Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Sport arrow Jókor váltott Velencére Szalontay
Jókor váltott Velencére Szalontay Nyomtatás E-mail
Írta: Mátay Balázs   
2019. január 16.
Image2017 végén elege lett, be akarta, sőt, tulajdonképpen be is fejezte pályafutását a legjobb magyar pályakerékpáros, Szalontay Sándor, aki úgy futott neki a 2018-as évnek, hogy akkor nemigen gondolta; lesz még bőven öröme abban az esztendőben. Pedig lett.

 

 

 

Újra edzésbe állt, a tavasz végén szenzációs országos csúcsot repesztett a 200 méteren méteres repülőrajtos időfutamban a moszkvai GP-versenyen, miközben már új klubja, a VeloClass Velence színeit képviselte. 9.672 másodperces időt tekert, megerősítve, hogy bizony még mindig ő a sprinterkirály kis hazánkban. Szalontay most Új-Zélandon készül és indul versenyeken, miközben elégedetten gondol vissza az elmúlt évre.

 
- Nem lehetek elégedetlen, hiszen a VeloClass kötelékeibe kerültem Velencére, ahol az egyesület vezetősége és tulajdonosa, Szőke József jóvoltából minden feltételt biztosítottak számomra, ami kell az eredményes felkészüléshez és versenyzéshez. Ezzel új impulzust kaptam, kettőzött erővel készültem a versenyekre és minél hamarabb szerettem volna visszaadni valamit azoknak, akik bíztak bennem és segítettek abban, hogy végül nem kellett feladnom álmaimat, nem kellett végleg búcsút mondanom a sportágnak. A moszkvai országos csúcs csak megerősített abban, hogy van még bennem erő, hiszen én voltam az első, aki Magyarországon 200 méteren először tekert 10 másodpercen belüli időt 2016-ban a londoni vb-n,, s ezt a csúcsot tudtam tovább javítani május végén.- osztotta meg velünk gondolatait visszatéréséről és Velencére igazolásáról Szalontay Sándor.
 

A remek pályabringás a nyár folyamán több szép sikert ért el: új klubja, edzője, Pavel Buran és sportmenedzsere, Steiner György segítségével. A lengyelországi Pruszkowban versenyzett UCI C1-es kategóriájú viadalon - ott, ahol az idei vb-t is rendezik majd - két világbajnokot is legyőzött Sanyi. A negyeddöntőben aztán az angol Jack Carlinnal került össze, aki kiejtette a magyart csúcstartót, de az időeredmények alapján így is a 8. helyen végzett, ami remek eredmény. Az Eb-t és a lengyel viadalt megelőzően egy csehországi megmérettetésen az előkelő 6., míg a németországi Cottbusban a 11. helyen végzett. Mégis utóbbi volt a sikeresebb versenye, ugyanis a keirin futamban (a tradicionális sprint szám 2000 méteres japán változata, aminek az első 1400 méterén egy speciális motorbicikli diktálja a tempót, miközben a versenyzők a legjobb pozíciókért harcolnak, amíg el nem kezdődik a sprint az utolsó 600 méteren) a dobogó legalsó fokára állhatott fel, ráadásul 160 világranglista pontot is szerzett, ami ugyancsak sokat ért a világkupa-kvalifikáció tekintetében.

 

Az év fő versenyén, a glasgow-i Európa-bajnokságon nem várt módon került a vezető hírek közé Szalontay. A klasszikus sprintversenyben csak a többszörös német világ- és Európa-bajnok Bötticher tudta nagy csatában elütni a legjobb 8 közé jutástól, ám a speciális Keirin versenyben végképp nem volt szerencséje. Pedig senki sem győzte le, "mindössze" egy szabálytalan holland vetélytársa miatt nagyot bukott, amiért ugyan később kizárták a vétkest, de a VeloClass kerekese az incidens okán négy helyen is komoly mélységű és kiterjedésű zúzódásokat, horzsolt sérüléseket szenvedett, így nem sokkal később bekötözve, "toldozva-foltozva", tetanusz injekció után, szakadt bringás dresszben állt oda a vigaszági futamához, amelyben így lett negyedik!

 

A skót közönség nem bánt skótul a tapssal és hatalmas ovációban részesítette a hősiesen helytálló Szalontay-t, aki nem így akart maradandót alkotni. Lett is volna erre esélye, tekintve, hogy végül az a francia versenyző (Vigier) ezüstérmes lett, aki a magyar bringás mögött volt bukása pillanatában, nagyon kevéssel a cél előtt. Amennyiben ez nincs, Szalontay és a holland juthatott volna tovább, a francia már ott kiesett volna. Persze, tudjuk, a sportban nincs ha...

 

Ezt követően némi pihenő, majd ősszel újabb versenyek következtek, váltakozó sikerrel. Így érkezett el a remek sportember az új esztendő elejére, ahol éppen Új-Zélandon értük el, így röviden vázolta az elmúlt időszakot és 2019-es várakozásait. - A sok verseny és a kvalifikációs hajsza okán kissé elfáradtam, elfogytam az év végére, így nagyon jól jött egy kis pihenő. Most már itt, a világ másik felén készülök az idei feladatokra, amelyből lesz bőven. Rendkívül motivált vagyok, szeretnék még jobban szerepelni, mint tavaly. Szeretném életem formáját mutatni, hiszen a fókuszban már a 2020-a tokiói olimpiai áll! Remélem, minden a terveim szerint alakul, s akkor lesz minek örülnünk, nekem, segítőimnek, támogatóimnak és az egyesületemnek is.- foglalta össze a lényeget Szalontay Sándor.

 

A VeloClass kerekese január 18 és 20. között Új-Zélandon, Cambidge-ben, majd egy héttel később a kínai Hongkongban szerepel a vk-sorozat következő állomásain.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >