Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Egyedül is beavatkozhatnak a martonvásári önkéntesek Nyomtatás E-mail
Írta: Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó főhadnagy   
2019. január 17.
ImageSzéleskörű összefogással alig több mint egy év alatt az önálló beavatkozás jogosultságát is megszerezte a martonvásári tűzoltó egyesület. Az önkéntesek január elsejétől a vállalt készenléti időben Fejér megye öt településének közigazgatási területén a hivatásos és az önkormányzati tűzoltóságok nélkül avatkozhatnak be a káreseteknél. A januári martonvásári beiktatási ünnepségen a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos tűzoltósági főfelügyelője is az önkéntes szerepvállalás jelentőségét hangsúlyozta.
 
 
Fejér megyében harmadikként szerezte meg az önálló beavatkozás jogosultságát a martonvásári tűzoltó egyesület. Az önkéntesek szabadidejükben éves szinten négyezer-ötszáz óra készenlétet vállalnak. Ez idő alatt Tordas, Martonvásár, Ráckeresztúr, Baracska és Gyúró területén, így az M7-es és az M6-os autópálya, valamint a 7-es főút egy szakaszán egyedül is felszámolhatnak káreseményeket. Vállalták, hogy a riasztást követő tíz percen belül megkezdik a vonulást legalább egy gépjárműfecskendővel és négy önkéntes tűzoltóval, köztük egy tűzoltásvezetővel, két beosztottal és egy gépjárművezetővel.
 
Dr. Bérczi László tűzoltó dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő ünnepi beszédében kiemelte, hogy az önkéntes tűzoltó egyesületek száma az elmúlt nyolc évben megduplázódott, és közülük ötvenen ma már önálló beavatkozói jogosultsággal rendelkeznek. A tábornok felidézte a martonvásári egyesület százharminc éves történetét és az utóbbi alig több mint egy év eseményeit, amikor a régmúlt hagyományaiból merítve az alapokról újjáépült a szervezet.
 
Mint fogalmazott, hiába a gondolat, és hiába van mögötte terv, támogatottság, ha nincs egy olyan elszánt csapat, amelynek tagjai a hivatásuk mellett, a szabadidejükben, a család és a mindennapi teendők mellett is készek a lakosság védelméért tenni. Martonvásár térségében sok a feladat, ezt bizonyítja az előző év is, amikor több mint hatvan esetben volt szükség gyors, hatékony és szakszerű tűzoltói beavatkozásra. Az önálló beavatkozói jogosultsággal bíró önkéntesek ezt a mentő tűzvédelmi tevékenységet erősítik.
 
A bajban ugyanis felbecsülhetetlen értéket képvisel az az idő, amivel hamarabb érkezik a segítség. A tűzoltói beavatkozások esetében ez az öt-tíz perc életek és anyagi javakat mentésére is elegendő lehet – hangsúlyozta a főfelügyelő. A legnagyobb érték a biztonság – emelte ki köszöntőjében dr. Szabó Tibor, Martonvásár polgármestere.
 
A város első embere biztosította az egyesületet az önkormányzat támogatásáról. Kiemelte, hogy a települések lakói úgy szeretnének élni, hogy biztonságban tudják családtagjaikat, és ha mégis baj történne, akkor hamarabb és közelebbről érkezzen a segítség.
 
Az önálló beavatkozásra feljogosító oklevelet dr. Pimper László, az egyesület elnöke vette át Bérczi Lászlótól, majd az együttműködési megállapodást Magosi Lajos tűzoltó ezredes, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója adta át. Az egyesület tevékenységét a jövőben mentorként a Fejér megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat munkatársa, Gaál Tamás tűzoltó őrnagy támogatja.
 
Az ünnepségen Pimper László elnök megköszönte az önkéntesek összefogását, és hangoztatta: a csapat lelkesedését tükrözi, hogy, bár négy fővel vállalták a készenlétet, a legtöbbször legalább nyolcan indulnak a bajba jutottak megsegítésére.
 
A rendezvényt a martonvásári Százszorszép Táncegyüttes és a Martonvásári Alapfokú Művészeti Iskola közös műsora zárta a Brunszvik-Beethoven Kulturális Központ színháztermében.
 
< Előző   Következő >