Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Sport arrow Világbajnokságon jártak a fehérvári légtornászok
Világbajnokságon jártak a fehérvári légtornászok Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2019. január 17.
ImagePrágában rendezték meg a Légtornász Világbajnokságot, melyen a fehérvári Hajnal Mozgástér táncosai képviselték Magyarországot. Molnár Hajnalka tanítványai, Baricza Anna és Baricza Zsófia olyan kiváló teljesítményt nyújtottak, hogy a testvérpár mindkét tagja ezüstérmes lett!

 

 

Anna karikán, a 14-17 éves korcsoportban remekelt, Zsófia pedig silk eszközön, szintén ugyanabban a korcsoportban mutatta be kimagasló tudását. A lányok a Hajnal Mozgástér Cirkuszművészeti Központ növendékei, ahol évek óta Molnár Hajnalka irányítása alatt fejlődnek.

Ezüstöt hoztak haza a lányok a Világbajnokságról (Fotó: Hajnal Mozgástér)

A Kedves Olvasó valószínűleg most felkapta fejét e szóra, hogy „cirkuszművészet”. Igen, a légtorna is ide tartozik több más sportággal együtt, úgymint: akrobatika, légtánc, tűztánc, tűzszínház, tűzzsonglőr… A Hajnal Mozgástér Légtorna Tűztánc Társulatot immár hat éve alapította Molnár Hajnalka, aki 17 évvel ezelőtt kóstolt bele a zsonglőrködésbe, majd a Ciróka Bábszínházban az előadóművészetet is megtanulta.

Aztán Agárdra költözött, s tűztánc előadásai mellett elkezdte a zsonglőrködést is tanítani. Megalapította a PirKompánia Tűzszínházi Társulatot, melynek tagjai a mai napig is fellépnek az ország számos pontján (igaz, már egybeolvadva a Társulattal), hogy szórakoztassák a közönséget. Produkciójuk látható volt – többek között - a TűzArt Fesztiválon, bemutatkoztak a Vörösmarty Színházban a Down Szindróma Világnapján, s a Gárdonyi Géza Emlékévben a Tűzkerék című előadásuk is nagy sikert aratott.

Molnár Hajnalka (Fotó: Hajnal Mozgástér)

 „A cirkuszpedagógiai munkásságom a zsonglőrködés mellett mindig új utak felé ösztönzött, mert fontosnak tartom a tanítás mellett saját fejlődésemet is, így kezdődött a tűz után a levegő szenvedélye.” – emlékezett vissza Hajnalka – „Tűz és légtáncosként - szóló előadásaim mellett - új feladatba kezdtem, ami nem is annyira más, hiszen a cirkusz művészti körbe tartozik, s ekkor hoztam létre a Hajnal Mozgástér Légtorna Tűztánc Társulatot. A társulat koreográfiája, előadásmódja a tűz és légtánc tekintetében a mozgásművészet akrobatikus és kortárstánc sajátos technikáinak alkalmazásával válik egyedivé.”

A légtánc, légtorna ág 2013-ban indult útjára székesfehérvári központtal. Számos verseny, előadás, fémjelzi a társulat munkásságát, a rangidős tagok elmondhatják magukról, hogy az országban az elsők között lehettek, akik a légtorna, légtánc tudományát elsajátíthatták.

Borbás Orsolya és Kétszeri Dóra (Fotó: Hajnal Mozgástér)

Az első évben csak tíz tanítvány járt az órákra, jelenleg pedig 70-80 gyerek tanul légtornát, táncot, akrobatikát. Köztük vannak kicsik (néhányan csupán 5-6 évesek) és nagyok (17-18 évesek), sőt egy-egy időszakban felnőttek is kapcsolódnak a csoporthoz, akik különböző indíttatásból érkeznek. Voltak például, akik a magasságtól való félelmeiket szerették volna ily’ módon legyőzni.

Nagy-Tóth Tamara (Fotó: Hajnal Mozgástér)
Nagy-Tóth Tamara (Fotó: Hajnal Mozgástér)
 
 „2018 decemberében az általunk szervezett légtornász versenyen 40 év fölötti versenyző is volt.” – mesélte Hajnalka – „Ez a műfaj azt gondolom, hogy nincs korhoz kötve. Az, hogy ki milyen szintre szeretne és tud eljutni, természetesen egyénenként változó. Ami viszont mindenkinél egységes, az a mozgásszabadság, testünk koordinált irányítása, izomtónusunk fejlesztése, kihívások teljesítése és a sportos művészi életmód. A közhiedelemben ez alapvetően egy nőknek titulált sportág, ami nem teljesen helytálló, hiszen nemzetközi szinten nagyon sok a férfi előadóművész. Társulatunkban is találhatók fiú növendékek. Páros számoknál külön előnyt jelent a férfierő!”

 

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

http://fmc.hu/2019/01/15/vilagbajnoksagon-jartak-a-fehervari-legtornaszok-ezusteremmel-tertek-haza/

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >