Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Vizes Élőhelyek Világnapja a Sóstón
Vizes Élőhelyek Világnapja a Sóstón Nyomtatás E-mail
Írta: Torma Kinga Regina   
2019. január 30.
Első alkalommal tartanak a Vizes Élőhelyek Világnapjához kapcsolódó programokat a rehabilitált Sóstói Tanösvény természetvédelmi területén. Február 2-án, szombaton az érdeklődők szakemberek előadássait hallgathatják meg például a Velence-tavi Madárrezervátumról, vagy a természetvédelem fontosságáról, illetve levetítik a Hallhatatlanná vált mulandóság című dokumentumfilmet is, amely a Sóstó rehabilitációjáról készült.

 

 

Február másodika a Vizes Élőhelyek Világnapja, annak emlékére, hogy 1971-ben ezen a napon az iráni Ramsarban írták alá a vizes élőhelyek, elsősorban az ott élő madárvilág védelméért megfogalmazott, Ramsari Egyezmény néven ismertté vált nemzetközi megállapodást. Az egyre fokozódó emberi beavatkozás hatására a 20. század közepére olyan mértékben összezsugorodtak a vizes élőhelyek, hogy óhatatlanul szükségessé vált az ökoszisztémák hosszú távú megőrzését szolgáló nemzetközi szintű összefogás. Bár az alapítók között csak 18 ország szerepelt, az egyezményhez az elmúlt három és fél évtized folyamán több mint 130 ország csatlakozott. A csatlakozás feltétele, hogy az adott ország legalább egy, a kritériumoknak megfelelő vizes élőhellyel rendelkezzen. Jelenleg több mint 1200 terület, összesen mintegy 100 millió négyzetkilométere tartozik az egyezmény hatálya alá.

A világnapalkalmából idén először rendeznek programokat a nemrégiben rehabilitált, páratlan élővilággal rendelkező, 218 hektáros Sóstói Tanösvény természetvédelmi területén. Február 2-án, szombaton 9 órakor tartja előadását Kiss Péter, a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársa, aki a Velence-tavi Madárrezervátumról beszél majd az érdeklődőknek. Kovács Gergely, a Völgy-Híd Természetvédelmi Alapítványtól Egy zöldfolyosó mindennapjai – A Császár-víz-völgy címmel beszél majd. 10.30 órakor Csete Gábor, a Székesfehérvár Városgondnoksága Kft. természetvédelmi referense Természetvédelem a városhoz kötve témában tart előadást, amit a Sóstói természetvédelmi terület rehabilitációját dokumentáló Halhatatlanná vált mulandóság című film vetítése követ majd. Az ismeretterjesztő programok sorát az érdeklődők déltől, egy közös sétával zárhatják a helyreállított Északi-tó körül.

A Sóstói Látogatóközpont befogadókapacitása miatt az ingyenes előadásokra előzetes regisztráció szükséges. Bejelentkezéseket 50 főig az alábbi címen fogadnak: Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >