Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Költségvetési javaslatok a fehérváriakért Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2019. február 04.
Végéhez közelít Székesfehérvár idei költségvetési tervezetének összeállítása. A tervezetbe beemelésre javasolt új, fontos társadalmi célokról tartott sajtótájékoztatót dr. Cser-Palkovics András polgármester.

 

 

„A fehérvári gazdaság teljesítménye 2018-ban rekordösszegű helyi adóbevételt tett lehetővé, átlépte a 20 milliárd forintot. Ezért köszönet illeti a vállalkozásokat, vállalatokat és Fehérvár valamennyi munkavállalóját. Az önkormányzatnak erkölcsi kötelessége gondoskodni arról – a felelősségteljes gazdálkodás mellett – hogy ennek a kiemelkedő gazdasági teljesítménynek az eredményéből valamennyi fehérvári részesüljön.” – kezdte sajtótájékoztatóját a polgármester.

Dr. Cser-Palkovics András úgy látja, így vált lehetővé, hogy a közgyűlés, kifejezve nagyrabecsülését Székesfehérvár valamennyi volt és jelenlegi munkavállalója irányában, mivel az ő munkájuk eredménye az évről-évre jobban teljesítő egyre erősebb városi gazdaság, már a januári ülésén döntsön arról, hogy székesfehérvári magánszemélyeket terhelő helyi adó a 2019-es évben se legyen kivetve városunkban.

Lehetővé vált továbbá, hogy a költségvetési tervezetben négy fontos társadalmi célt jelöljön meg, melyre ebben az évben külön forrást kíván biztosíttatni:

1. „El kell ismernie a ma aktív nemzedéknek, hogy ezen évek sikeres városa nem képzelhető el az előttünk járó nemzedékek kemény, nem egyszer komoly áldozatot követelő munkája, erőfeszítése nélkül. Ezért a költségvetésben javaslom, hogy minden székesfehérvári állandó lakóhellyel rendelkező 65 év feletti polgár egyszeri 5000 forintos támogatásban részesüljön.” – hangzott el a polgármester első javaslata.

2. Székesfehérvár önkormányzata közvetlenül támogatni szeretné azon munkavállalókat is, akik közösségi közlekedéssel jutnak el a munkahelyükre. Ezért dr. Cser-Palkovics András javasolja, hogy a költségvetéssel együtt fogadja el a testület, hogy az év egy hónapjában a teljes árú, úgynevezett dolgozói bérlet árának felét vállalja át az önkormányzat, azaz a bérlet a szokásos ár feléért legyen megvásárolható, a szolgáltató kiesett bevételét pedig térítse meg a város. A tapasztalatok ismeretében, a későbbiekben az Önkormányzatnak lehetősége lesz az egész bérlet-konstrukciót áttekinteni.

3. A polgármester a harmadik javaslatával kapcsolatban elmondta: „Fontos, hogy a jövőre is gondoljunk, és felkészüljünk mindarra a kihívásra, amit a jelenleg a szemünk előtt zajló legújabb ipari forradalom jelent. Ennek szellemében indítottuk el a rendkívül sikeres Alba Innovárt. Úgy ítéljük meg, hogy a programot érdemes kiterjeszteni, ezért a költségvetésben javasolni fogom, hogy indítsuk el az Okos Tanterem programot, azaz a következő években minden fehérvári iskola legyen ellátva a diákok naprakész digitális kompetenciáinak fejlesztéséhez szükséges alapvető eszközökkel, sőt személyi feltételekkel is. 2019-ben egy pilot-programot szeretnénk indítani, melyhez a gazdasági élet szereplőinek együttműködését is kérni fogom.”

4. Az átalakulóban lévő gazdaságban a vállalatok a termelékenységet csak a technológiai beruházásokon át növelhetik és növelik is, amelyhez képzett, tanulni akaró munkaerő kell. És a város alapvető versenyképességi érdeke is ez. Székesfehérvár polgármestere azt szeretné, hogy a ma munkavállalói egy évtized múlva is munkavállalók legyenek, ezért ki kell terjeszteni a jövőorientált digitális képességek elsajátításának lehetőségét a felnőttoktatásra is. Ezért dr. Cser-Palkovics András a költségvetésben javasolni fogja, hogy először az országban a város is vállaljon részt a munkások digitális technológiára és a robotok kezelésére történő átképzésében. „Nem hagyhatjuk, hogy egy fehérvári is ki legyen szolgáltatva a szükségképpen bekövetkező technológiai forradalomnak. Sokat hallani manapság a „smart-citykről”, azaz okos városokról; de ne csak a város, hanem minden fehérvári is legyen „smart”!”

Február 8-án ezekkel a javaslatokkal terjeszti majd be a költségvetést dr. Cser-Palkovics András polgármester, kérve a képviselőtestületet a fehérváriakat szolgáló tervezet elfogadására. 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >