Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Sport arrow Balett Niki Laudától Velencéig
Balett Niki Laudától Velencéig Nyomtatás E-mail
Írta: Mátay Balázs   
2019. február 07.
Balettiskolai csoport bontogatja szárnyait Velencén. A hír önmagában is örömteli, hiszen elismerésre méltó a mai internetközpontú világban, ha valaki a mozgásra, táncművészetre ösztökéli a gyerekeket, ám, ha kicsit mögé nézünk az alapinformációnak, hogy ki és milyen háttérrel, szakmai múlttal oktatja a tóparti apróságokat, egészen izgalmassá válik a történet.

 

 

A Barbi Balettiskola alapítója, oktatója, Kurai-Majer Barbara igazán veretes karriert tudhat maga mögött, hiszen a kontinens számos híres társulatával szerepelt komoly produkciókban, oktatóként pedig osztrák műkorcsolya bajnokot, nagykövetek és más diplomaták, valamint egyéb híres emberek gyermekeit tanította balettre, fejlesztette mozgáskoordinációjukat.

 
Mielőtt a kalandos szakmai pályarajzot vázolnánk, néhány mondat Barbara tanítványairól: óvodás, kisiskolás korú (5-7 év közötti) lánykák tüsténkednek igen nagy lelkesedéssel szüleik és meghívott vendégek - köztük Velence polgármestere, Koszti András - előtt a Velencei Közösségi Házban működő csoport bemutatóján. Lesik oktatójuk minden mozdulatát, érződik rajtuk, nagyon élvezik, amit csinálnak, jó kezekben vannak, ami persze nem csoda, hiszen Barbara gondos anya módjára terelgeti őket. - Pontosan emlékszem; 2017 szeptember 1-jén “álmodtam meg” az anya-lánya balettet. Kislányom Kurai Barbara Fanni adta nekem ezt a gondolatot, miután mindig velem együtt tornázott és táncolt (máig így van ez). Elkezdtem kidolgozni az általam megálmodott koncepciót, módszertant, természetesen a klasszikus balett alapján és más táncműfajok, sportok alapján is (pl. műkorcsolya, ritmikus gimnasztika, stb...), ami máig remekül működik. Ennek alapján tanítok jelenleg Székesfehérváron, Velencén és Diósdon, 2018 februárja óta a Barbi Balettiskola keretein belül. - mondta Kurai-Majer Barbara.
 
A rendkívül lelkes és energikus táncművész-oktató azt is elárulta, hogy szeretne minél több velencei és tókörnyéki kisgyermeket bevonni a munkába, amely nem csak anya-lánya balettet, hanem külön a kicsiknek mini balettet és a szülőnek anya balettet jelent, miközben a már említett három város mellett újabb "Barbi sulis" csoportokat tervez indítani Törökbálinton, illetve a fővárosban, Budapesten is.
 
Itt következne a "Barbara szakmai pályafutása röviden" rész, ám a legnagyobb igyekezet mellett sem megy ez néhány mondatban...
 
Kurai-Majer Barbara Székesfehérváron született, ám négy éves kislányként már (az akkoriban a nagy Szovjetunióhoz tartozó) Üzbegisztán fővárosában, Taskentben kezdett ismerkedni a balettel, 1987-ben. Két esztendővel később már az ukrajnai Harkovban (Harkiv) pallérozódott profi balettiskolában. A kilencvenes évek közepén újabb költözés, ezúttal a nagy Moszkvába, ahol a műfaj hírességei foglalkoztak vele, illetve szerepeltek oldalán neves színpadokon. 19 évesen tért vissza Magyarországra, Budapesten fejezte be tanulmányait a Táncművészeti Főiskolán.
 
2003-ban Markó Iván társulatában dolgozott, aminek egy komoly sérülés vetett véget. Ezt követően Fehérváron a Hang-Szín-Tér Művészeti Szakközépiskolában oktatott, miközben már műkorcsolyázók koreográfiájával is foglalkozott. 2006-tól két esztendőt a Vörösmarty Színházban is eltöltött, a „Hair” és „Viktória” című darabokban táncolt, mellette a Budapest Balettel turnézott. 2011-ig újabb színpadi munkák, szerepek és műkoris koreográfiák mellett saját projektjében vezetett tanfolyamokat Székesfehérváron és Budapesten.
 
2011 decemberétől Bécsben élt és tanított 2014 ig. Nem is akárkiket! - A Bécsi Magyar Nagykövetségen tanítottam a nagykövet úr kislányait, párhuzamosan pedig az ENSZ nagykövet és még több más ország nagyköveteinek gyermekeit. Erre nagyon büszke vagyok és boldog, hogy mindez megadatott nekem! Formula-1 rajongóként pedig izgalmas "kaland" volt Niki Lauda Ikergyermekeinek balettet tanítani. Egyébként nem ő volt az egyetlen, több más híres ember gyermekével is foglalkoztam. - meséli büszkén Barbara, aki hozzátette; örömmel emlékezik vissza arra az időszakra, amikor egy osztrák bajnok műkorcsolyázót segített szép sikerekhez, illetve különböző óvodákban, intézményekben, sportegyesületeknél pallérozta a gyermekek balett tudását, mozgáskoordinációját.
 
Ekkora tapasztalattal, tudással felvértezve aligha kérdéses, hogy a velencei, fehérvári és környékbeli apróságok (már 3 éves kortól várja őket) a lehető legjobb kezekben vannak a Barbi Balettiskolában.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >