Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Kultúrházak éjjel-nappal 2019-ben is
Kultúrházak éjjel-nappal 2019-ben is Nyomtatás E-mail
Írta: Gonda Emma   
2019. február 06.
„Minden nap értéket adunk” – idén e szlogen jegyében hirdette meg a Magyar Népművelők Egyesülete a Kultúrházak éjjel-nappal elnevezésű eseménysorozatot, amelynek célja a közművelődési szakma mindennapi munkájának megismertetése a közönséggel.

 

A Fejér Megyei Művelődési Központ, a Fehérvári Programszervező Kft. és a Barátság mozi közös szervezésében február 15–16-án idén is számos érdekes program várja a közönséget a Művészetek Házában és a Mesterségek Házában: fotókiállítás, népzenei műsor, társasjátékok, kártyaparti, görög táncház és filmvetítés is szerepel a palettán, de robotokat is építhetnek az érdeklődők és a Cool-túrán megismerkedhetnek a zegzugos épület titkaival is.

A program idei szlogenje, a
„Minden nap értéket adunk” azt üzeni, hogy a közművelődés a hétköznapokban is értékes kultúrát közvetít és teremt. A kultúrházak szerepe egyaránt fontos a hagyományok tovább éltetésében és az új értékek létrehozásában. A rendezvénysorozat célja, hogy megmutassa, milyen sokszínű a közösségi művelődést szolgáló intézmények, szervezetek és az ott dolgozó szakemberek tevékenysége.

A Fejér Megyei Művelődési Központ a kezdetektől csatlakozott a rendezvénysorozathoz, tavaly ez az intézmény volt a városi kategória kiemelt országos helyszíne. Az elmúlt évben szervezőként a Fehérvári Programszervező Kft. és a Barátság mozi is részese volt az eseménynek – így lesz ebben az évben is.

A rendezvény február 15-én, pénteken egy fotókiállítással veszi kezdetét. Fejér megye legismertebb hagyománya, a leginkább talán a kormozásról elhíresült mohai tikverőzés a tárgya annak a tárlatnak, amely 17 órakor nyílik a Rác utcai Mesterségek Házában. Az Itt a farsang, áll a bál című kiállítást Gelencsér József néprajzkutató nyitja meg. Február 16-án, szombaton 10.00 órától a Művészetek Háza színháztermében népzenei minősítő versenyt rendeznek, amelyen citerazenekarok, népdalkörök és szólisták méretik meg magukat a szakmai zsűri előtt – ezzel a közönség számára ingyenes programmal indul majd ez a nap. A hagyományok főszerepet játszanak a délutáni családi foglalkozáson is: három órától az Add tovább programban az M-ART egyesület tagjainak vezetésével népművészeti mintákkal ismerkedhetnek, játszhatnak a résztvevők, s ezekben az órákban bepillanthatnak az intézményben működő szakkörök (kosárfonó, fazekas, fafaragó, szövő) munkájába is, sőt, akinek kedve van, ki is próbálhatja a mesterségeket. Este pedig a néptáncé lesz a főszerep, a Taverna Görög Népzenei Együttes muzsikájára 17.00 órától előbb a gyerekek, 18.00 órától pedig a felnőttek táncolhatnak majd, a lépésekkel Gábor Ferenc ismerteti meg a közönséget.

A technika iránt érdeklődő, 8–14 éves fiúkat és lányokat várnak arra a foglalkozásra, amelyen két ötfős csoportban robotokat építhetnek a gyerekek. A rövid bevezető után közösen állítják össze a szerkezeteket, hogy aztán programozzák és ki is próbálják azokat. A foglalkozásra előzetesen jelentkezni kell, a határidő: február 12., kedd 16 óra, a cím: Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges .

Szombaton az érdeklődők találkozhatnak a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete Fejér Megyei Alba Regia Szervezetének tagjaival, a gyűjtést most kezdők segítséget, tanácsot kaphatnak tőlük, mennyit ér a gyűjteményük, mivel érdemes bővíteni. A helyszínen megvásárolhatók az egyesület kiadványai is.

A játékos kedvű vendégek társasjátékokkal múlathatják az időt, este hattól a felnőtteket kártyabarlang is várja szombaton. A szervezők várják a városban működő tarokk köröket és bridzskedvelőket, hogy megismerjék egymást, és persze, hogy játszanak. Aki régen játszott, annak most talán ismét kedve támad, a kezdőkkel pedig a profik ismertetik meg a lapokat, a szabályokat: aki nem tudná, mi is az a tarokk és bridzs, ezen az estén megtanulhatja. Kártyapakli lesz!

A nap része lesz egy biciklis program is. Tekerni ugyan nem tekerhetünk, de a Fejér Megyei Kerékpáros Sportegyesület tagjai játékos tesztfeladatokkal, színezőkkel várják a gyerekeket és szüleiket, akik megismerhetik az egyesület munkáját. Bemutatják a tavaszra tervezett túráikat, amelyeket gyerekes családoknak is ajánlanak. A helyszínen ki is állítanak kerékpárokat, amelyeket be is mutatnak, így aki éppen vásárlás előtt áll, hasznos tanácsokat kaphat ahhoz, melyik típus a legmegfelelőbb választás számára.

A Barátság moziban 16.00, 18.00 és 20.00 órától lesz vetítés
, de aki a moziban nemcsak a filmekre kíváncsi, hanem arra is, mi van a háttérben, megismerkedhet a technikával a gépházban (az előzetesen meghirdetett csoportok már beteltek, csatlakozni csak esetleges visszamondás esetén lehetséges). Aki pedig magát a Művészetek Házát szeretné megismerni, a Cool-túra keretében járhatja be az épület azon részeit is, amelyek egyébként nem láthatóak a hétköznapokban. A túrára szintén regisztrálni kell február 11., hétfő 14 óráig a Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges címen. (A vezetések 15.00 és 17.00 órakor indulnak, de csak minimum 10 fő jelentkezése esetén.)

A Kultúrházak éjjel-nappal eseménysorozat meghirdetője és lebonyolítója a Magyar Népművelők Egyesülete, támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap. Az esemény központi honlapja: www.kulturhazak.hu , a Művészetek Házában szervezett programokról részleteket (időpontok, helyszínek) a www.fejermmk.hu oldalon olvashatnak. A programok a Barátság mozi vetítéseinek kivételével ingyenesek.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >