Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Van lehetőség sikeresen pályázni!
Van lehetőség sikeresen pályázni! Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Tímea   
2019. február 13.
A Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) idei pályázati lehetőségeiről, a pályázati rendszer változásairól tartottak tájékoztató fórumot a Városházán. A Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkárságának rendezvényére Fejér megyei civil szervezetek kaptak meghívást. A mai programot egy újabb fórum követi csütörtökön a Fehérvári Civil Központban, ahol a szervezetek gyakorlati útmutatást is kapnak a sikeres támogatásigényléshez.

 

 

2011 óta jogszabályi kötelezettség a civil információs centrumok működtetése minden megyében. Fejérben a kezdetektől az Echo Innovációs Műhely a cím birtokosa, és látja el a civil szervezetekkel kapcsolatos feladatokat. Az Echo és a Miniszterelnökség közösen tartott fórumot ma a székesfehérvári Városházán A civil szervezetek jelene, jövője címmel. A program keretében a NEA 2019. évi, jelentősen átalakult támogatási rendszeréről, az úgynevezett egyszerűsített és összevont pályázati lehetőségekről tájékoztatták a megyei civil szervezetek képviselőit.

„A TÁMOP-os források keretében 2010-2013 között 2,7 milliárd forint támogatás érkezett 85 megyei civil szervezethez, míg a 2014-2018 közötti időszakban 73 szervezetet támogattak összesen 4,7 milliárd forinttal. A NEA támogatási forrás a kisebb szervezeteknek nyújt segítséget, ezért mindenkit arra bátorítunk, hogy pályázzon!”
 – hangsúlyozta köszöntőjében Zugor Zsuzsanna, a Fejér Megyei Civil Információs Centrum szakmai vezetője.

Székesfehérvár nagyon sokat köszönhet a civileknek! Többek között a Városháza Dísztermében található, 1948-ban lemázolt történelmi falfeliratok felfedezése és újrafestése is egy civil szervezethez, a Székesfehérvár Jövőjéért Egyesülethez kötődik.
 – emelte ki a fórumon a város polgármestere.Dr. Cser-Palkovics András arról is beszélt, hogy Fehérváron komoly hagyományrendszere van a civilek támogatásának. Az Önkormányzat csak 2018-ban több mint 326 millió forint forrást juttatott 238 szervezetnek, ez nem tartalmazza a sportszervezeteket. A Közgyűlés pénteken szavaz a 2019. évi költségvetésről, amely a tavalyihoz hasonló forrást és pályázati alapokat tartalmaz.
A városvezető hangsúlyozottan kérte a civileket, hogy kezeljék kiemelt feladatként a közösségépítést. Arra is felhívta a figyelmüket, hogy használják ki az állami pályázati lehetőségeket is, melyekben jóval több és nagyobb lehetőség van, mint amit a fehérváriak eddig kihasználtak. Van lehetőség sikeresen pályázni! – fogalmazott a polgármester.

Szalay-Bobrovniczky Vince
, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a fórumon arról tájékoztatott: az Országgyűlés tavaly tavasszal döntött a Nemzeti Együttműködési Alap pályázati rendszerének átalakításáról. A működés biztosítására vagy szakmai programok megvalósítására fordítható, úgynevezett összevont pályázatokra idén 3,5 milliárd jut, pályázni február 21-ig lehet. A helyi és területi hatókörű szervezetek egyszerűsített támogatására pedig csaknem egymilliárd forintot különítettek el, a pályázatokat február 25-e és március 29-e között lehet benyújtani.

Az államtitkár hozzátette: a pályázatok megítélésének legfőbb kritériuma a szakmaiság lesz, elsősorban az érték- és közösségteremtő pályázatokat honorálják. Azok a szervezetek, amelyek regionális hatósugarúak, 5 millió forint alatti bevétellel és átlátható pénzügyi háttérrel rendelkeznek, gyakorlatilag a bírálati rendszer nélkül lehívhatnak 200.000 forintot az egyszerűsített pályázat keretében. A támogatási kérelmek nagy részéről úgynevezett kollégiumi keretrendszerben döntenek, kisebb részben bírál el közvetlenül a Miniszterelnökség.

A Fejér Megyei Civil Információs Centrum újabb, ezúttal gyakorlati tájékoztató fórumot tart a 2019. évi NEA pályázatokról és azok változásairól február 14-én, csütörtökön 16.00 órakor a Fehérvári Civil Központban. A szervezetek vezetői, képviselői megismerhetik a sikeres pályázatkészítéssel kapcsolatos  tudnivalókat, és kérdéseiket is feltehetik a szervezőknek. 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >