Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
„Az igazság nem maradhat örökre elrejtve…” Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla, Fejér Tamás   
2019. február 18.
A Fehéredő múlt IV. - Az utolsó szó jogán című filmet mutatták be szombaton a Városháza Dísztermében. A Székesfehérvár Árpád-kori szerepéről teljesebb képet adó alkotás a legújabb ásatások eredménye mellett választ ad Székesfehérvár X-XI. században betöltött, történelmi jelentőségű szerepére is. A négyrészes dokumentumfilm-sorozat utolsó része egyben tisztelgés Siklósi Gyula emléke előtt.

 

 

A Városháza Dísztermében mutatták be szombaton Burján Zsigmond Fehéredő múlt című dokumentumfilm-sorozatának negyedik részét. Az utolsó szó jogán alcímű rész a város Árpád-kori jelentőségére helyezi a hangsúlyt, bemutatva a legújabb, a Bazilikában és előtte zajló régészeti feltárások eredményeit. A film egyben emléket is állít a sorozat egyik kitalálójának, a ma két éve elhunyt Siklósi Gyula régésznek, aki még a negyedik rész elindításában is részt vett. Mint a filmben is elhangzik, Siklósi Gyula munkásságának ismerete nélkül nem lehet már régészeti kutatást végezni Székesfehérváron.

 A filmvetítést követően köszöntőjében dr. Cser-Palkovics András polgármester kiemelte, a filmsorozat tiszteleg Siklósi Gyula emléke előtt. A régész több mint négy évtizedes munkáját, a város történelmi helyéről és szerepéről szóló kutatások eredményeit bemutató epizódokat követően, a negyedik, lezáró részben helyet kapnak a legfrissebb kutatási eredmények is. Jó látni, hogy a ma régészei Siklósi professzor dokumentumaira is alapozva viszik tovább a munkát, végzik a feltárásokat.  A polgármester köszönetet mondott a film készítőinek, hogy egy újabb, Székesfehérvár történelmi múltját kutató, szép képeket tartalmazó alkotással gazdagodott a város.

A filmben mások mellett megszólal a Bazilika környéki ásatásokat vezető Reich Szabina régész, Biczó Piroska régész, aki a város története mellett magáról a régészetről és Siklósi Gyula Székesfehérvárhoz kötődő megkerülhetetlen munkásságról is beszél. Szabados György történész a város Árpád-korban betöltött szerepét vizsgálja új megközelítésben, Fülöp Gyula régész pedig arról a bizonyos központról beszél, amely megmutatja a város X-XI. századi nagyságát, nem csak országon belüli, de európai jelentőségét is.

Burján Zsigmond, a film rendezője arról szólt, hogy bár ez a nap az emlékezésről, egy a városhoz szorosan kötődő ember elvesztéséről szól, mégis reményt adhat, hogy Siklósi Gyula munkásságát, emlékét továbbviszik és őrzik. A Siklósi Gyula Várostörténeti Kutatóközpont, a régészről elnevezett, középiskolásoknak szóló városismereti verseny, valamint a legújabb kutatások. Reményét fejezte ki, hogy a Szent István Király Múzeumban dolgozó fiatal régésznemzedéknek pedig még lesz sok ideje és lehetősége folytatni a megkezdett munkát.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >