Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Kiválasztották a X. Fehérvári Versünnep döntőseit
Kiválasztották a X. Fehérvári Versünnep döntőseit Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Tímea   
2019. február 18.
A válogatóval elkezdődött ma a X. Fehérvári Versünnep a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. A jubileumi verseny nyitó fordulóján – melyet Mészáros Attila alpolgármester nyitott meg - 29 fiatal lépett a zsűri elé. Közülük tucatnyian jutottak tovább a döntőbe, ami április 6-án lesz.

 

 

„Meghatottan állok itt, hiszen nagyon szép jubileumához érkezett a Fehérvári Versünnep. Tíz évvel ezelőtt két fiatal, akik szerették a verseket, a kultúrát, megálmodtak valamit, ami mára egy nagyon komoly, értékteremtő és közösségépítő mozgalommá vált Székesfehérváron. Példaértékű, országosan is egyedülálló ez a program, amelyet a Fehérvár Médiacentrum, a Székesfehérvári Egyházmegye és Székesfehérvár Önkormányzata az intézményekkel együtt szervez és támogat. A munka évről évre egyre magasabb színvonalú, egyre színesebb, és egyre több fiatalt tudunk bevonni.” – fogalmazott a megnyitón Mészáros Attila alpolgármester.
Hozzátette, a kezdeményezés nem csupán a válogató és a döntő két napjából áll, hiszen hozzátartozik a székelyföldi Varga Sándor Verstábor, a Vershúron című program, az utcaszínház és számos egyéb esemény is. Mészáros Attila köszönetét fejezte ki a Versünnep megálmodóinak, Varga Sándornak és Nagy Zoltán Péternek, a Varga családnak és a zsűri valamennyi tagjának.
Az eseményen látogatást tett dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere is. 

A Fehérvári Versünnepen az elmúlt években sok száz tehetséges diák vett részt. Idén is nagy volt az érdeklődés, ezúttal 29 tehetséges fiatal jelentkezett a város számos középiskolájából. A versválasztásuk rendkívül színes volt, többek között Ady Endre, Radnóti Miklós, Pilinszky János, Vörösmarty Mihály, Babits Mihály, Kányádi Sándor, Lackfi János, Bella István és Dsida Jenő költeményeiből válogattak. Egy-egy verssel léptek a zsűri és a népes közönség elé, szavalataikat azonnali értékelés követte. A bírálóbizottság elnöke ezúttal is Kubik Anna Kossuth- és Jászai Mari-díjas Érdemes Művész volt, a további tagok voltak: Závodszky Noémi színművész, Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke, Tornyai Gábor katolikus plébános és Vakler Lajos riporter, újságíró.

Az ítészek végül az alábbi 12 fiatalt juttatták tovább a fináléba:
Baksa Ervin István - Szent István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola
Balázs Fanni - Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola
Brunner Mátyás - Ciszterci Szent István Gimnázium
Csengey Márton - Teleki Blanka Gimnázium ás Általános Iskola
Cser-Palkovics Gergely - Ciszterci Szent István Gimnázium
Farkas Eszter - Ciszterci Szent István Gimnázium
Kerényi Réka Szilvia - Ciszterci Szent István Gimnázium
Kiss Viktória - Lánczos Kornél Gimnázium
Kneifel Nóra - Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola
Krencz Virág Zsófia - Ciszterci Szent István Gimnázium
Rásky Gergő - Székesfehérvári SZC I. István Szakgimnáziuma
Szipola Antal - Ciszterci Szent István Gimnázium

A döntősöknek csaknem két hónapjuk lesz arra, hogy felkészüljenek a fináléra, melyet 2019. április 6-án, szombaton rendeznek. A Vörösmarty Színház mentorprogrammal kapcsolódik a kezdeményezéshez.  A versünnephez a kezdetek óta szorosan illeszkedik a székelyföldi Varga Sándor Verstábor, ahova a résztvevők mellett Kárpátaljáról, a Vajdaságból, a Felvidékről és a vendéglátó Székelyföldről is érkeznek fiatalok. A szakmai programokon túl a fiatalok megismerkednek a Székelyföld történetével is.

Bővebb információ a verseny weboldalán olvasható.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >