Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Quinoa – Táplál és gyógyít
Quinoa – Táplál és gyógyít Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2019. február 19.
A quinoa külsőre hasonlít a kuszkuszhoz, sokoldalúságát tekintve pedig olyan, mint a rizs. Fehérjetartalma lenyűgöző, remek forrása a komplex szénhidrátoknak, gluténmentes, kalóriaszegény és lúgosító - mindegyik remek ok, hogy a mindennapi étrendünk részévé tegyük.

 

 

A quinoa Dél-Amerikából származik, főként Bolívia és Peru vidékein terem. Az „inkák aranya”-ként is emlegetik, mert az inka harcosok e gabonafélének köszönhetően sokkal gyorsabban gyógyultak fel a harcban szerzett sérülésekből, és rendkívül kitartóak voltak. 8-9 ezer évvel ezelőtt úgy hívták, hogy a „Gabona anyja”, s szent ételnek tartották.

A spanyol hódítók nem voltak tisztában azzal, milyen értékes ez a növény, s megtiltották az indiánoknak, hogy termesszék. Aztán 1955-ben már „szupersztár”-nak nevezték. "A quinoa és cañihua,tápanyagtartalma, fehérje minősége - étkezési magok az Andok-hegységben" című írásban azt írták: "Bár egyetlen élelmiszer sem tartalmazza önmaga a létfenntartáshoz szükséges összes tápanyagot, a quinoa olyan közel jár hozzá, mint semmilyen más növény vagy állat."

Ezt követően, az 1980-as években kezdték el „nagybani” termesztését Coloradoban. Jelenleg több mint százezer kilót termelnek belőle évente a Sziklás-hegységben. A növény akár 180 centire is megnő, a magok a szár csúcsán találhatóak.

A legértékesebb (és legismertebb) fajta a legfehérebb és legédesebb – ez 4000 méter felett nő. Ezen kívül még népszerű a piros és a fekete. A piros íze intenzívebb, s inkább köretként fogyasztják. A fekete erőteljesebb aromájú. – Összesen több, mint 120 fajtája létezik.

Hazánkba natúr, puffasztott, liszt és pehely formában is találkozhatunk vele. Sokoldalúsága miatt egyszerűen beilleszthető étrendünkbe: adhatjuk salátákhoz, levesekhez, köretekhez is. Ráadásul e szuper élelmiszer egyszerre táplál és gyógyít.

Egyre népszerűbb, mert alacsony kalóriatartalmú: 100 gramm 120 kalóriát tartalmaz. A komplex szénhidrátoknak remek forrása: az úgynevezett „jó” (lassú felszívódású) szénhidrátokat tartalmazza, így gátolja a túlevést és a hízást. 100 gramm magban 21 gramm szénhidrát található.

Fehérjetartalma lenyűgöző: 100 grammban 4 gramm fehérje van, így az egyik legjobb növényi fehérjeforrás. 9 aminosavat tartalmaz (mint a tej), így vegánok számára is ajánlott. Jóval magasabb fehérjetartalma, mint a búzának vagy a rizsnek.

Gluténmentes, így könnyű megemészteni, s tökéletes élelmiszer azoknak, akik irritábilis bél szindrómában (IBS) szenvednek. Semmilyen kapcsolata nincsen a búzával, rozzsal, árpával – a lisztérzékenyek álma! Élelmi rostjai miatt (3 gramm rostot tartalmaz 100 gramm mag!) kiemelten javasolt fogyasztása székrekedéssel küzdők számára, valamint azoknak, akik keringési betegségekben szenvednek, gyermeket várnak, vagy fogyókúráznak.

A quinoa enyhén lúgosító (ebben hasonlít a vadrizshez, a csíráztatott magvakhoz, az amaránthoz) – segít a krónikus gyulladások kivédésben. Kezeli a vérzékenységet, fenntartja az energiaszintet. Sok benne a C-, E- és a B2-vitamin (ami migrénes fejfájásra is jó), a szabadgyököket hatástalanító béta-karotin (ami az öregedésért felel), a magnézium, vas, kálcium, cink, foszfor, s minden olyan aminosavat tartalmaz, amire csak szüksége van szervezetünknek.

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

http://www.fmc.hu/2019/02/09/quinoa-taplal-es-gyogyit/

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >