Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Hatodik alkalommal töltik a kolbászt a Jancsárkertben Nyomtatás E-mail
Írta: Torma Kinga Regina   
2019. február 22.
Hatodik alkalommal rendezi meg február 23-án, szombaton a Fehérvári Polgárok Egyesülete és a Jancsárkert Piac és Közösség Egyesület a Fehérvári Kolbásztöltő Fesztivált. A népszerű gasztronómiai rendezvényre több mint húsz csapat nevezett már. Szombaton a jó hangulat garantált: a kolbásztöltés mellett változatos zenei programokkal, termelői és biopiaccal, kézműves élelmiszerekkel várják a szervezők az érdeklődőket a Jancsárkertbe.

 

 

A VI. Fehérvári Kolbásztöltő Fesztivál idén is a hagyományos helyszínén, a Jancsárkert termelői és biopiac területén, illetve az előtte felállított rendezvénysátorban várja a közönséget. A fesztivált február 23-án, szombaton 9 órakor dr. Cser-Palkovics András polgármester nyitja meg. 

A rendezvényre eddig húsz csapat nevezett, köztük a tavalyi horvát győztessel, akik idén még három csapatot csábítanak Fehérvárra, illetve érkeznek szerbek is, hogy megmérettessék kolbásztöltő tudásukat.” – mondta el Schultz György, a Jancsárkert Piac és Közösség Egyesület elnöke, aki hozzátette, a fesztiválon a jó hangulat garantált: 7–14 óráig a heti termelői és biopiacot is megrendezik a csarnokban, lesz Gasztro utca a csarnok és a sátor között, valamint a sátor előtt. Egész délelőtt Gabrovits Pál, majd a Marching Jazz Band zenél. A kistermelők, őstermelők és a vendéglátósok háztáji élelmiszerekkel, kézműves ajándékokkal és disznótoros ételek gazdag választékával várják a résztvevőket és a kilátogatókat. Illusztris kolbásztöltők is asztalhoz állnak, valamint családok és vállalati kollektívák, akik csapatépítő tréningnek is tekintik a kolbásztöltést. Idén is több mint 300 kg hús lesz betöltve és ebből mintegy 300 méter kolbász tekeredik majd.

A nevezési díj 7000 Ft/csapat, ezért a csapatok 5 kg darált kolbászhúst és 1 kg kenyeret kapnak, az ezen felüli húsmennyiséget mindenki a helyszínen üzemelő FÖ-MO húsboltból veheti meg. A nevezési díjon felül az induló csapatoknak kell gondoskodniuk az összes fűszerről, a feldolgozáshoz szükséges valamennyi eszközről – bél, kolbásztöltő, keverőedény, kések, vágódeszka, sütőedény –, valamint az elfogyasztáshoz szükséges kedvenc savanyúságról, mustárról, tormáról. A szervezők biztosítják a munkaasztalt 5-6 fő kulturált elhelyezéséhez, valamint a sütési lehetőséget. A megtöltött és felcímkézett kolbászokat füstölésre is átadhatják a helyszínen.

A kolbász mestermunkák minősítését neves zsűri végzi, tagjai Pamminger Ede, a Királyi Város Ízmestere, Grenyovszky Károly nemzetközi mesterszakács, tiszteletbeli zsűritag Boda János, Fehérvár nagytiszteletű vendéglátósa lesz. Főbb értékelési szempontok: töltelék ízletessége, munkaasztal és tevékenység higiéniája, receptúra közreadása, csapatok szöveges, ötletes, humoros bemutatkozása, megjelenése, öltözete, női versenyző esetén a csapat pluszpontban részesül. Az eredményhirdetésre 13.30 órakor kerül sor, ezt követően a mulatság folytatódik, amíg a jelenlevők kedve tartja. A verseny győztese elnyeri egy esztendőre a Vándorkupát. Minden helyezett díjat, és minden résztvevő csapat emléklapot kap. 

A fesztivál nonprofit jellegű, a látogatók számára ingyenes, kiemelt támogató: Székesfehérvár MJV Önkormányzata, dr. Cser-Palkovics András polgármester, főtámogatók: Fehérvár Médiacentrum, valamint a Puskás Pékség, a FÖ-MO hús- és pecsenyebolt, az EUROFAMILY magyar üzlethálózat, és a TQE reklám.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >