Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Sport arrow Alba: egy pont döntött Bonnban
Alba: egy pont döntött Bonnban Nyomtatás E-mail
Írta: Mátay Balázs   
2019. március 07.
Az egyaránt 21-21 pontig jutó Lóránt és Heath vezetésével minimális különbséggel, 85-84-re kikapott a férfi kosárlabda FIBA Euro Cup nyolcaddöntőjének első mérkőzésén a Telekom Bonn otthonában az Alba Fehérvár, így a továbbjutás kérdése a jövő szerdai fehérvári visszavágón dől majd el.

 

 

Az eredmény rendkívül jó, ám, ha azt is hozzátesszük, hogy 8 és fél perccel a végső dudaszó előtt 15 ponttal vezetett az Alba, onnan egy példátlan 0-23-as futást produkált a Bonn, amivel fordított, akkor már nem ennyire szép a kép... Ezen a szinten ekkora összeomlás nem fér bele. 7 percig a véghajrában nem dobott pontot a fehérvári egylet, ami egyszerűen érthetetlen az addig mutatott magabiztos kosárlabda tükrében.

 
Összességében véve több tanulsága van ennek a találkozónak: először  is az, hogy az Alba semmivel sem rosszabb az előzetesen toronymagas favoritnak kikiáltott német alakulatnál, másodszor az, hogy ezen a szinten nem lehet még 15 pontos előnynél sem kísérletezgetni és olyan hibát elkövetni, mint amit már nem először követett el az Alba spanyol trénere, Jesus Ramirez. Az edző egyszerre küldte fel a pályára a folyamatosan végtelenül gyengén teljesítő, legfeljebb csak másodperces epizódszereplőnek alkalmas Tóth Pétert és a fizikálisan, valamint alapképességek terén roppant jól álló, ugyanakkor taktikailag rendkívül alacsony szinten produkáló, legtöbbször kulcspillanatokban "fejjel a falnak rohanó", gondolkodás nélkül kosarazó Filipovityot.
 
Ramirez ezzel a húzásával megtette azt a szívességet a bonniaknak, hogy 15 pontos mínuszból pillanatok alatt csináltak egy 9-0-ás rohanást, úgy, hogy semmit sem kellett tenniük érte, csak bedobogatni 5-6 büntetőt és 1-2 ziccert. A többit az Alba két "zsenije" elintézte. Homályokat dobtak, kihajigálták a pályáról a labdát vagy éppen eladták, 2 perc alatt annyira megzavarták az addig precízen működő fehérvári játékot, hogy mindenki elvesztette a fonalat, s 7 percig nem szerzett pontot a gárda, ami lehetséges, hogy klubrekord... A spanyol tréner még rutintalan, taktikailag rengeteget kell fejlődnie, hogy igazán jól tudjon meccselni, abban azonban ezek után talán bízhatnak az Alba szimpatizánsai, hogy a Tóth-Filipovity duót még egyszer nem küldi együtt a pályára. Legfeljebb akkor, ha már 30 ponttal vezet a fehérvári egylet és eldőlt minden, akkor talán meg lehet kockáztatni. Talán...
 
Az Albát egyébként dicséret illeti, mert azt a 7 perces összeomlást félretéve simán rácáfolt a papírformára, kézben tartotta a mérkőzés alakulását, jól dobott (14 triplát szórtak játékosai), s igen közel volt ahhoz, hogy már az első találkozón eldöntse a párharc sorsát. A nagy bravúr nem jött össze, a kisebb viszont igen, hiszen gyakorlatilag "0-0-ról" indul a visszavágó, így elég egy 2 pontos siker a továbblépéshez. A döntő ütközet március 13-án, szerdán 18.00 órakor kezdődik a Gáz utcai csarnokban. Kérdés, hogy melyik Alba lesz ott a küzdőéren? Az, amelyik most 31 és fél percig a pályán volt, vagy az, amelyik az utolsó bő 8 percben? Mert nagyon nem mindegy...

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >