Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Újítsuk meg tavasszal a konyhát!
Újítsuk meg tavasszal a konyhát! Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2019. március 15.
ImageA tavasz beköszöntével szinte minden háziasszony létrára ugrik, vadul pucolni kezdi az ablakokat, mossa a függönyöket, sterilizálja még a szekrény tetejének legeldugottabb sarkait is, s közben azon agyal, hogy mivel lehetne feldobni a lakást? Hiszen megújul a természet – legyen hát vidámabb, élettel telibb otthonunk is!

A nagy tavaszi megújító ötletelés egyik központi eleme szokott lenni a konyha, ahol a család – s főként annak hölgy tagjai – elég sok időt töltenek. Sütnek-főznek-mosogatnak-takarítanak-étkeznek. Ezért ma a konyhát vesszük górcső alá.

A konyha átalakítása elég sok problémával járhat, hiszen a teljes átrendezéshez először is keresnünk kell egy jó asztalost – hacsak nem „konfekció konyhánk” van, melyhez tökéletesen illenek a készen vásárolható konyhaszekrények. Ezeket mindennemű korrekció nélkül mi magunk is pár óra alatt a helyére tudjuk állítani (bár ilyenről még sose hallottam, de tételezzük fel, hogy van ilyen opció is).

Aztán ott van a kivitelezési idő, ami hónapokig tarthat (akkor is, ha szakértőhöz fordulunk, és akkor is, ha nekiállunk végig járni az áruházakat a kínálat megtekintéséhez, mert a végső döntésig való eljutás bizony alapos megfontolást igényel a pénztárcánk tartalmának feltérképezésének függvényében).

Azért, hogy a végeredmény ne egy összedobált „Végül is nem olyan rossz!” – megállapítású, eklektikus káosz legyen, íme néhány tipp, melyekkel időt, energiát – és így pénzt is – spórolhatunk meg:

Ha még csak a lakás tervezésénél járunk, akkor figyeljünk arra, hogy a konyha minél több természetes fényt kapjon. Előnyös, ha a sütőt és a tárolókat is így világítjuk meg. Így egyszerűbben tudunk majd takarítani is. Ha a lakásunk tájolása miatt a konyhánkba nem jut annyi fény kívülről, akkor szereljünk fel több kisebb fényforrást, hogy minél láthatóbb legyen a munkafelület, ahol dolgozunk, s ahol étkezünk!

A társasházakban általában kisebb konyhák vannak, melyek fix kialakításúak, és így megnehezítik a bútorok variálhatóságát, és különböző konyhai gépek elhelyezését. A teret úgy tudjuk optikailag tágítani, ha kontrasztos színeket alkalmazunk. Ilyen például az, amikor a konyhabútor keresztben csíkos, kéttónusú díszítést kap, mert így tágul a tér. Vagy amikor a padlólap sötét, az alsó blokk szürke, a felső elemek pedig világosak, mert ezek is „nyújtanak”.

A kis konyháknál nagyon sok „csel” létezik arra, hogyan tudjuk hasznosítani a teret. Ha van egy jó asztalos ismerősünk, biztosan ad majd pár tanácsot. Én például remek megoldásnak találom a munkapult alól kigördíthető konyhaszekrény elemet vágódeszkával, amelyet használat után visszatolhatunk a helyére (vagy konyhaszigetként is funkcionálhat, ha szükség van rá).

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

http://www.fmc.hu/2019/03/12/ujitsuk-meg-tavasszal-a-konyhat/

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >