Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Ötletek fogyáshoz, koplalás nélkül
Ötletek fogyáshoz, koplalás nélkül Nyomtatás E-mail
Írta: Galenus   
2019. március 18.
ImageAhhoz, hogy optimalizáljuk erőfeszítéseinket, melyek az éhségérzet csökkentésére, így a túlzott ételfogyasztás, ill. nassolás elkerülésére irányulnak, vessük be magunkat, és ragadjunk meg néhány egyszerű, ámde szuper hatékony ötletet!

 

 

1. Ne koplaljunk, együnk elegendő mennyiséget!

Ha megvonjuk magunktól (főként kedvelt) ételeinket, a legjobb módja annak, hogy előidézzük a farkaséhséget a főétkezések között, és nassoljunk! Egy ötlet az éhség csillapításához: bőven fogyaszthatunk „zero kalóriás” tésztából, pld. a még kevéssé ismert, gluténmentes shirataki spagettiből, mely különleges tofuból készül. Kb. 8 cal-t tartalmaz 100 grammja, mégis laktató, enyhíti az éhséget. Hiszen vízben oldódó növényi rostjainak köszönhetően telítettségérzést okoz, fogyasztása után több órán át nem leszünk éhesek. Vegetáriánus ételt is készíthetünk belőle, és mivel nem tartalmaz cukrot, diétához is ideális.

 

2. „A rost”, mely csillapítja az éhséget

A glükomannán rostot még nem ismerjük eléggé: a konjak (ördögnyelv) gyökérből vonják ki, és éhségcsökkentő hatását japán kutatók fedezték fel az 1970-es évek közepén. Elősegíti a fogyást, mert telítettség érzetet kelt a gyomorban, amikor vízzel érintkezik, rendkívüli abszorbciós képessége folytán (súlyának sokszorosát is fel tudja szívni a vízből). Ételsűrítésre használják, de étrend-kiegészítőként is alkalmazzák, bőséges folyadékbevitel mellett. Félórával étkezés előtt elegendő belőle 3 gr naponta.

 

3. Fókuszban a menta és az édesgyökér

Kedvünk van „valami jót” fogyasztani, bár nem szeretnénk hízni? Először mérjük fel, hogy valóban éhesek vagyunk-e, és miért van szükségünk az evésre. Ha nem igazán tudjuk megindokolni ezt a vágyat, egy hatékony ötlet a nassolás elkerülésére: mossunk fogat mentolos fogkrémmel, majd készítsünk menta- vagy édesgyökér teát. Az édesgyökérből kivont glabridin nevű flavonoid gyorsítja a zsírégetés folyamatát a szervezetünkben, így testsúlycsökkentő hatása nem elhanyagolható. Megakadályozza a máj elzsírosodását is.

 

4. Ne hagyjunk ki étkezést!

Ha nem rendszeresen étkezünk, mert nincs időnk egy-egy főétkezésre, sokkal nagyobb a kísértés a sós-édes ropogtatnivalók fogyasztására. És ha a következő étkezésig nassolgatunk, azt kockáztatjuk, hogy egyre gyorsabban és többet eszünk bizonyos hizlaló, egészségtelen finomságokból. Sokkal többet ér, ha „táplálkozási irányt változtatunk”, és apróra vágott gyümölcsöt, vagy sárgarépa-, ill. egyéb zöldség-rudacskát ropogtatunk. A rendszeresen, adott időben fogyasztott menünk pedig kiegyensúlyozott étrendet tükrözzön.

 

5. Fogyás vízhajtó gyógynövényekkel

Felsorolunk közülük néhányat, melyeket elsősorban teakészítésre használhatunk.

Az ezüstös hölgymál (Hierracium pilosella) kumarint, flavonoidokat és fenolsavakat tartalmaz. Vízhajtó tulajdonsága miatt elősegíti a szervezetben lévő káros anyagok kiürítését. Teát úgy készíthetünk belőle, hogy a szárított növényből kb. 50 gr-ot 10 percig áztatunk 1l forrásban lévő vízben, majd leszűrjük, és 1-1 csészével fogyasztunk belőle, 2x naponta.

Boróka: termése erősen vizelethajtó, amellett epe- és vesekőoldó is. A tea készítése: 2 dl vízzel forrázzunk le 3-4 apróra összetört bogyót.

nyírfa leveléből készült tea szintén vízhajtó hatású, és kíméli a veséket. Étkezés előtt ajánlott egy csésze nyírfalevélből készült főzet: 2,5 dl vízzel forrázzunk le egy evőkanál nyírfalevelet.

Az erdei angyalgyökérről is elmondható,  hogy kiváló vizelethajtó: 2 dl vízben 5 percig főzzünk 1 nagykanál felaprított, szárított angyalgyökeret, és 2-3 perces állás után szűrjük le. Napi 2-3 csésze ajánlott vizesedés esetén.

A magas B- és C-vitamin tartalmú fekete áfonya leveléből készült tea szintén vízhajtó hatású: 2 evőkanál zúzott áfonyalevelet forrázzunk le 3 dl vízzel, majd 5 percig hagyjuk állni. Fogyasztása éhgyomorra ajánlott.

 

6. Masszírozás

Szánjunk naponta néhány percet lábaink, kritikus testrészeink masszírozására. Használjunk masszázsolajakat, melyek közül ajánlott a nem annyira ismert gyapotmagolaj, rizskorpaolaj, szezámmagolaj, társítva grapefruitmag-olaj, muskátli olaj, vagy boróka olaj kivonattal. Az ily módon történő, rendszeres masszírozás karcsúsító hatása mellett hasznos narancsbőr ellen is.

 

7. Fantáziadús étrend

Ha monoton, egyoldalú módon, mindig ugyanazt főzzük, sokkal jobban vágyunk valami finomságra az étkezés végén. Ezért nagyon fontos bevetni a fantáziánkat a konyhában is: készítsünk újszerű, könnyű, finom fűszerekkel ízesített, mindenféle színes zöldséggel-gyümölccsel variált ételeket.

 

8. Csak módjával sózzunk!

Ha sósan eszünk, „garantált” a vízvisszatartás a szervezetben, és a zsírpárnák megjelenése… Emiatt a lehető legkevesebbet sózzuk ételeinket, vagy űzzük ki a sótartót az asztalról! Kerüljük továbbá az eleve sósan elkészített felvágottakat, sajtokat, chipseket, konzerveket, kész szószokat, és általában az iparilag előállított készételeket.

 

9.  Ne engedjünk a kísértésnek!

Legelőször is vásárláskor ügyeljünk arra, hogy ne engedjünk a sütemények, édességek, fagylaltok, vagy a sós ropogtatnivaló kísértésének. De ha már egyik családtagunk, vagy a gyerek beszerezte őket, mentesítsük a konyhaszekrényt sós és édes kekszektől, csökkentsük a mélyhűtőben a jégkrémek, fagylaltok mennyiségét, és tegyük „biztos helyre” az ajándékba kapott bonbont, csokoládét, ahol nehezen férünk hozzá (pld. a lehető legmagasabb polcra). Lehetőleg csak akkor vegyük elő őket, ha gyermekünk kéri…

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >