Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Tájsebészet Fejérben
Tájsebészet Fejérben Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Tímea   
2019. március 22.
ImageSikeresen folytatódott 2018-ban is az illegálisan lerakott hulladék felszámolása Fejér megyében, a Tájsebészet program keretében. A Gaja Környezetvédő Egyesület felhívásához 22 megyei szervezet és intézmény csatlakozott mintegy 1.500 önkéntessel, akik 225 köbméter hulladékot számoltak fel, és helyeztek el engedélyezett helyeken. A pályázat díjátadóját a Hiemer-házban tartották tegnap délután.

 

 

A Hulladék Munkaszövetség 2001 áprilisában indította el a Tájsebészet elnevezésű országos programját. A kampányt országos szinten 2006-tól már nem hirdették meg, azonban Fejér megyében a Gaja Környezetvédő Egyesület felhívásaira minden évben tucatnál több, önkéntesekből álló csapat veszi fel a küzdelmet a tájsebek begyógyításáért.

Fejérben a legutóbbi évek jellegzetessége volt, hogy jelentős szerepet vállaltak a hajléktalanok az erdőrészek, lakóhelyük közelének megtisztításában, valamint újdonság a Vadex szerepvállalása is. A Denso Gyártó Magyarország Kft. a felszámolási munkákban, jutalmak beszerzésében, a Depónia Nonprofit Kft. és a Városgondnokság a hulladék-elhelyezési és szállítási költségek támogatásában vállaltak jelentős szerepet. Az Agrárminisztérium, a Nemzeti Együttműködési Alap és Székesfehérvár Önkormányzata a szervezési, felszámolási és értékelési munkát segítette.

2018-ban 22 megyei civil szervezet, intézmény és közösség kapcsolódott a programhoz mintegy 1500 önkéntessel, akik 225 köbméternyi illegális hulladékot számoltak fel, és helyeztek el engedélyezett helyeken. Becslések szerint a közösségek tavalyi munkájának értéke eléri a 4-5 millió forintot.

A Tájsebészet program díjátadóját évek óta a Hiemer-ház házasságkötő termében tartják, így volt ez tegnap is. Székesfehérvár Önkormányzata nevében Mészáros Attila alpolgármester fejezte ki köszönetét az önkénteseknek, akiknek tevékenysége nagyon fontos és példaértékű. Ugyancsak megköszönte a Gaja Környezetvédő Egyesületnek, hogy több mint két évtizede rendszeresen felvállalja a program szervezését.


Úgy fogalmazott: „Annak a munkának, melyet hosszú évekkel ezelőtt elkezdtünk, sajnos még nincs vége. Továbbra is vannak olyan felelőtlen embertársaink, akik a természetet, a környezetet nem kímélve a hulladékokat nem a megfelelő helyekre teszik. Itt, a városban mindent megteszünk annak érdekében, hogy a legális elhelyezés lehetőségét megteremtsük akár a lakossági hulladékudvarban, akár Csalán.” – mondta. Hozzátette, a városban egyre több környezetvédelmi fejlesztést tudnak megvalósítani, ide tartozik többek között a Sóstó Természetvédelmi Terület rehabilitációja és a Fehérvár tüdeje-program.

Juhász László környezetvédelmi tanácsnok szintén megköszönte a program résztvevőinek munkáját. Jó példaként említett egy, a közösségi médiában megjelent hírt egy fiatalemberről, aki személyes akciójaként maga tisztított meg egy szemetes területet. Az akció rendkívül népszerű lett, ami nagyon örvendetes csakúgy, mint azok az elgondolások, hogy a kormány büntetné a szemetelést.

A Tájsebészet program országos jellege 2006-ban megszűnt, és vannak olyan megyék, ahol nem is tudják megszervezni. Azonban Fejérben nemhogy csökken, de inkább növekszik a kezdeményezés népszerűsége. A kapcsolódott szervezetek ráadásul nem egy-egy napon, hanem rendszeresen, az év több napján végzik munkájukat – fogalmazott Gárdonyi László, a Gaja Környezetvédő Egyesület tanácsadó irodájának vezetője. Hozzátette: a programnak nagyon fontos környezeti nevelési szerepe is van, hiszen a résztvevők szembesülhetnek Magyarország köztisztasági problémáival, és a megoldás keresése közben kialakul bennük a környezettudatos szemlélet.

A köszöntőket követően a kapcsolódott szervezeteket és intézményeket környezetbarát ajándékcsomaggal jutalmazták meg a díjátadón.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >