Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Egyedülálló nemzetközi kapcsolatok
Egyedülálló nemzetközi kapcsolatok Nyomtatás E-mail
Írta: Torma Kinga Regina   
2019. március 27.
A Lengyel-Magyar Barátság Napja alkalmából tett háromnapos látogatást a sziléziai Opoleben Székesfehérvár Önkormányzatának és a Fejér Megyei Önkormányzat delegációja. A megemlékezést és ünnepségeket több színes program, illetve városi és vajdasági egyeztetések övezték.

 

 

A magyar és a lengyel nép évszázadokon átívelő, szoros és szövevényes kapcsolata az Árpádok és a Piastok dinasztiájának korából eredeztethető. A két uralkodóházat a családi kapcsolatok mellett a közös érdek is összekötötte: segítették és támogatták egymást a nemzetek. A kapcsolatot egy mondás is megerősíti: „Lengyel, magyar – két jó barát, együtt harcol, s issza borát!Polak, Węgier, dwa bratanki, i do szabli, i do szklanki!”. Ezt az évszázados hagyományt erősítette meg 2006-ban Lech Kaczyńsky lengyel és Sólyom László magyar köztársasági elnök a győri nyilatkozatban és az ezt következő évben március 23-át nyilvánította határozatban az Országgyűlés a lengyel-magyar barátság napjának.

A megemlékezés szokásosan Székesfehérvár és Fejér megye életében sem maradhat el: a több mint negyven, illetve megyei szinten közel húsz évre visszanyúló opolei és Opole vajdasági szoros testvérkapcsolatot évente Opoleben vagy Székesfehérváron színes programokkal, közösen ünneplik meg a nemzetek.

Az idei évben lengyel meghívásra a székesfehérvári és Fejér megyei delegáció utazott Felső-Szilézia fővárosába, a festői szépségű Opolebe, ahol a Lengyel-Magyar Barátság Napi programok az 1956-os eseményeknek emléket állító, Horváth János fafaragó művész által készített emlékoszlopnál közös főhajtással kezdődtek. A delegációk programja ezután külön folytatódott: a város részéről Deák Lajosné önkormányzati képviselő, a határon túli magyarokkal kapcsolatos feladatok tanácsnoka, Horváth-Tancsa Ágnes önkormányzati képviselő, a családügyekkel kapcsolatos feladatok tanácsnoka, Kiss Judit, a Pénzügyi Bizottság tagja és Radics József, a Gazdasági Szakbizottság tagja Opole város alpolgármesterével és képviselőivel, míg a Fejér Megyei Önkormányzat delegációja – dr. Kovács Zoltán jegyző, a Fejér Megyei Önkormányzati Hivatal vezetője, valamint Balogh Zoltán és Horváth András Tibor megyei képviselők – Opole vajdaság vezetőivel egyeztettek. A nap Brzeg várában folytatódott, ahol a vármúzeum igazgatója vezette körbe a vendégeket.

Az ünnep záróakkordja az opolei Báb és Művészeti Színházbeli, teltházas gálaelőadás volt, ahol a fennállásának 25. évfordulóját idén ünneplő TáncolKODO Táncegyüttes, a Bakony Népzenei Együttes és a Zespół Pieśni i Taǹca Opole Táncegyüttes léptek színpadra. A gálán a nézőket és a fellépőket Jolanta Wilczyǹka, az opolei vajdaság közgyűlésének alelnöke, Maciej Wujec Opole városának alpolgármestere, valamint dr. Kovács Zoltán, a Megyei Önkormányzat jegyzője és Deák Lajosné képviselő köszöntötték. Beszédükben egyöntetűen a gyümölcsöző testvérkapcsolatok fontosságát hangsúlyozták, kitértek a két nemzet közötti hosszú barátságra és arra, hogy a városaink és megyéink határokat átívelő jelen kapcsolata a legjobb bizonyítéka a két nemzet testvéri összetartására, melynek hídja az ifjúság, az együttműködés szimbóluma pedig az a közös mezőföldi csárdás, amelyet a lengyel és magyar táncosok együtt vittek színpadra.

A delegáció háromnapos látogatása szombaton Moszna mesebeli kastélyában ért véget. A magyar delegáció és a kulturális csoport a helyi idegenvezető tolmácsolásában ismerhette meg a 99 tornyú, eklektikus stílusú épület és tulajdonosai történetét. A vezetésből kiderült például, hogy az épület egészen 2006-ig elmegyógyintézetként működött, csak ezután kezdték el a helyreállítási munkákat és nyitották meg az épületet a turisták előtt.

A programok végén a székesfehérvári delegáció vezetője, Deák Lajosné önkormányzati képviselő, a határon túli magyarokkal kapcsolatos feladatok tanácsnoka és Horváth-Tancsa Ágnes önkormányzati képviselő, a családügyekkel kapcsolatos feladatok tanácsnoka értékelték a találkozót. Mint fogalmaztak, a testvérvárosi kapcsolatok lehetőséget adnak a városvezetésnek arra, hogy időről-időre tapasztalatot és jógyakorlatot cseréljen más országok településeivel. A 41 éve Székesfehérvárhoz több szálon kapcsolódó Opole városában tett találkozó is tudott új lehetőségeket nyitni, hiszen az egyeztetések alkalmával felmerültek a sport, az oktatás és a gazdasági témákban az együttműködés továbbfejlesztése is.


 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >