Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Különleges fotógyűjtemény Kincsesbánya vadvirágairól Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2019. március 27.
Kivételes és töretlen lelkesedéssel járja a kincsesbányai erdőt Illés József, hogy felkutassa és megörökítse az itt élő vadvirágokat. Az elmúlt években 436 fajt azonosított be, s létrehozott egy mindenki számára elérhető albumot is – közel 60.000 felvételből válogatva, részletes leírásokkal. Sőt, közel tíz éve már, hogy a helyi gyermekeket is a vadvirágok szeretetére tanítja.

 

 

Illés Józsefet már zsenge gyermekkorában vonzotta a természet. Szerette az erdőt, a mezőt, a hegyeket, völgyeket, és sok időt töltött a vizek mellett is.

„Mégis vakon éltem közel 60 évig.” – vallotta be – „Sokat láttam, sokat tapasztaltam, de mégsem láttam a természet igazi szépségeit. Körülöttem nyíltak és virágoztak el a sárga, a piros, a kék és fehér virágok. Barangolásaim során, a rám ható megannyi inger szorító ereje nem engedte kibontakozni a szépség, a változatosság, a csoda varázserejét. Nem hatott át, nem érintett meg igazán a sok élet, amelyből új életek születnek. Nem láttam, hogy milyen bájjal kelleti magát a vadvirág, milyen illattal, szépséggel tölti meg az erdőt és mezőt, hogy majd elhervadjon, s magjait szemérmesen hullassa szét, hogy aztán a következő évben újra végigélje az élet körforgását.”

 

Csodás virágok bújnak el a természetben (Fotó: Illés József)
Csodás virágok bújnak el a természetben (Fotó: Illés József)
 

Aztán orvosa - kissé emelkedett vérnyomása miatt - hosszabb sétákat javasolt neki, s azt tanácsolta,  hogy szerezzen egy kutyát ehhez a tevékenységhez. Ekkor került hozzá Burkus, a hat hetes kiskutya, s kezdődtek meg a séták. Nap mint nap nyakába akasztotta fényképező gépét, s Burkussal járni kezdte a környéket.

 „Útjaink során bejárjuk Kincsesbánya minden szegletét. Burkus fut, szaglászik, majd locsol, így van időm a természet sokak számára rejtett szépségeivel lefoglalni magam.” – mesélte – „Kezdetben újabb és újabb virágfajokat örökítettem meg a magam gyönyörűségére. Ezer és ezer kattanást követően rá kellett döbbennem, hogy pár négyzetkilométeren nem tíz-húsz, hanem száz- kétszáz fajnál is több a fajgazdagság.”

 

Illés József Burkussal járja az erdőt (Fotó: Illés József)
Illés József Burkussal járja az erdőt (Fotó: Illés József)
 

S ha már ennyi szépséget látott, úgy döntött, hogy ismereteit, s a növényekről készült fotókat megosztja másokkal is. Kutatásainak a Kincs Kultúra Sport Egyesület honlapja biztosított publicitást.

Ide kezdte el feltölteni 2008-ban a csodás fotókat, melyek mindenki számára elérhetőek jelenleg is, méghozzá itt.

Eddig 272 növényt ismerhetnek – neki köszönhetően - az érdeklődők az említett weboldalra kattintva - latin és magyar elnevezéssel megjelölve. Keresési lehetőség van a mérgező és a gyógynövényekre is.

 

272 növény található a vadvirágos oldalon (Fotó: Illés József)
272 növény található a vadvirágos oldalon (Fotó: Illés József)
 

További 160 faj „előkészítési fázisban” van. Ez azt jelenti, hogy hamarosan ezek is publicitást kapnak, miután kellő anyagot sikerült keresni hozzájuk. Az eddig elérhető fényképek az elmúlt tíz év közel 60.000 felvételéből lettek kiválogatva.

Mivel Illés József nem botanikus, így könyvek és az Internet segítségével azonosította be a növényeket. Könyvtárában 42 e témában írt könyvet forgat rendszeresen, digitális formában pedig 18 ismertető leírás, 19 könyv és 72 egyéb ismertető, programismertető áll rendelkezésére, hogy ne fordulhasson elő tévedés.  Ennek ellenére néhány száz fajt még nem sikerült megneveznie – ismertető információk hiányában.

 

Közel 60.000 fotóból válogatta ki József az album anyagát (Fotó: Illés József)

Közel 60.000 fotóból válogatta ki József az album anyagát (Fotó: Illés József)
 
 
Kincsesbánya területén 436 fajt azonosítottam napjainkig.” – mesélte – „Minden virágnak meg van a maga szépsége. Van amelyik a színével, összetettségével, nagyságával vagy formájával tűnik ki. Mindet szeretem, ám képernyővédőként 2013 óta a csillagőszirózsa (Aster amellus) gyönyörködtet, ha a számítógépen dolgozom. A vadvirágok szépsége persze nézőpont kérdése. Kezdetben számomra is volt szép és volt közömbös virág. Ahogy a fajok száma növekedett, ahogy megismerkedtem a növényekkel, mindegyik egyre csodálatosabbá vált számomra. Kinyílnak, szépségüket kitárják a rovarok, lepkék felé és mindegyik kedvencévé válik valamely rovarnak, lepkének. Mi emberek, mezei csokorba szedjük a különböző formájú, különböző színű vadvirágot, pár napig gyönyörködünk bennük, majd kidobjuk egy újabb csokorért. Ez engem nagyon elszomorít. Számomra úgy és ott szép a virág, ahol virít és erre tanítom a gyermekeket is. Mindig hangsúlyozom, hogy a vadvirágok is a természet részei. Felhívom a fiatalok figyelmét arra, hogy ne tépkedjék le, ne pusztítsák el őket, mert fontos, hogy az utánuk érkezők is gyönyörködhessenek bennük. Elmondom, hogy leszakításukkal a kis virág meghal anélkül, hogy magjait szétszórta volna, vagyis a leszakított virágoknak nem lesznek utódaik.”

 

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

http://www.fmc.hu/2019/03/09/kulonleges-fotogyujtemeny-keszult-kincsesbanya-vadviragairol/

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >