Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow HOBO Viszockij-estje
HOBO Viszockij-estje Nyomtatás E-mail
Írta: Fehérvári Hírek   
2019. április 09.
Földes László HOBO Viszockij-estje április 17-én, szerdán 19 órakor kezdődik az Öreghegyi Közösségi Házban. Jegyek már a helyszínen és A Szabadművelődés Házában kaphatók.

 

 

Vlagyimir Viszockij (1938–1980) szovjet (orosz) színész, költő, előadóművész 1964-től haláláig volt a moszkvai Taganka Színház tagja. Több mint húsz szerepet alakított, köztük Hamletet. Harminc filmben szerepelt. Gitárral kísért dalai, orosz sanzonjai már életében túlnőttek rajta, holott ezek zömét életében nem adták ki és a versei sem jelentek meg akkor. Szamizdatban kiadott versei kézről-kézre jártak, dalait kazettákon terjesztették, koncertjeit az utolsó pillanatban tiltotta be a hatalom. Kultusza halála után egyre nőtt, nevének említése ma egybeforr az orosz kultúrával.

„Sosem láttam őt, élőben nem hallgathattam Viszockij dalait. Ő belehalt a létező szocializmusba, én túléltem. Dalait meg sem próbáltam úgy előadni, ahogy ő tette. Nem tudok gitározni, így harmóniáit, dallamait, sorait a rockzene hangzásával játszom el magyarul. S kizárólag azokat, amelyeket saját hazámban és saját utamon érvényesnek érzek.” – írja honlapján Hobo. „Viszockij verseinek jogait Madame Marina Vlady világhírű francia színésznő, Viszockij felesége védi. Tőle kaptuk meg az engedélyt könyvének felhasználására és a szövegek lefordítására. Majd a magyar dalszövegeket vissza kellett fordítani oroszra, hogy a Művésznő egybevethesse őket az eredetiekkel. Az elkészült anyag hallatán Marina Vlady úgy vélekedett, hogy „Ön azon kivételek egyike, aki nem Viszockijt próbálja utánozni.”

Földes László HOBO Viszockij-estje április 17-én, szerdán 19 órakor kezdődik az Öreghegyi Közösségi Házban. Az előadásra már kaphatók a jegyek a koncert helyszínén, valamint A Szabadművelődés Házában.

További részletek a http://aszmh.hu/events/hobo-viszockij-est/ oldalon.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >