Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Legyen természetes a fogyatékossággal élők elfogadása!
Legyen természetes a fogyatékossággal élők elfogadása! Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Tímea   
2019. április 09.
A Székesfehérvári Érzékenyítő Program bemutatására rendeztek nagyszabású konferenciát a Városházán. Fehérvári középiskolások, tanáraik és civil szervezetek képviselői vettek részt a SZÉP délelőttön, hogy megismerjék a fogyatékossággal élőket és mindennapjaikat. A legfontosabb cél, hogy a fiatalok tekintsék természetesnek a fogyatékkal élők jelenlétét a társadalomban. A konferencia levezető elnöke Lengyel Zsófia, a SZÉP ötletgazdája, a Polgármesteri Hivatal esélyegyenlőségi referense volt.

 

 

Egész délelőtt zajlott a SZÉP konferencia a Városháza Dísztermében. Ezzel a rendezvénnyel nyitottak a fehérvári középiskolások felé, hogy ők is megismerjék és elfogadják a látás-, hallás- és mozgássérült, illetve értelmileg akadályozott embertársaikat, tekintsék természetesnek a jelenlétüket a társadalomban, az egészséges embertársaikkal közös élettérben.

A fiatalok bepillantást nyertek az országosan egyedülálló és különleges SZÉP programba. A kezdeményezést 2016 decemberében indította el Székesfehérvár Önkormányzata a helyi civil szervezetek együttműködésével, hogy a fogyatékkal élők mindennapjait bemutatva tegyék még elfogadóbbá a helyi társadalmat.

A résztvevőket dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte. Mint mondta, néhány éve, a köznevelési rendszer átalakulásakor a városvezetés megvizsgálta, hogy mely területeken vannak fontos teendői a fehérvári iskolák és a fiatalok érdekében. Ide tartozott a digitális kompetencia növelése, a pályaorientáció megszervezése, a környezetvédelmi szemléletformálás és kiemelten az érzékenyítés. Ez utóbbi feladatra 2016-ban felkérték Lengyel Zsófia látássérült parasportolót, aki 2019. április 1-jétől esélyegyenlőségi referensként dolgozik a Polgármesteri Hivatalban és koordinálja a feladatokat.

A városvezető fontosnak nevezte az esélyegyenlőségi programok szervezését és munkahelyek teremtését. Úgy fogalmazott, a SZÉP programot számos iskolában bemutatták már és tapasztalható volt, hogy a gyerekek fogékonyak a témára. Lényeges, hogy a fiatalok természetes módon úgy nőjenek fel, hogy tudják, miként segíthetnek fogyatékos embertársaikon.

A konferencián a Vasvári Pál Gimnázium Gesztus nevű csoportja jelbeszédes, zenés műsorszámmal örvendeztette meg a résztvevőket, akik ezután négy kisfilmet láthattak fogyatékossággal élő gyerekek mindennapjairól.

Lengyel Zsófia, a SZÉP ötletgazdája, esélyegyenlőségi referens a konferencián arról beszélt, a gyerekek visszajelzései nyitottságot, kíváncsiságot tükröznek a fogyatékosság iránt. A SZÉP program rövid távú célja, hogy egy csapattal, fogyatékos előadókkal körbejárják az iskolákat, és bemutassák a fiataloknak a mindennapjaikat. Hosszú távú feladat lesz egy különleges érzékenyítő park létrehozása Fehérváron, ahol a mentális szemléletformáláson túl ki is lehet próbálni a fogyatékossággal élők által használt eszközöket.

A konferencián fogyatékossággal élők tartottak motivációs előadásokat. Felszólalt többek között Trexler Erik, aki születésekor agyvérzést kapott, és az oxigénhiány miatt a lábát érintő mozgáskorlátozottság alakult ki nála. Két bottal közlekedik, nagyon könnyen elveszíti az egyensúlyát. Mint mondta, olykor elesik, kifejezetten zavarja, ha megbámulják, sokszor kap negatív megjegyzéseket, de ezekkel nem foglalkozik, inkább továbblép. Fontosnak nevezte, hogy ha valaki segítséget akar nyújtani egy fogyatékkal élőnek, akkor először mérje fel a helyzetet és kérdezze meg, hogy az illetőnek valóban szüksége van-e segítségre?
Erik minden erejével rácáfol a fogyatékossággal kapcsolatos sztereotípiákra, többek között a fotómodellkedésben és a színpadi műsorvezetésben is sikerrel próbálta ki magát. Mint mondja, mozgáskorlátozottként is lehet sikeres életet élni, minden csak elhatározás kérdése.

Részt vett a keddi programon @wheelchairguy, azaz Fenyvesi Zoltán;  a Tiszta szívvel című film főszereplőjének célja, hogy saját aktív életén keresztül mutasson példát, és segítsen sorstársainak. Bemutatkozott a székesfehérvári EsélyKör is, amely több civil szervezet együttműködésével jött létre, hogy a nehézséggel élőket segítve tegyenek egy elfogadásra nyitottabb társadalomért. A résztvevők megismerhették a Dorko cég által indított – a vakvezető kutyák képzését segítő –@loyaltyisroyalty kezdeményezést is.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >