Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Szakmák Éjszakája – Próbáld ki, csináld meg, ismerd meg!
Szakmák Éjszakája – Próbáld ki, csináld meg, ismerd meg! Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2019. április 15.
Immár negyedik éve rendezik meg városunkban is a Szakmák Éjszakáját. Az országos programsorozathoz csatlakozva idén tizenegy, a Székesfehérvári Szakképzési Centrumhoz tartozó intézmény mutatkozott be a Próbáld ki, csináld meg, ismerd meg! mottó jegyében. Pénteken késő estig nyitva tartottak az iskolák, sokféle érdekes programba kapcsolódhattak be a továbbtanulás előtt álló diákok és minden látogató.

 

 

A Székesfehérvári Szakképzési Centrum udvarán kezdődött a Szakmák Éjszakája székesfehérvári programsorozata. Tizenegy intézmény csatlakozott az országos kezdeményezéshez, melynek alapvető célja, hogy segítse a fiatalokat a sikeres iskola- és pályaválasztásban. A diákok egyetlen este, éjszaka alatt végigjárhatták a csatlakozott helyszíneket, hogy megismerjék képzéseiket, kipróbálhassák magukat néhány szakma gyakorlati feladataiban. 

A megnyitón elhangzott köszöntőjében Mészáros Attila alpolgármester arról szólt, hogy Székesfehérvár iparát komoly munkaerőhiány sújtja, és a helyzet csak komoly összefogás eredményeként tud javulni, amelyben a Szakképzési Centrumnak kiemelten fontos lehetőségei és feladatai vannak. Székesfehérvár alpolgármestere egyúttal köszönetet mondott a centrum vezetőinek munkájukért, amelynek eredményei már láthatóak. Arra buzdította a résztvevőket, hogy bátran nézzenek körül, válasszanak olyan szakmát, ami a szívükhöz közel áll, és maradjanak Székesfehérváron, hiszen ez a város számos lehetőséget kínál a fiatalok számára. 

Kulcsár Szilvia
, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum főigazgatója kiemelte, hogy hagyományról beszélhetünk, hiszen negyedik alkalommal kerül sor a Szakmák Éjszakájára Székesfehérváron. „Nagyon sokszor hallhatjuk azt a mondatot, hogy nem tudjuk, milyen lesz a jövő. Egy biztos, hogy a ma gyermeke a jövő embere lesz, aki a jövőben fog dolgozni és nekünk erre kell gondolnunk, amikor megtaláljuk azokat az utakat, amivel segíteni tudunk benneteket a pályaválasztás során.” – fogalmazott a főigazgató, aki a Jövő kezdete című film alapgondolatát idézte a megnyitón, amelyben egy pedagógus azt a házi feladatot adja a diákjainak, hogy találjanak ki valamit, amivel jobbá teszik a világot. „Az egyik kisfiú azt találja ki, hogy három emberen fog segíteni, és az lesz a feltétele, hogy ők is három másik embernek segítsenek, így jobbá válik majd a világ. Én azt kérem tőletek, hogy aki ma jól érzi magát, az három másik embernek mesélje el, és így vigye a jó hírünket.” - zárta gondolatait Kulcsár Szilvia. 

Dominó Csaba
, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum kancellárja kiemelte: a Szakmák Éjszakájának lényege az, hogy mindenki megtalálja a jövő szakképzésének az útját. "Az Ipar 4.0 jegyében megszületett a Szakma 4.0, ez azt jelenti, hogy a digitalizációra kell felkészíteni mindenkit. Az lenne jó, hogyha minden generáció látna olyat, ami az ő számára jelent valamit." - tette hozzá. "A XXI. század vége felé egy olyan technológia, egy olyan világ fog létezni, amit ma el sem tudunk képzelni. Ez a fejlődés olyan hatalmas, hogy számunkra beláthatatlan. De egyet nem szabad elfelejtenünk, hogy a szakmaválasztásnál a gazdaság szabja meg az irányt. Arra kell felkészülni, hogy amit mi szeretnénk tenni, az a gazdaság számára megfelelő legyen." - folytatta Dominó Csaba, aki a szakképzési centrum fő feladatának nevezte, hogy mindenki olyan szakmát találjon, hogyha reggel felébred, boldogan menjen be a munkahelyére. Szólt arról is, hogy a jövőben egyre nagyobb szüksége lesz a diákoknak a nyitottságra és kreativitásra is. 

Próbáld ki, csináld meg, ismerd meg!
a kezdeményezés mottója, ennek jegyében nyílt meg a Székesfehérvári Szakképzési Centrum udvarán a valamennyi csatlakozott intézményt bemutató Szakmák Utcája ma estére, és koncertet adott Caramel is. Emellett 22 óráig még számos érdekes szakmai programmal, gyakorlati bemutatóval készültek a résztvevő intézményekben is, várták a fiatalokat, szülőket. 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >