Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow http://www.patikaplus.hu/hirek/aktualis/rajzpalyazat-1.html
http://www.patikaplus.hu/hirek/aktualis/rajzpalyazat-1.html Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Tímea   
2019. április 16.
Különleges kezdeményezés valósul meg a felújított Jávor Ottó téren. Ezentúl évente elültetnek itt egy fát az előző esztendőben született székesfehérvári babák tiszteletére. Az első ilyen fa, egy japán díszcseresznye tegnap délelőtt került a helyére, jelen volt dr. Cser-Palkovics András polgármester és dr. Kovács Béla Sándor önkormányzati képviselő.

 

 

A Belváros szomszédságában található Jávor Ottó tér teljes körű rekonstrukciója tavaly valósult meg. Megújult a burkolat, méltó helyre kerültek a téren felállított emlékművek, kiépítettek számos pihenőpadot és egy vízjátékos szökőkutat, illetve értékes fákat és színes növényeket telepítettek.
 
Mostantól különleges szerepe is lesz a térnek, minden évben egy-egy fát fognak itt ültetni az előző esztendőben született székesfehérvári babák tiszteletére. Ma került a helyére az első ilyen fa, egy japán díszcseresznye, melyet a 2018-ban világra jött 644 fehérvári kisgyermek – 312 kislány és 332 kisfiú – mondhat magáénak.
 
Nagyon szép, szimbolikus és örömteli kezdeményezésnek nevezte a faültetést Székesfehérvár polgármestere. Dr. Cser-Palkovics András polgármester arról beszélt, hogy a Jávor Ottó tér felújításával egy új közösségi teret hoztak létre, mellyel megjelenésében, jellegében kibővült a történelmi Belváros.


Arról is szólt, hogy minden fa elültetésének nagy szerepe van Fehérváron. A születés fái jelképezik az élhető, szerethető, zöld várost, ahol a fiatalok szeretnek élni, és ahol örömteli esemény a gyerekek érkezése. Horváth Tancsa Ágnes családügyi tanácsnok kezdeményezésére alakították ki azt a helyet, ahol évről évre elültetik ezeket a növényeket. A most kijelölt területen összesen 15 fát ültethetnek el, azaz a következő mintegy másfél évtizedben megvan a helye a növényeknek.
 
Dr. Kovács Béla Sándor önkormányzati képviselő a gyermekáldás vállalásának fontosságáról beszélt a faültetés kapcsán. Szavai szerint Magyarország kormánya nagyon sok erőfeszítést tesz azért, hogy hazánk ne tartozzon a világ azon részei közé, ahol a társadalom nem reprodukálja magát. Székesfehérvár városa igyekszik ehhez hozzátenni, többek között azzal, hogy ajándékkal lepi meg az újszülöttjeit. Reményei szerint a születés első fáját még nagyon sok fogja követni. 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >