A kórokozók elűzésének egyik fontos eszköze a szervezet immunvédelme.
. Citrom Minden téren hasznos Ez a gyümölcs is gazdag flavonoidokban, ezek az antioxidánsok védik a sejteket a szabad gyököktől. Az utóbbiak gyengítik a szervezetet, és érzékenyebbé teszik a fertőzésekre. A citrom szintén kiváló C-vitamin-forrás, és bővelkedik ún. limonoidokban. Ezek az antioxidánsok élénkítik az immunrendszert, javítják a májműködést (a máj a szervezet fő méregtelenítője). Hogyan profitáljunk belőle a legjobban? • Nyomjuk ki a levét egy pohár vízbe, és locsoljuk meg vele a salátákat, egyéb ételeket (pl. halételt). Megőrizzük a C-vitamint benne, ha nem melegítjük italhoz hozzáadva sem. Ajánlott mennyiség Egy kevés mindennap! legyen citrommal ízesítve a reggeli ital, a müzli, máskor a déli saláta vagy az esti zöldségtál… Kurkuma (indiai sáfrány) Gyulladáscsökkentő fűszer A kurkuma hatóanyaga, a kurkumin szintén sejtvédő hatású: fokozza a sejt oxidatív stressz elleni véde kezését, és tompítja a szervezet válaszát agresszió esetén (gyulladáscsökkentő hatás). Gátolja a rákos sejtek szaporodását védi a bélrendszert, csökkenti az emésztési zavarok kockázatát, enyhíti a gyomor-bél hurutot. Hogyan profitáljunk belőle a legjobban? • A kurkumin rosszul szívódik fel a béltraktusból, ezért a felszívódás elősegítése érdekében tanácsos zsíros étellel és fekete borssal társítani. (Utóbbi hatóanyaga, a piperin növeli a felszívódás hatékonyságát.)
Ajánlott mennyiség Őrölt formában egycsipetnyi naponta. szórjuk salátaöntetbe, szószokba, húsételekbe…
|