Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Ösztöndíjas kutatók művészeti előadásaiból rendeznek konferenciát
Ösztöndíjas kutatók művészeti előadásaiból rendeznek konferenciát Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2019. május 02.
Deák Dénes május 7-én lenne 88 éves. Ezen a napon a műgyűjtő hagyatékából odaítélt ösztöndíjak kutatásainak eredményeiből tartanak emlékkonferenciát a Városházán. A tizenkét előadás között számos a városhoz kötődő művészeti téma szerepel, mint Aba-Novák falfestményei, a zsinagógák vagy a Deák Gyűjtemény önarcképei.

 

 

Emlékkonferenciát szervez május 7-én, kedden a város Önkormányzata, a Szent István Király Múzeum és a Deák Dénes Alapítvány. A szimpózium 10 órakor kezdődik a Városháza Dísztermében dr. Cser-Palkovics András polgármester és Pokrovenszki Krisztián, a Múzeum megbízott igazgatója köszöntőivel.

A könyvtáros, műgyűjtő, művészeti író vagyonát Székesfehérvárra hagyta – nevét és emlékét a gyűjtemény, a díj és az ösztöndíj tartja életben, budai lakása pedig 1997 óta biztosít jó körülményeket az alkotómunkához. Deák Dénes május 7-én lenne 88 éves: a konferencián azok a kutatók mutatják be munkájukat, akik Deák Dénes ösztöndíjban részesültek.

Dr. Gelencsér József kuratóriumi titkár nyitó előadását követően Sasvári Edit, Dr. Révész Emese, Dr. Matits Ferenc, Muladi Brigitta, Smohay András, Deákné Oszkó Ágnes, Gärtner Petra, Kusler Ágnes és Szeredi Merse Pál művészettörténészek, Dr. Dobó Gábor irodalomtörténész és Reich Szabina régész ismertetik tudományos kutatásaik eredményét. A művészetek iránt érdeklődők több témában kaphatnak új ismereteket Aba-Novák Vilmos falképfestészetétől a Deák Gyűjtemény önarcképein vagy a székesfehérvári zsinagógákon át a középkori kézművesmesterségek emlékeinek bemutatásáig. Az ülés Kovács Péter Barnabás művészettörténész elnöki szavaival ér véget.

A gyűjtő születésnapján 18 órakor a Deák Gyűjteményben kamarakoncertet ad az Alba Regia Vonósnégyes.

A konferencia nyilvános és ingyenes, előzetes regisztráció nem szükséges – minden érdeklődőt szeretettel várnak! A részletes program letölthető a https://www.okkfehervar.hu/index.php?pg=media150709_hu oldalról.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >