Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
A Comenius-os krikettező lányok Németországba indulnak Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2009. február 07.

ImageA Magyar 17 Éven Aluli Női csapat, amelynek mind a nyolc tagja a székesfehérvári Comenius Iskola diákja, február 12-én, csütörtökön indul Oldenburgba, Németországba, a 3. Európai Női 17 éven aluli Fedett Pályás Tornára. – kaptuk a hírt a Comenius Cricket Clubtól, amely tagjaitól megtudtuk, hogy a Comenius volt az első iskola, amelyik bevezette a krikettet Andy Grieve anyanyelvű tanár segítségével. Az utazás hosszú lesz, s Andy Grieve vezeti majd a minibuszt, amelyet egy budapesti szponzor, a Fox Autorent, bocsátott a csapat rendelkezésére.

De mivel ez az egyetlen nemzetközi lány fedett pályás torna az európai kontinensen, megéri a fáradtságot. Olyan fontosságú esemény, hogy elnyerte a Nemzetközi Krikett Tanács Globális Női Kezdeményezés Dijat 2007-ben.

“Tavaly a torna épp Berlin határán kivül volt, voltak olcsó repülőjáratok, igy minden simán ment.” meséli Andy Grieve. “Arra számitottam, hogy minden ugyanigy lesz, amig a Ryanair el nem törölte a Budapest-Bréma járatát decemberben. Hirtelen azzal találtuk szembe magunkat, hogy nem tudjuk megismételni a tavalyi kalandot.”

Amellett, hogy krikettezhetnek, az út alkalmat ad arra a fiatal magyaroknak, hogy találkozzanak és mefigyelhessenek sokkal tapasztaltabb játékosokat. Plusz egy kultúrális tapasztalattal is gazdagodnak – német családoknál fognak megszállni a torna ideje alatt, és meglátogtják a helyi iskolát is mielőtt hazaindulnának. Továbbá a hosszú távolság miatt, amelyet Andy Grieve-nek kell levezetnie, Prágában is megállnak majd mind az oda- és a visszaúton.

Image
.

Sajnos ebben az évben a két angol csapat, amely a 2008-as döntőt játszotta nem lesz ott. Az átváltási árfolyam túl drágává tette az ő útjukat. De a 2007-es bajnok holland csapat ott lesz, csakúgy mint a három német csapat – Oldenburg maga, Schwerin és egy Elnöki csapat. 2008-ban a magyarok a 6. helyet érték el a nyolc résztvevő csapat közült, és az Nemzetközi Elnöki Csapat, három magyar lánnyal, az 5. lett.

A tavalyi 12 lányból csak hárman utaznak el újra, részben a természetes lemorzsolódás miatt (sok tinédzser hagyja abba a sportolást, ahogy a tanulmányai nehezebbé válnak), részben az út ára miatt. Mindegyik játékos fizet azért, hogy elmehessen egy tornára, amellett hogy szponzorokkal megpróbálják ezt az árat a lehető legalacsonyabban tartani. A Comenius Iskola ismét támogatja pénzügyileg az utat. Ezt teszik mióta 2006 novemberében krikettezni kezdtek az iskolában. A lányok csapata mellett létezik egy fiú és egy felnőtt csapat is, amelyben sok diák játszik. Az iskolának vannak gyakorló hálói, és az összes felszerelése, amire az edzéseken és a meccseken szükség lehet.

A tavalyi szezonban a csapat az otthoni meccseit a Zichy-Hadik Kastélyban, Seregélyesen játszotta, de ideális esetben szeretnének találni egy saját állandó pályát Székesfehérváron, vagy annak közelében. Andy Grieve folyamatosan keres ilyen 100m x100m telket. Két lány az induló csapatból, Hotea Brigi és Balogh Claudia, játszottak a Comenius felnőtt csapatban a Magyar Krikett Ligában a múlt szezonban Cziraky Fannival együtt, aki nem tud Oldenburgba menni a Cornexi Alcoa kézilabda edzései miatt. Igy a müncheni lány tornára sem tud majd elutazni májusban, de valaszinűleg a tervezett június végi angliai útra, a krikett otthonába, már szabad lesz. A fiúknak Budapesten, Bécsben és Szlovéniában vannak tornáik és meccseik előkészületben.

 “Az utazás mindenkit gyakorlásra sarkall! Ez az egyik fő motiváció arra, hogy javitsák a tudásukat.” - mondta Andy Grieve. - “Több krikettest szeretnénk a városban, hogy elindithassunk egy helyi ligát, de mindig fogunk utazni.”

Vannak női krikett játékosok Budapesten, Kecskeméten és Szolnokon is. Az Magyarország terve, a Comenius-szal a központban, hogy öt éven belül résztvegyen és helyet adjon női és lány tornáknak egyaránt.

“Magyarok és a krikett – ez eszméletlen!” - lelkendezett Zsigri Ferenc, a Magyar Krikett Szövetség Elnöke. - “Óriási terveink vannak, és csapatokat küldeni Oldenburgba és más tornákra fontos része ezeknek. Felhelyezzük a Magyarországot a nemzetközi krikett térképre!”

A Comenius Cricket Club rendszeres edzéseket tart hétköznapokon és hétvégén is. Márciustól novemberig nyilt edzéseket rendeznek minden szombaton 11-től 15-ig Székesfehérváron, a Koppány utca 2/A-ban.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >