Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Példaértékű jógyakorlat
Példaértékű jógyakorlat Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó, Horváth Bálint   
2019. május 17.
Országos tudásmegosztó rendezvénysorozat zárult le a Megyei Jogú Városok Szövetsége, az Állami Számvevőszék és a Közbeszerzési Hatóság szervezésében Székesfehérváron: a februárban indított hat helyszínes szemináriumsorozaton a szakemberek a 23 megyei jogú város összesen 152 gazdasági társaságának összesen 300 vezetőjével, képviselőjével osztották meg tapasztalataikat.

 

 

A megyei jogú városok összesen 206 többségi tulajdonú gazdasági társasággal rendelkeznek, így a rendezvénysorozat az érintett cégek mintegy háromnegyedét közvetlenül érte el. Dr. Cser-Palkovics András polgármester, az MJVSZ társelnöke a zárórendezvényen kifejezte, hogy az együttműködésnek köszönhetően átlátható, jogszerű, jól ellenőrizhető és ellenőrzött eljárásrendszerben történnek a közbeszerzések, valamint javaslatot tett az együttműködés kibővítésére a Miniszterelnökség Közbeszerzési Felügyeleti Főosztálynak bevonásával. Warvasovszky Tihamér, az ÁSZ alelnöke köszöntőjében megfogalmazta, hogy az ellenőrzések elemzéséből kiderül: a megyei jogú városok tulajdonosi joggyakorló tevékenysége jógyakorlatként példaértékű az országban.



Tudásmegosztó szemináriumsorozatot szervezett a Megyei Jogú Városok Szövetsége, az Állami Számvevőszéke és a Közbeszerzési Hatóság, Kaposvár, Debrecen, Miskolc, Kecskemét, Zalaegerszeg és Székesfehérvár részvételével. A rendezvénysorozatot azzal a céllal indították februárban, hogy támogassák a megyei jogú városok tulajdonában lévő gazdasági társaságok szabályszerű és eredményes működését. Az egyes helyszíneken a számvevőszéki szakértők az önkormányzati tulajdonú társaságok gazdálkodásának közpénzügyi vonatkozásait, valamint a gazdálkodás egyes kiemelt területeinek a közpénzek alakulására gyakorolt hatásait ismertették a résztvevőkkel. A Közbeszerzési Hatóság szakértői a közbeszerzési eljárás menetének sarkalatos pontjairól tartottak szakmai előadásokat, esettanulmányokkal szemléltetve azok gyakorlati alkalmazását.

A székesfehérvári záró rendezvényt dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár Megyei Jogú Város polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének társelnöke nyitotta meg, külön köszöntve Warvasovszky Tihamért, az Állami Számvevőszék alelnökét, Székesfehérvár volt polgármesterét, a város díszpolgárát. Az előzményekről szólva kiemelte a 2010-ben elindult együttműködés célját az áttekintett fontos területek alapján a jógyakorlatok kialakításában, átadásában, illetve a szakmai segítségnyújtásban jelölte meg. A közös célrendszer alapján a 8-10 éves együttműködés eredményes – tette hozzá. A polgármester az önkormányzati tulajdonú gazdasági szervezetek kérdéskörében elkészített hatékony és jogszerű működést segítő elemzését emelte ki, majd köszönetet mondott a Közbeszerzési Hatóságnak a szakmai munkába való bekapcsolódásért. Dr. Cser-Palkovics András javaslatot fogalmazott meg az erősödő szerepű Miniszterelnökség Közbeszerzési Felügyeleti Főosztálya bevonására, amely szintén segítené a közbeszerzés jogrendszerének értelmezését. Záró gondolataiban a polgármester kiemelte: a hatóság, az önkormányzatok és az ÁSZ között kialakult együttműködés példaértékű, amelynek az eredménye, hogy átlátható, jogszerű, jól ellenőrizhető és ellenőrzött eljárásrendszerben történnek a közbeszerzések.

Warvasovszky Tihamér
ÁSZ-alelnök köszöntőjében megfogalmazta, hogy a számvevőszék feladatai között az ellenőrzés tapasztalatai alapján a tanácsadás, az elemzések, az ellenőrzött cégek szabályozott működésének a támogatása is szerepel. Elmondta, hogy a rendezvénysorozat hat helyszínén a megyei jogú városok összesen 152 gazdasági társaságának vezetőivel, képviselőivel és a városok pénzügyi, gazdálkodási szakembereivel osztották meg tapasztalataikat: több mint 300-an vettek részt a szemináriumokon. A megyei jogú városok 206 többségi vagy kizárólagos tulajdonú gazdasági társasággal rendelkeznek, tehát az érintett cégek mintegy háromnegyedét közvetlenül elérték. Az érintett területek befolyásolják a szolgáltatásokat igénybevevő emberek biztonságát és jóllétét – ezért nem mindegy, milyen a szolgáltatás színvonala, és az mennyire szabályozott keretek között működik.  Az Állami Számvevőszék nem hatóság: a szabálytalanságok feltárása a szabályozottság céljából történik, tette hozzá. A megyei jogú városok gazdasági társaságait érintő elemzések tapasztalatából elmondta: a tulajdonosi joggyakorlást döntő többségben szabályosnak minősítették, gazdasági társaságoknál tártak fel több szabálytalanságot – a 60 önkormányzati gt-t érintő javaslatból 239 vonatkozott a gazdasági társaságokra; a megyei jogú városok tulajdonosi joggyakorló tevékenysége – 57 ellenőrzésből 47 esetben – jógyakorlatként példaértékű az országban, fogalmazta meg. Warvasovszky Tihamér az eseményen azt is bejelentette, hogy az ÁSZ öntesztrendszere a mai nappal újabb elemmel bővült: mostantól a köztulajdonú, így az állami és önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok vezetői is tesztelhetik a cégük szabályszerű, integritáselvű működését az ÁSZ honlapján (www.asz.hu/ontesztek) elérhető önteszt segítségével.

Dr. Kovács László,
a Közbeszerzési Hatóság főtitkára hangsúlyozta: alapelveik között szerepel előre megoldani a problémákat, azaz megelőzni azokat. A közel kétszáz éves hagyományokra visszatekintve elmondta, céljuk, hogy az ajánlatkérők, az ajánlattevők és a közérdek szempontjainak, érdekeinek figyelembe vételével vegyenek részt a közbeszerzési politika megalkotásában és a közbeszerzési magatartás kialakításában, elterjesztésében – ezt szolgálta a február óta zajló rendezvénysorozat.  Az együttműködésről azt fogalmazta meg, hogy statisztikáikból kiderül: a magyarországi közbeszerzések több mint 42%-át regionális szervezetek költötték el, a legnagyobb szelet a helyi önkormányzatokhoz és a hozzájuk kapcsolódó gazdasági társaságokhoz kapcsolódik – a megfelelő tájékoztatásuk elsőrendűen fontos. Előremutató a rendezvénysorozat abban is, hogy vidéken valósult meg, tette hozzá.

A május 16-i eseményen előadást tartott Makkai Mária, az Állami Számvevőszék felügyeleti vezetője, valamint Dr. Kugler Tibor és dr. Bakos Balázs, a Közbeszerzési Hatóság főosztályvezetői.

A szemináriumot követő sajtótájékoztatón dr. Cser-Palkovics András a fontos ügykörben megrendezett konferenciasorozatról azt jelentette ki, hogy mintegy kétmillió ember lakhelyéről van szó a megyei jogú városok közbeszerzéseit illetően: „Különösen fontos ez a terület, hiszen közszolgáltatásokat elvégző cégekről van szó, amelyek a városüzemeltetés alapvető jelentőségű ügyeit jelentik. Minden emberhez, háztartáshoz eljutnak, nemcsak Székesfehérváron, hanem adott esetben térségi, megyei vagy régiós szinten működnek. Fontos, hogy megfelelő minőségben végezzék el ezeket a szolgáltatásokat, és fontos, hogy közpénzből valósulnak meg – akár a fejlesztések, akár a szolgáltatások, akár a működtetés tekintetében. A közpénzek elköltése csak szabályszerűen történhet meg.” Warvasovszky Tihamér kifejezte, hogy támogatja dr. Cser-Palkovics Andrásnak a Miniszterelnökség Közbeszerzési Felügyeleti Főosztályának bevonását megfogalmazó javaslatát, és a további szakmai együttműködés folytatását. Dr. Kovács László a megyei jogú városok szerepéről megosztotta: a tavalyi összesen 10.361 közbeszerzési eljárás eredményesen zárult, ezek 3.294 milliárd forintot érnek el, ennek több mint 40%-a önkormányzatokat érint; a Közbeszerzések Tanácsa szakmai testület tagjai közé MJVSZ-tagot is delegáltak a hatékony együttműködés céljából, valamint komoly figyelmet fordítanak a szakértők képzésére.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >