Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow „Hátországból előőrsnek küldött valaki bennünket…”
„Hátországból előőrsnek küldött valaki bennünket…” Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2019. május 17.
Születésének 70. évfordulója alkalmából emléküléssel tisztelegtek a költő, Nagy Gáspár emléke előtt a Városházán. A Díszteremben rendezett eseményen irodalomtörténészek és pályatársak szóltak a Kossuth-díjas költő pályakezdéséről, munkásságáról. Az emlékülést dr. Cser-Palkovics András polgármester nyitotta meg.

 

 

Nagy Gáspár Kossuth-díjas költő születésének 70. évfordulója alkalmából emlékülést tartottak csütörtökön a Városházán. Székesfehérvár Önkormányzata, a Vörösmarty Társaság, a Magyar Írószövetség Közép-dunántúli Tagozata, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Fejér Megyei Tagozata, a Vörösmarty Mihály Könyvtár, A Szabadművelődés Háza, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház, valamint a Gorsium Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium közös rendezvényén Nagy Gáspár megzenésített verseiből hallhattak összeállítást a megjelentek Cserta Gábor előadásában.

Nagy Gáspár életműve az elmúlt évtizedek egy legfontosabb lírai anyaga - emelte ki köszöntőjében Bakonyi István irodalomtörténész. Az emlékülés elnöke hozzátette, a 70 évvel ezelőtt született költő azt a fajta keresztény szellemiséget és azt a népben, nemzetben gondolkodó magatartást testesítette meg, amely igen fontos a magyar irodalom vonulatában.

A Kossuth- és József Attila-díjas magyar költő, prózaíró, szerkesztő személyes küldetésének tekintette az 1956-os mártírokra való emlékezést. Világszemléletének alakulásában fontos szerepe volt 1968-nak. A Prágai Tavasz letörése jegyezte el a történelemmel. A politikai rendőrség is ekkor írta róla az első jelentéseket. Aztán egészen 1989-ig minden lépését számon tartották.

„Nagy Gáspár a nyolcvanas években már olyan hitvallást, olyan gondolatokat fogalmazott meg, amelyért komoly áldozatot vállalt. Pozíciókról, feladatokról, számára fontos szolgálatokról kellett lemondania azért, mert nyíltan, alkotásaiban vállalta értékeit, hitét, világlátását.” - hangsúlyozta Székesfehérvár polgármestere. „Közéleti szereplőként számomra az az üzenet, hogy a szabadság, ami ma nekünk természetes, azért mások nagyon sok áldozatot hoztak. Tisztelettel kell emlékeznünk a költőre, aki mindig kiállt hite, értékei mellett. Nagy Gáspár ilyen személyiség volt. Életművével azt üzeni nekünk, hogy a világról lehet ma is különböző a véleményünk, de azért mindenkor ki kell állni, mert ha mi ezt nem tesszük meg, akkor nem volt értelme az elődeink által a szabadságért hozott áldozatnak.” - zárta köszöntőjét dr. Cser-Palkovics András.

Az előadásokat megelőzően egy a Fehérvár Televízióban 1999-ben készült stúdióbeszélgetésből néztek meg részletet az érdeklődők, majd Bakonyi István olvasta fel Péntek Imre Szalmaszál című versét, amelyet Nagy Gáspár emlékére írt. Az emlékülésen költői és közéleti munkásságáról irodalomtörténészek: Jánosi Zoltán, Cs. Varga István és Ködöböcz Gábor emlékeztek meg. Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke, költő idézte fel Nagy Gáspár személyét.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >