Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow "A székesfehérvári zenei család ünnepe”
"A székesfehérvári zenei család ünnepe” Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2019. május 21.
Nagyszabású jubileumi koncerttel ünnepelték a „Zenei nevelésért” díj alapításának tizedik évfordulóját. A Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban rendezett hangversenyen az elmúlt tíz év díjazottjainak vezetésével, felkészítésével léptek színpadra a tehetséges fiatalok.

 

 

A Zenei Nevelésért Alapítványt 2007-ben Mihályi Gyuláné Eszti néni emlékére alapították meg gyermekei. Eszti néni egész életében Székesfehérvár zenei életének az egyik mozgatója, szervezője és aktív résztvevője volt.  Az alapítvány által adományozott „Zenei nevelésért” díjjal 2009 óta elsősorban olyan szakemberek munkáját ismerik el, akik jobbára az óvodások, iskolások ének-zene tanításában vesznek részt. A tízéves jubileum tiszteletére rendezett hangversenyen az eddig díjazott pedagógusok csoportjai léptek színpadra.

Köszöntőjében Hartyányi Judit, az alapítvány elnöke megemlékezett azokról az elődökről, akik fontosnak érezték Kodály szavait, s az ő tanítása szerint kezdték el a gyermekek zenei nevelését Székesfehérváron. A Zenei Nevelésért Alapítvány őrzi az elődök emlékét, köszönetet mond a jelen pedagógusainak e területen végzett munkájukért, és hangversenyeiken lehetőség nyílik a zenei műhelyek, együttesek, énekkarok, óvodás csoportok bemutatkozására is. A következő évtizedek feladata továbbra is az, hogy a „Zenei nevelésért” díjjal elismerjék az értékes munkát végző, zenét tanító, zenével a zene szeretetére nevelő pedagógusok munkáját - mondta az alapítvány elnöke, aki ezt követően felolvasta Szőnyi Erzsébet köszöntő levelét. „Lehet élni zene nélkül is. A sivatagon át is vezet út. De mi (...) azt akarjuk, hogy az ember ne úgy járja végig élete útját, mintha sivatagon menne át, hanem virágos réteken.” - idézte Kodály Zoltán gondolatát levelében a „Zenei nevelésért” díj örökös szakmai fővédnöke. A 95 éves Szőnyi Erzsébet, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-, Liszt Ferenc- és Erkel Ferenc-díjas magyar zeneszerző, karvezető, zenepedagógus, kiváló művész jókívánságait és köszönetét fejezte ki az elmúlt évtizedben végzett munkáért, és azzal zárta gondolatait, hogy mind az elődök, mind a jelen elkötelezett szakemberei azon dolgoznak nap mint nap, hogy gyermekeink élete mindig virágos réten vezessen.

A „Zenei nevelésért” díj tíz éves jubileumát különleges hangversennyel ünnepelték. A közönség közösen énekelt Fejér megyei népdalokat, majd színpadra léptek az óvodás, általános iskolás és középiskolás zenei együttesek. „Ez az esemény a székesfehérvári zenei család ünnepe.” - kezdte köszöntőjét Brájer Éva. Székesfehérvár alpolgármestere köszöntőjében felidézte gyermekkori szép élményeit, amelyek tanárához, Mihályi Gyuláné Eszti nénihez kötődnek. „Akkor működik valami, ha vannak olyan emberek, akik szívvel-lélekkel tesznek egy ügyért, őszintén hisznek benne. Szerencsére Eszti néni tanítványai ma is itt élnek és dolgoznak, ebben a városban. Újabb és újabb generációkat nevelnek az óvodákban, iskolákban, akik értik és érzik, szeretik a zenét.” - zárta gondolatait az alpolgármester.

Az emlékhangverseny keretében köszöntötték az est két díszvendégét: Csekéné Bányai Erzsébetet és Szabó Balázsnét.

Csekéné Bányai Erzsébet gordonkatanárt, aki Székesfehérvár zenei életének évtizedeken át volt aktív közreműködője, alakítója. A tanítás mellett, amelyet szenvedélyesen szeretett, éveken át a zeneiskola igazgatóhelyetteseként dolgozott. Főszervezője volt az Alba Regia Országos Kamarazenei Versenynek. Csellistaként több mint 30 éven át szolgált az Alba Regia Szimfonikus Zenekarban.

Szabó Balázsné hegedűtanár pedagóguspályája egyetlen intézményhez, a székesfehérvári - hajdani állami - ma Hermann László Zeneiskolához kötődik. 38 éven át tanított hegedűt nagy szorgalommal és a tanulók iránti empátiával. Nevéhez kötődik, hogy Móron elindította a hegedűoktatást. Pedagógiai tevékenységét végigkísérte az aktív zenélés. 1968-tól 45 éven át az Alba Regia Szimfonikus Zenekarban muzsikált, ahol évtizedeken keresztül a második hegedűs szólam szólamvezetőjeként játszott.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >