Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Ünnepélyesen átadták a felújított III. Béla király teret
Ünnepélyesen átadták a felújított III. Béla király teret Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Tímea   
2019. május 22.
Újabb közösségi tér szépült meg Székesfehérváron. Ünnepélyes keretek között adták át ma délután a több ütemben felújított III. Béla király teret, ahol megújultak a burkolatok, a parkolók, a zöldfelületetek, és már működik a szökőkút is.

 

 

Különösen a környező lakóházakban élőknek volt régi igénye a III. Béla király tér felújítása, ahol az elavult burkolat és a park helyett immár megszépült körülmények között lehet sétálni, pihenni. A 85 millió forintos projekt volt a 2018/2019-es év egyik leglátványosabb komplett köztéri felújítása, amely a Városgondnokság ÚT 2017-19. programja keretében megvalósult. Tavaly júliusban indult a munka, kicserélték az aszfaltburkolatot, épült 19 új parkolóhely és több járdaszakasz, illetve elkezdődött a park felújítása 31 díszfa és mintegy 1.200 díszcserje elültetésével. A parkosítás tavasszal folytatódott a virágágyások beültetésével, a murvasétány felújításával és a füvesítéssel. Ugyancsak felújították a szökőkutat, amely egy modern, hatbefúvós, vízforgatós üzemeltetést kapott.

Az avatóünnepségen Nol Zsuzsanna, az Arany János Iskola tanulója szavalta el Endrődi Sándor A szeretetről című versét, majd dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte a megjelenteket. Megköszönte, hogy a fiatalok emlékezetessé teszik a tér avatását, ami azért fontos, mert a beruházás kifejezetten nekik és a jövőnek szól. „Ha körbetekintjük a környező területeket, és elindulunk a Zichy ligettől, majd áttérünk a Jávor Ottó, illetve a III. Béla király térre, azt tapasztaljuk, hogy mindegyik park nagyon szép fa- és virágállománnyal rendelkezik, és csodálatos környezetet biztosít városunk ezen szegletében. Megjelenik a víz is, ráadásul különböző módokon. Büszkék lehetünk ezekre a fejlesztésekre, amelyek kifejezetten klímavédelmi célokat szolgálnak, nem elfelejtve, hogy Székesfehérvár is csatlakozott a párizsi klímavédelmi egyezményhez.” – mondta.
Hozzátette, hogy a tér nagyon szép közösségi, találkozási helye lesz az itt élőknek, növeli a város zöldfelületeit és megnyújtja a Belvárost. A legutóbbi lakossági fórumon a lakók örömüket fejezték ki, hogy a régóta várt beruházás végre elkészült.

Dr. Kovács Béla Sándor önkormányzati képviselő arról beszélt, az öt évvel ezelőtti helyhatósági választásokkor szorgalmazta, hogy az Önkormányzat fektessen nagy hangsúlyt a közösségi terek létrehozására, fejlesztésére. „Az otthonunk nem ér véget a lakásajtónál, hiszen az ajtón kívüli közterületek is – ahol alkalmat találhatunk a találkozásra, a beszélgetésre – az otthonunkhoz, a városunkhoz tartoznak!” – mondta.
Megemlítette azt is: a tavaly ősszel átadott Jávor Ottó teret az a kritika érte, hogy túl kevés a növény és túl sok a kő. Azonban most érdemes rátekinteni a térre, amely tavasszal zöldbe borult, a gyönyörű virágágyások pedig egész nyáron megmaradnak.  A III. Béla király térrel kapcsolatos kifogások arról szóltak, hogy túl sok a zöld, a fa. „Üzenem minden kritikusnak, hogy ha ez hiba, akkor ezért bármikor büszkén vállalom a felelősséget!” – fogalmazott dr. Kovács Béla Sándor.

Az ünnepséget a Pál utcai fiúk című zenés darab Mi vagyunk a grund című dalával zárták az Arany János Iskola diákjai.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >