Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow A Vörösmarty Társaságnál ülésezett a Szenátus
A Vörösmarty Társaságnál ülésezett a Szenátus Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2019. június 07.
Csütörtökön tartotta soros ülését a Fehérvári Szenátus. A testület ezúttal a Vörösmarty Társaság termében találkozott, ahol Bobory Zoltán költő, az egyesület elnöke bemutatta az újjáalakult öt tagú vezetőséget, összefoglalta az elmúlt évekhez kapcsolódó fontosabb eseményeket, visszautalva a kezdetekre, és beszámolt a társaság által kiadott kötetekről, illetve a negyedévente megjelenő VÁR című folyóiratról.

 

 

A kortárs magyar irodalom és a képzőművészet népszerűsítésében missziót felvállaló társaság egyik fontos célja a fiatalok bevonása a tevékenységeikbe, fogalmazták meg. Az eseményen részt vett dr. Cser-Palkovics András polgármester.


Bobory Zoltán
költő, a Vörösmarty Társaság elnökének meghívására az irodalmi szervezet termében ülésezett ma a Fehérvári Szenátus testülete. A tanácsadó testület összefoglalást kapott az elmúlt kilenc esztendő történetéről: a rendezvényekről, a könyvkiadásról, a konferenciákról.

Kezdetekben egy raktárhelyiség szolgált központként – azóta méltó helyszíne lett a rendezvényeknek a Kossuth utcai központ. A fő célkitűzés a magyar irodalom és a képzőművészet népszerűsítése, különös hangsúllyal a kortárs művészetekre. Hetente akár háromszor is kínálnak változatos programokat, és jelenleg az egyik fő kitűzésük, hogy bevonják a fiatalokat is tevékenységeikbe. Első köteteket jelentetnek meg, illetve a VÁR egyik rovatában rendszeresen mutatnak be ifjú tehetségeket, egyik új sorozatuk a havi rendszerességgel összehívott KöltőZug. Felvetődött többek között annak az igénye, hogy szeretnék szorosabbra fűzni a kapcsolatot a középiskolákkal, az ott tanító pedagógusokkal.

Két antológiát is megjelentettek az elmúlt ciklusban, a Requiem a Don hőseiért című kötet például a második kiadásnál tart, és büszkeséggel gondolnak az ’56-os verseket tartalmazó leporellóra. Fontos rendezvényük a Lengyel irodalmi nap Székesfehérváron – amely élő hídként működik a két nemzet, illetve város között –, illetve a Városháza ad helyet a hagyományos irodalomtörténeti konferenciának. A Határon túli magyar irodalom napjai hasonlóan eredményesen működik, ami az országos megítélések alapján is a legaktívabban és legjobban működő irodalmi társaságnak köszönhető. A magyar költészet és a magyar széppróza napjának tiszteletére a tavalyi évben összesen 13 rendezvényük volt. Az elnök mellett bemutatkozott a tagok javaslatára a tizenhét tagút felváltó öt tagú új elnökség: Lakner József művészetekért, P. Maklári Éva irodalomért, Bakonyi István társadalmi kapcsolatokért felelős, valamint Lukácsy József általános alelnökök, a társaság titkára Szigl Barbara.

Dr. Cser-Palkovics András
polgármester örömét fejezte ki, hogy a város első házában gyakran találkozhatnak az irodalombarátok a társaság rendezvényeivel, ami így a helyi kortárs irodalmat is népszerűsíti. Támogatását fejezte ki továbbá a fiatalokat megszólító kezdeményezésekkel kapcsolatban.

A nyolc éve megalakult Fehérvári Szenátus a polgármester és a városvezetés tanácsadó testületeként tevékenykedik. Tagjai véleményeznek, szakmai javaslatokat tesznek, így segítve Székesfehérvár fejlődését és versenyképességének megőrzését a gazdaság, a kultúra, az oktatás és a sport területén. 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >