Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Csaknem négyezer diák vett részt eddig a Titkok Háza foglalkozásain
Csaknem négyezer diák vett részt eddig a Titkok Háza foglalkozásain Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Tímea   
2019. június 11.
Sikeresen működik a Titkok Háza Székesfehérváron. A természettudományos élményközpont foglalkozásain 26 iskola csaknem 4.000 diákja vett részt a februári megnyitás óta.

 

 

Az eredményekről, az új oktatási programokról és a nyári táborokról sajtótájékoztatón számolt be dr. Cser-Palkovics András polgármester, Borján Péter, a Titkok Háza Tudományos Élményközpont igazgatója és Domokos Tamás, az Echo Network Koordinációs, Beruházó és Finanszírozó Zrt. vezérigazgatója.

Az Európai Unió és Székesfehérvár Önkormányzata által támogatott, EFOP 3.3.6-17-2017-00002 számú, „Természettudományos élményközpont létrehozása Székesfehérváron” című pályázat célja, hogy bővüljön a természettudományos élménypedagógiai programkínálat a közép-dunántúli iskolák számára, terjedjen a kísérletközpontú, élményszerű oktatás, és ezáltal népszerűbbek legyenek a természettudományos és műszaki pályák.

A pályázat keretében létrehozott Titkok Háza februárban nyitotta meg kapuit a Fehérvári Civil Központban. Az iskolásokat megszólító, kísérletközpontú programokat kínálnak, így a természettudományos tárgyak népszerűsítésén keresztül a természettudományos és műszaki pályák is népszerűbbek lehetnek a diákok számára.

Borján Péter, a Titkok Háza igazgatója elmondta, jelenleg 11 program fut a Titkok Házában, van Bűnügyi labor, Csillagászati szakkör, Drónok világa, Energia világa, Játék és tudomány a virtuális valóságban, Mechatronika világa, Robotok világa, Szabadulj okosan, Zöldkaland hegyen-völgyön, STEM Tudományos Témanap, STEM vetélkedők.

Ebben a félévben 26 iskola 186 osztályának 3979 diákja vett részt valamilyen foglalkozáson. A Titkok Háza munkatársai 579 csoportnak tartottak foglalkozást, ebből 318 csoport témabemutatón vett részt vetélkedő formájában, 41 csoportnak szerveztek kirándulást, 35 csoport volt a kémia és fizika területén különböző foglalkozáson. A többi esetben az alkalmazott tudomány került előtérbe, ez utóbbiból több programot is kivittek az iskolákhoz.

Ősszel számos újabb, érdekes témával jelentkezik a Titkok Háza. Lesz Kriptográfia szakkör, 3D nyomtatás és tervezés, Emelt szintű érettségire felkészítő kémia, fizika és biológia foglalkozások,  Csillagászati objektumok fényképezése és képfeldolgozása, A fizika körülvesz - Mindennapi fizika a városunkban, Növények városi élete, Meteorológia kicsit másképp - éghajlatváltozás és az élőlények alkalmazkodása, Archicaching, A műholdak világa. A nyárra készülve két napközis tábort hirdet meg a Titkok Háza, lesz természettudós és csillagászati táboruk is.

A Titkok Házában megvalósul az élménypedagógiai oktatás és az élményszerű tanulás. Az intézmény jelentősen eltér a hagyományos iskolai környezettől, színes és modern technológiával felszerelt, de mégis diákközpontú helyszínként működik már négy hónapja. Érdemes folytatni, továbbgondolni a működését, mert van rá igény – emelte ki a sajtótájékoztatón dr. Cser-Palkovics András polgármester.
Hozzátette: nekünk felnőtteknek az is a dolgunk, hogy megtanítsuk a gyerekeknek a legújabb technológiák előnyeit és kockázatait. Készítsük fel őket arra, hogy számukra ilyen világban fognak zajlani a mindennapok. Nekik kötelező tudással kell rendelkezniük ahhoz, hogy boldogulni tudjanak a következő évtizedekben. Fontos, hogy minél több fehérvári és Fehérvár környéki gyermeknek megteremtsék az élményekkel teli tanulás lehetőségét. Ezen kívül a Titkok Háza és a hasonló tudásközpontok kijelölik Székesfehérvár szerepét a jelenben és a jövőben egyaránt.

Domokos Tamás, az Echo Network Koordinációs, Beruházó és Finanszírozó Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, a Titkok Házában minden közreműködő fél meglátta a lehetőséget, a lángot, amely azóta fáklyává, a lelkesedést fenntartó tűzzé nőtte ki magát. Ugyanakkor nagy felelősség a szolgáltatások folytatása, a fenntarthatóság biztosítása is. A Titkok Háza önálló alapító okirattal rendelkező intézmény, amely megteremti a lehetőséget új együttműködő partnerek bevonására az ipar és a gazdaság területéről. Ennek köszönhetően jó eséllyel ősztől új szolgáltatások indulnak. Ezen kívül a szülők számára terveznek indítani ismeretterjesztő előadásokat azért, hogy megértsék a gyermekeik kommunikációs szokásait, az online közösségi tér lehetőségeit és ártalmait egyaránt.


NYÁRI TÁBOROK


1. Titkok Háza Nyári Tábor - kis természettudós tábor

(
Létszámkorlát: 24 fő)
2019. június 17-20. (hétfőtől csütörtökig) - általános iskolás diákok részére
2019. június 25-28. (keddtől péntekig) - középiskolás diákok részére
Programelemek:
- Vágjuk zsebre az univerzumot (csillagászati modell készítő foglalkozás),
- Ismerjük meg a Lego robotokat,
- Varázslatos kémia,
- Fizikai kísérletek,
-Lépj be a virtuális valóságba,
- Szabadulj okosan (természettudományos kvízjáték),
- Ismerkedés a robotkarokkal,
- Programozzunk lego robotot,
- Sóstói tanösvény.

2. Titkok Háza Csillagászati Tábor
Korosztály: 10-19 éves (Létszám korlát: 30 fő.)
I: 2019. június 24-27-ig - 32 együttműködő partner iskolánk részére.
II: 2019. július 1-4-ig: - Székesfehérvár köznevelési intézményeiből várják a diákokat.
III: 2019. augusztus 26-29-ig - Székesfehérvár köznevelési intézményeiből várják a diákokat.
Programelemek:
- Napóra, kis távcső, mini-planetárium készítése
- Égitestek távcsöves megfigyelése
- Szimulációs program segítségével az égbolt eseményeinek vizsgálata, „időutazás” a múltba és a jövőbe.
- A Naprendszer játékos és komolyabb bemutatása
- A csillagászathoz kapcsolódó érdekes fizikai kísérletek
- Képes beszélgetés magyar csillagászok és űrkutatók tevékenységéről
- Látogatás a Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgálóban

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >