Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Mandulaolaj, a bőrszépítő
Mandulaolaj, a bőrszépítő Nyomtatás E-mail
Írta: Galenus   
2019. június 11.
A mandulaolaj értékes bőrápoló érzékeny, kiszáradt vagy reaktív bőrre, ugyanakkor minden bőrtípus esetében ajánlott. Bővelkedik vitaminokban, ásványi anyagokban, hasznos zsírsavakban és antioxidánsokban – ily módon hidratálja, táplálja, lágyabbá teszi a bőrt.

 

 

 

 

 

 

Ha egy bőrápoló krém mandulaolajat tartalmaz, biztosak lehetünk benne, hogy bőrünkről gyengéden „gondoskodik”… A mandula Közép-Ázsiából származik, és  csonthéjas termését már az ókorban is használták bőrpuhító, hidratáló hatása miatt tej, olaj vaj vagy por formájában. Napjainkban is főként hidratáló készítmények, valamint bőrtápláló és kondicionáló balzsamok, lágy, dúsító samponok tartalmazzák.  A mandulaolajat összetétele bőrregeneráló tulajdonságokkal is felruházza.

 

Bőrnyugtató és fiatalító hatás

 

A mandulaolaj rendkívül jótékony hatású az érzékennyé vált, kiszáradt bőrre, de használata nem korlátozódik a száraz bőrtípusra. Akár normál, akár vegyes vagy zsíros a bőr, esetleg tele tökéletlenségekkel, bőrhibákkal, nyugtató hatású bőrápolóra van szüksége.

 

A mandulaolaj egyik fő tulajdonsága pedig ez… Amellett fehérje- és rostdús, lipidekben, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag összetételének köszönhetően enyhíti a bőrgyulladást.  A többszörösen telítetlen omega 9 zsírsav tartalma hozzájárul a bőr felső, barrier (hidro-lipid) védőrétege megfelelő állapotának fenntartásához. Ami magas A-, B-. és E-vitamin tartalmát illeti, antioxidáns tulajdonságaik korlátozzák a külső, környezetből jövő agresszió káros hatásait, melyek a bőr korai öregedésének egyik fő okozói.

 

Sokoldalú felhasználás

 

Milyen erényei vannak még a mandulaolajnak a kozmetikai készítményekben? Mint összetételéből kitűnik, az érett mandulából préseléssel nyert mandulaolaj kivételes bőrtápláló és bőrlágyító hatású. Gyakran használják többek közt különféle krémekben, masszázsolajokban, arcpakolásokban, testtejekben, de pl. terhességi csíkok eltüntetésére vagy babaolajokban is. A tiszta olaj a cserepes ajkak kezelésére is kiválóan alkalmas: néhány cseppet ujjheggyel masszírozunk lágyan az ajkakba, míg beszívódik. Minden este ismételjük, amíg helyre nem jön a repedezett ajakbőr.

 

Mindezen jótékony hatások mellett a mandulaolaj a fájdalom nélküli kötszer-levételhez is ajánlott eszköz. Csak néhány cseppet kell belőle a tapasz széleire tenni, mielőtt lehúznánk azt a bőrről. Ha pedig igazán bársonyos bőrt szeretnénk, fürdőzés/zuhanyozás után a tenyerünkbe csepegtetett tiszta olajjal masszírozzuk végig a testünket (vagy használhatunk mosdókesztyűt is). A mandulaolaj tehát, bár a kozmetikai készítményekben főként bázisolajként használatos, azaz remekül vegyíthető egyéb olajokkal, magában is hasznos bőrszépítő.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >