Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Életveszélyes is lehet az eperallergia
Életveszélyes is lehet az eperallergia Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2019. június 12.
Az eper az egyik legnépszerűbb gyümölcs hazánkban. Ezért fontos beszélnünk az eperallergiáról, mely életveszélyes állapothoz is vezethet.

 

 

Tavaly  már felhívtam a figyelmet arra egyik cikkemben, hogy hivatalosan „szamócának” nevezik azt, amit mi általában „eperként” emlegetünk.  Az eper fán terem, legalábbis az Alföldön. A dunántúli nyelvjárásokban ugyanezt a gyümölcsöt szedernek nevezik. Az utak mentén, a vidéki házak árokpartján láthatjuk a fehér (Morus alba) és a fekete (Morus nigra) eperfát. A fekete epret, mint említettük, egyes nyelvjárásokban szedernek nevezik, ami azonban nem keverendő össze a valódi szederrel, ami indázó, többnyire tüskés, és málnaszerű gyümölcse van. És persze még vannak más fajták is, amelyek hazánkban nem honosak. Az eperfa termését is megehetjük, sőt, még pálinkát is szoktak készíteni belőle.

Eperfa (Fotó: zaol.hu)
Eperfa (Fotó: zaol.hu)

 

A szamóca a rózsafélék családjába tartozik. Ez a gyümölcs a földhöz nagyon közel, kisméretű, lágy szárú, évelő bokron terem.  Magyarországon három faja őshonos. Hosszú nemesítési munka után hozták létre a Fragaria X ananassát, vagyis a termeszthető szamócát. Az X a nemesítést, keresztezést jelenti. (Ezért is X.)

Amikor elkezdték termeszteni a szamócát, akkor átnevezték földiepernek, majd lustaságból kikopott a „földi” megjelölés, és maradt az „eper”.

 

Szabadföldi szamócát május közepétől június közepéig találunk a piacokon és a boltokban. Vannak persze olyan fajták is, amelyeket akár augusztusig is lehet szüretelni, de Magyarországon főként a már említett intervallumban kapható szabadföldön termett szamóca. Az érési időt természetesen befolyásolja az időjárás is. A szezon általában május 15. körül kezdődik. Ha a betakarítási időszakban nagyon meleg van, akkor rövidebb lesz az érési idő, ha hűvösebb, akkor több héten át is lehet szüretelni.

Itt van tehát az „eperevés” szezonja. Körülöttem mindenki lekvárt vagy szörpöt készít ebből a finomságból, a hibátlan szemek pedig gyorsan a gyomorban landolnak önmagukban porcukorral, tejszínhabbal – vagy anélkül, illetve sütemények, krémek, italok alapanyagaként is megízesítik az étkezéseket.

A szamócát nemcsak azért ajánlott az étkezésünkbe iktatni, mert rendkívül ízletes, hanem élettani hatásai miatt is: méregtelenít, jó a láz csillapítására, depresszió ellen is használható, s a pattanásos bőrt is kiválóan lehet kezelni vele. Fogyasztásával megelőzhetők bizonyos szív- és érrendszeri betegségek, csökkenthető a vérnyomás.

Akit érdekel, hogy mi mindenre jó még ez a gyümölcs, és esetleg még néhány különleges receptet is kipróbálna, az olvassa el a Miért együnk minél több szamócát? című cikkemet.

S ha már szamóca – és evés -, akkor sajnos előtérbe kerül az eperallergia is, mely tünete a kellemetlen viszketés, az ajkak és a nyelv megduzzadása, légzési nehézségek, hasi görcsök stb. Ezek a tünetek jelentkezhetnek az eper elfogyasztása után pár perccel, vagy akár órákkal később is. Ennek az allergiának az alapját egy keresztallergia jelenti: van az eperben egy olyan fehérje, amely nagyon hasonlít szerkezetét tekintve a nyírfapollen allergénjére. A keresztallergiánál a szájüregben lép fel az allergiás válasz az adott étel elfogyasztásakor.

A szamóca más panaszokat is okozhat, például csalánkiütést, mivel e gyümölcs képes allergiás reakció nélkül hisztamint felszabadítani a hízósejtekből. A csalánkiütés a lakosság 20 százalékát érinti. – Így jöhet létre intoleranciareakció, mely bőrpanaszokhoz vezethet. A csalánkiütés különböző nagyságú, viszkető, halványvörös vagy világos foltokban mutatkozik meg. A kiütés pár óra (vagy nap) alatt elmúlik.

Kísérheti ödémásodás az ajkakon, szemhéjakon, nyelven. – Oka a hisztamin nevű anyag felszabadulása. (Az arra érzékenyeknek tartózkodniuk kell a magas hisztamin tartalmú ételek fogyasztásától.) Ahogyan már érintőlegesen megjegyeztem: a hisztamin-liberációt okozó anyagok allergiás reakció nélkül is képesek a hízósejtekből hisztamint felszabadítani. Az eper mellett ilyen tulajdonsága van a tiraminnak, mely a sajtokban is megtalálható, de említhetném a szalicilt (amit tartósítószerként szoktunk használni ) és többfajta gyógyszert is. Az ödéma jelentkezhet a légutakban is, ami a légzés leállításához vezethet.

Az anafilaxiás sokk egy allergiás reakció, mely az immunrendszer túlzott működésén alapul. Ilyenkor egy ellenanyag aktiválja immunrendszerünket, mely többnyire az E-típusú immunglobulin. Az allergiát okozhatja rovarcsípés, gyógyszer, vegyszerek (hajfestékek, kozmetikumok), fizikai hatások, illetve élelmiszerek (dió, mogyoró, kagyló, eper).

 

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://www.fmc.hu/2019/06/08/eletveszelyes-is-lehet-az-eperallergia/

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >