Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Múzeumok Éjszakája június 22-én Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Tímea   
2019. június 12.
Tartalmas, szórakoztató estének néz elébe a közönség a Múzeumok Éjszakáján június 22-én, szombaton. Idén közel 100 programot kínálnak az érdeklődőknek 16 székesfehérvári és városon kívüli intézmény összefogásával.

 

 

A Belvárostól távolabbi fehérvári helyszínekre, a KEMPP-be és a szabadbattyáni Kula-toronyhoz különjáratok indulnak, illetve Herendre, a Hozomány – Hagyomány kiállításra ingyenes busszal lehet eljutni. A hagyományosan 200 forintért váltható karszalag buszjegyként és belépőként is szolgál. A kapcsolódó intézmények vezetői, képviselői közösen invitálták az érdeklődőket a Püspöki Palotában rendezett beharangozó sajtótájékoztatón.

A Múzeumok Éjszakája 2008 óta széleskörű összefogással valósul meg Székesfehérváron, ahol a rendezvénynek mindig nagy sikere van. A résztvevő városi és városkörnyéki múzeumok, gyűjtemények 2019-ben is kitesznek magukért. Igen gazdag, sokszínű kínálat várja az érdeklődőket június 22-én. A programok a Szent István-székesegyház előtti II. János Pál pápa tér avatásával kezdődnek 18.00 órakor, a Szent Anna-kápolna azonban már 16.00 órától megnyitja kapuit a látogatók előtt. Egészen éjfélig több koncert, tárlatvezetés, érdekes előadás és beszélgetés, kézműves- és családi foglalkozás, diafestő workshop és fényvetítés várja az érdeklődőket Székesfehérváron és a környező településeken.

A rendezvények kizárólag karszalaggal látogathatóak, melyek minden helyszínen belépőként, a KNYKK Zrt. helyi buszjáratain pedig menetjegyként használhatók június 22-én 16 órától. A karszalagokat június 12-től elővételben a Tourinform Irodában lehet megvásárolni június 22-én, 15.00–23.00 óráig pedig a Városház téren, a Tourinform faházában és a programhelyszíneken. A hatéves kor fölött kötelező karszalagokért minimálisan 200 forintot kérnek, jótékonysági céllal. A bevételt rászorul gyerekek múzeumlátogatására fordítják.

15 órakor ingyenes autóbuszjárat indul a Piac térről Herendre, a „Hozomány – Hagyomány” című kiállítás megtekintésére.  A járatra június 17-ig, vagy a szabad ülőhelyek erejéig lehet regisztrálni a Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges címen.

2008 óta Székesfehérvár egyik legfontosabb kulturális programjává nőtte ki magát a Múzeumok Éjszakája. A kezdetek óta összesen mintegy 45 ezer látogatónak szereztek maradandó kulturális élményt. Idén 16 székesfehérvári és vidéki szervezet fogott össze, kínál közel 100 programot és szolgálja a minőségi kikapcsolódást – hívta fel a figyelmet Spányi Antal megyés püspök.

„2019-ben a Múzeumok Éjszakája programsorozat országos, központi témája a „digitalizáció és az utazás”. Talán túlzás nélkül mondhatom, hogy e két fogalomnál jobban semmi sem írja le korunk embere életének kereteit. A napi mobilitás mellett a távoli utazás ma már szinte mindenki számára elérhetővé vált, és az internet segítségével pedig egy számítógép, vagy okostelefon használatával virtuálisan a világ szinte bármilyen tájára ellátogathatunk, anélkül, hogy egy lépést is tennénk. A digitalizáció és az utazás hatalmas lehetőségeket, de egyben kihívásokat is jelent. Bölcsen járunk el, ha a technikai eszközök rohamos fejlődésének ünneplése mellett észben tartjuk, hogy az emberi lélek változatlan. Lelkünk éppoly érzékeny és törékeny valóság, mint az emberiség történetében bármikor. Vigyázzunk rá, ne hagyjuk, hogy felgyorsult, rohanó világunk visszavonhatatlan nyomot hagyjon rajta!” – tette hozzá Spányi Antal.

Az összefogás a partnerek között azt is eredményezi, hogy Fehérvár Szabadbattyánnal, Táccal, Pákozddal és Herenddel is együttműködik a Múzeumok Éjszakáján – tette hozzá Székesfehérvár polgármestere. Dr. Cser-Palkovics András arról beszélt, sokszor jogos vita folyik arról, hogy egy-egy fesztivál mit üzen és milyen értékekkel bír, amiből sok esetben érdemes is okulni, tanulni. Azonban ha van rendezvény, amivel kapcsolatban ilyen vita nem vetődik fel, az a Múzeumok Éjszakája, ami valódi értékekről, kultúráról és arról szól, hogy mire lehetünk büszkék.

Smohay András
, az Egyházmegyei Múzeum igazgatója méltatta a város Önkormányzatának támogatását, amely évről évre biztosítja a program sikeres megrendezését.  Megköszönte a szervezők és minden közreműködő munkáját, majd hozzátette: mindig a tárlatvezetések bizonyulnak a legnépszerűbb programnak. Tavaly több mint 5.000 látogatója volt a Múzeumok Éjszakájának Fehérváron, a bevételből pedig 843 rászoruló gyereknek biztosítottak múzeumlátogatást.

A részletes program az alábbi linken olvasható:
https://fehervariprogram.hu/event/muzeumok-ejszakaja-2019/

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >