Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Így legyen mesés erkélyünk a lakótelepen
Így legyen mesés erkélyünk a lakótelepen Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2019. június 14.
Mi fér el egy lakótelepi lakás erkélyén? Hogyan válasszuk ki az ideális bútorokat? Milyen legyen a térelválasztás? - Tippek a balkon otthonosabbá tételéhez.

 

 

Ha valakinek van erkélye, az szeretné is minél jobban kihasználni. Főként, ha itt a jó idő, és a napsugarak hívó szava áthatol a falakon, s szinte kézen fogja az embert, kihúzza a természet egy picinyke szegletére, a balkonra.

Jó meginni egy pohár bort az erkélyen ücsörögve, miközben sütkérezünk a nyári(as) fényben. A reggeli is jobban esik, ha csicseregnek körülöttünk a madarak, ahogy a vacsorához társuló békakuruttyolás is idillikusnak mondható.

S még mielőtt bárki azt hinné, hogy mindez csak vágy lehet, elárulom, hogy nem így van! Székesfehérváron, a Fecskeparton élek, ahol minden nap – a hely nevéhez illően – madárhangra ébredek, napközben fecskék csivitelnek az ablakoknál, esténként pedig békák, tücskök zaja árasztja el a környéket.

Otthonom nem családi ház, hanem egy második emeleti lakás. Erkélye kissé keskeny, csupán két szék és egy kicsiny asztalka fér el rajta. Ha az emeletes ruhaszárítót is kinyitom, akkor már nem lehet megmozdulni sem. Mégis szeretek itt időzni, s egy kicsit hagyni, hogy gondolatban ott heverjek a közeli Bregyó fáinak tövében, s szemléljem a fűben hasalva a nyüzsgő bogarakat.

Az erkély tehát fontos szerepet tölt be az életemben – és gondolom másokéban is. Ezért is született meg a Tavaszi megújulás az erkélyen című cikk, s most jöjjön a folytatás, melyben ismét Kegye Krisztina segített szakértelmével.

A lakótelepi lakások erkélyei, kis méretükből adódóan nem látszanak ideális átmeneti térnek. Sokszor pont a tájolás miatt nem szívesen rendezkedünk be itt, de valójában egy kis fantáziával, némi kreativitással mindegyik pici oázissá varázsolható.” – tudtam meg a lakberendezőtől – „Tudom, hogy lehangolónak hat néha egy-egy lakótelepi lakás külső homlokzata, de tulajdonképpen rajtunk múlik, hogy bentről nézve mit szeretnénk látni. Nyilván nem mindegy, hogy hol van a ház, hiszen egy forgalmas út mentén inkább csak este ülne ki az ember.”

Ez utóbbi mondatát csak megerősíteni tudom, mivel az én erkélyem is zajos helyen van, a Móri útra néz. - Az erkélyek elsődleges funkciója a szellőztetés, levegőzés, és persze a teregetés. Ez utóbbit a szárítógépek egyre szélesebb körű elterjedése miatt már kevesebben veszik igénybe, így az emberek inkább már arra használják az erkélyeket, hogy jó időben a „szabadban” érezzék magukat, majd ahogy rosszra fordul az idő, visszavonulhassanak a lakásba.

A kis erkélyeket jópofa ötletekkel lehet komfortossá, vagány külső térré változtatni.” – tudtam meg Kegye Krisztinától – „Az fontos, hogy ha nyitott erkélyről beszélünk, akkor mobil bútorokban gondolkodjunk, vagy olyanokban, amelyek jól bírják az időjárás viszontagságait.”

A korlátra akasztható asztallap például két ember számára remek reggeliző, vagy vacsorázóhely lehet egy-egy bárszékkel kiegészítve. Sokan nem gondolnak bele, de a keskeny erkélyeket is jól lehet dekorálni!

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://www.fmc.hu/2019/05/07/igy-legyen-meses-erkelyunk-a-lakotelepen/

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >