Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Pénteken a Madárvártán találkozunk - id. Radetzky Jenőre emlékezünk
Pénteken a Madárvártán találkozunk - id. Radetzky Jenőre emlékezünk Nyomtatás E-mail
Írta: Gárdony Önkormányzat   
2019. június 14.
A madárvédelem atyjára, Radetzky Jenőre, az agárdi Chernel István Madárvárta alapítójára emlékezünk pénteken a Madárvártán.

 

 

Eredeti terveink szerint Szabó Imre címzetes levéltárigazgató úr osztotta volna meg velünk 2019. június 14-én, pénteken a Nemzedékek Házában id. Radetzky Jenővel kapcsolatos legfrissebb kutatásait annak okán, hogy idén ünnepeljük születésének 110. évfordulóját. Szabó Imre úr betegsége miatt azonban ezt az előadást egy későbbi időpontban tudjuk csak megtartani.


Tekintettel arra, hogy Radetzky Jenő éppen ezen a napon, június 14-én született 1909-ben, - szeretnénk rá mégis méltó módon emlékezni ezen a napon, így szeretettel meghívunk mindenkit az általa alapított helyszínre, az agárdi Madárvártára, hogy Borsányi Andrással, a Madárvárta vezetőjével emlékezhessünk rá.


Borsányi András Radetzky Jenő szellemi örökségének ápolója, továbbvivője. Az ő előadása után bejárjuk a Madárvártát, majd virággal, mécsesgyújtással emlékezünk a tanárra, az ornitológusra, a hazai madárvédelem atyjára. Szeretettel hívunk, várunk 2019. június 14-én, 18 orára Agárdra, a Chernel István Madárvárta teraszára (virágról, mécsesről gondoskodunk).


Radetzky Jenő tanár, amatőr ornitológus, a hazai madárvédelem és madártani ismeretterjesztés kiemelkedő alakja. 1908. június 14-én született a Fejér megyei Tárnokon. Édesapja a madár- és tojásgyűjteményéről ismert ornitológus, oológus, Radetzky Dezső volt. Radetzky Jenő 1932-ben a Pázmány Péter Tudományegyetemen szerzett tanári oklevelet, híres tanárai voltak Méhely Lajos és Cholnoky Jenő. Székesfehérváron gimnáziumi tanárként és Fejér megye biológiai szakfelügyelőjeként dolgozott, egészen nyugdíjba vonulásáig. Tanítványai segítségével 1959-ben meg-alapította, és haláláig vezette az agárdi Chernel István Madárvártát. A madárvárta működtetésén keresztül diákok százait indította el a madártan és a természetvédelem útján."

A program ingyenes. Kérjük, akinek szüksége lenne segítségre az odajutást illetően hívja fel a Nemzedékek Háza gondnokát, Gyimesi Kornélt a 06 30 640 2298 számon, és lehetőségeink szerint megoldjuk az oda-vissza szállítást.
Szeretettel várjuk!

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >