Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Csodálatos élővilág a Sóstón Nyomtatás E-mail
Írta: Bácskai Gergely   
2019. június 13.
A Sóstó egy megmaradt oázis, amit sikerült megmenteni, és tényleg működik, aminek a csodájára járnak a természetvédelmi szakemberek is. A Magyar Madártani Egyesület nemrégiben elkezdte felmérni, hogy pontosan hány faj található a Sóstón. A természetvédelmi terület rehabilitációja olyannyira jól sikerült, hogy Európa legnagyobb szerecsensirály költőhelye Székesfehérváron található.

 

"Szerencsére nagyon sok fehérvári és a városba látogató jár ki a Sóstó Természetvédelmi Területre. Ma pedig már nem pusztán a beruházásról van szó, hanem az ökológiai tapasztalatokról, és azokról az élőlényekről, melyek otthonra leltek a város szívében található természetvédelmi területen.” – mondta dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere a szerda koraesti, a Sóstóra szervezett sétán.

Csete Gábor, a Városgondnokság természetvédelmi szakmai vezetője mindig rendkívüli lelkesedéssel beszél arról, hogy milyen csodálatos madarakkal lehet találkozni a Sóstón. Mint mondja, az első teljes vegetációs év után látszik, hogy a rehabilitáció után fantasztikusan működik az „élővilág”, és minden várakozásukat felülmúlja. Ennek egyik jelzése, hogy komoly természetvédelemmel foglalkozó egyesületek, mint a Magyar Madártani Egyesület, vagy a Duna-Ipoly Nemzeti Park már felvetette a fokozottan védett területté minősítést is. A terület diverzitása pedig nagyon közel van a Velencei-tavi rezervátuméhoz, vagy akár a Dinnyési fertőhöz. Mindez azért van, mert a Sóstó egy olyan megmaradt élőhelyfolt a Sárvíz és a Velencei-tó között, amit nagyon kedvelnek a vízimadarak és az egyéb élőlények is.

A sirálysziget is fantasztikus, Európában a legnagyobb szerecsensirály költőszigettel rendelkezik Székesfehérvár. Ez egy fokozottan védett sirályfaj, melyből 113 fészkelő egyedet regisztráltak a Sóstón. A többi sirályfajtával együtt mintegy 8-900 költő sirály található itt. A kétezres évek elején regisztrált 70-80 költő madárfaj pedig bőven száz fölé emelkedett, de a természetvédelmi terület rendkívüliségét bizonyítja az is, hogy a napokban egy szitakötő-kutató fél nap alatt 16 szitakötőfajt regisztrált, ami azt jelenti, hogy a fajok több mint negyede megtalálható a Sóstón – egy mindössze fél napos számlálás alapján. 

„Amikor a Virágos Magyarország verseny zsűrije néhány éve Fehérváron járt, és meséltünk nekik a Sóstóról, akkor még nehezen hittek abban, hogy megvalósulhat a természetvédelmi terület ilyen sikeres rehabilitációja.” – mondta Mészáros Attila alpolgármester. A szerdai zsűrizés alkalmával azonban kisebb csodának nevezték azt, ahogyan sikerült megmenteni a Sóstó Természetvédelmi Területet. 

Teljes mértékben lehet tekinteni úgy a Sóstóra, mint a Kis-Balatonra, ami hasonlóan mozaikos elrendezésű, lagúnás védett övezet. Nagyon változatos élőhelyek vannak itt, amiből sokszor csak a tavat látjuk, de valójában egy 218 hektáros természetvédelmi terület. 

Sokan kérdezik nyáron, hogy milyen sok „nyálka” van a tavon, ami valójában zöldmoszat. Ez azért van, mert az első néhány évben folyamatosan változik a vízi ökoszisztéma, illetve a víz összetétele és emiatt a tápanyag-összetétel is folyamatos változásban van. Jelenleg viszonylag magas a tápanyag-tartalom, de mindig van egy kis nitrogén- és foszfortartalom is, ami virágzásra ösztökéli a zöldmoszatot. 

„Két hete 6-7 fokozottan védett fajt figyeltünk meg az ökotúrán, melyből öt biztosan költ a területen, amire nem volt még példa a Sóstón. Tavaly rendkívüli esemény volt, amikor a gázlómadarak közül a fokozottan védett gólyatöcs megjelent, és azóta feketenyakú vöcsök, üstökös gém és törpegémek is vannak a Sóstón. Az összes gémféle és kócsag visszatért, mert van táplálék. A ragadozó madarak közül pedig az egerészölyv költ itt, illetve a barna rétihéja költ még a belső lagúnában.” – meséli Csete Gábor. 

Minden szombaton reggel kilenc órától ökotúra indul a Sóstó Látogatóközponttól, ami nagyon izgalmas kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Ezek másfél órás vezetett, tematikus túrák, amikre érdemes gyerekeket is vinni, mert testközelből meg lehet mutatni nekik az itteni élővilágot. Ez az igazi környezeti nevelés, amikor megtapasztalják a természetet.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >