Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Hogyan vészeljük át a kánikulát?
Hogyan vészeljük át a kánikulát? Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2019. június 17.
Micsoda kérdés! Természetesen tengerparton, pálmafák között kifeszített függőágyban, jéghideg koktéllal a kezünkben, miközben egy szimpatikus fiatalember vagy hölgy nagy boldogan legyez minket a hőséget elűzendő. Pár méterre tőlünk morajlik a tenger, hófehér homok vakítja el a naplemente felé révedező szemet, s szívünk csordultig telik a nyugalom és a harmónia érzésével… Akinek pedig nem jut ki e jóból, annak íme néhány jó tanács.

 

 

A magas hőmérséklet többféle veszélyt is rejt magában. Amit elsősorban tapasztalunk a munkahelyünkön (is), az a szellemi éberségünk csökkenése, koncentrációs képességünk romlása. A szellemi és a fizikai munka esetén egyaránt jellemző, hogy a nagy melegben nehezebben tudunk gondolkozni, mozdulatainkat összhangba hozni. Mivel nehéz ilyenkor összehangolni a mozgás ütemét és irányát, gyakran fordulnak elő balesetek és rosszullétek.

Hogyan vészeljük át a kánikulát?
Az idősekre különösen figyelni kell a hőségben (Fotó: byronkennard.com)

 A munkavédelmi törvényben az alábbi áll:

„A klímakörnyezet kedvezőtlen hatásainak megelőzése céljából munkaszervezési intézkedéseket kell tenni. Óránként legalább 5, de legfeljebb 10 perces pihenőidőt kell közbeiktatni, ha a munkahelyi klíma zárt téri munkahelyen a 24 Celsius-fok (K) EH értéket meghaladja, valamint a hidegnek minősülő munkahelyeken. (A munkahely hidegnek minősül, ha a várható napi középhőmérséklet a munkaidő 50 százalékánál hosszabb időtartamban, szabadtéri munkahelyen a plusz 4 Celsius-fokot, illetve zárt téri munkahelyen a plusz 10 Celsius-fokot nem éri el.)

Ha a munkahelyi klíma zárt téri és szabadtéri munkahelyen a 24 Celsius-fok (K) EH értéket meghaladja, a munkavállalók részére igény szerint, de legalább félóránként védőitalt kell biztosítani. A folyadékveszteséget általában 14-16 Celsius-fok hőmérsékletű ivóvízzel kell pótolni. E célra alkalmas azonos hőmérsékletű ízesített, alkoholmentes ital is, amelynek cukortartalma az ital 4 súlyszázalékát nem haladja meg, vagy amely mesterséges édesítőszerrel ízesített.”

Hogyan vészeljük át a kánikulát?
A bőséges folyadékbevitel nélkülözhetetlen (Fotó: rd.com)

 A munkáltatók tehát kötelesek betartani az imént említett előírást, amely egyébként az ő érdekük is, hiszen kinek hiányzik egy munkahelyi baleset, vagy abból adódó esetleges per/perköltség, s a jogszabályok nem betartása miatti ügyvédek/jogászok fizetése és a bíróságra járkálás (nem beszélve a cég jó hírnevének romlásáról, a negatív PR-ról, mert a „szájhagyomány” nagy úr…).

A munkáltatói kötelességektől eltávolodva nézzük meg, mit tehetünk MI a kánikulában?

Jó megoldás a permetezés! Fogjunk egy üres szórófejes flakont – például amivel a virágainkat szoktuk spriccelgetni -, töltsük meg vízzel, tegyük be a hűtőbe, hogy jól lehűljön, majd jöhet is a frissítő permet a testünkre! Főként a nyakra, csuklóra, bokára, a könyék- és a térdhajlatra koncentráljunk, mert ott lehet hatékonyan kezdeni a hűtést.

Ha a szabadban vagyunk, és például edzünk, akkor futásvitorlázás vagy akár kettlebell közben is hűsíthetjük magunkat. Én például ma a tanítványaimat meglepem egy kis „vízparti feeling-gel”: mivel a szabadban akarnak edzeni, felállítok két ventillátort, s a felkavart levegőhöz fújkodom a vizet a permetezőből. Így garantáltan jut mindenkire egy kis hideg víz. Ha a lakásunkban állítunk fel ventillátort, akkor jó tudni, hogy a hatását fokozza a készülék elé elhelyezett nagy tál jég!

Hogyan vészeljük át a kánikulát?
Jéggel még hatákonyabb! (Fotó: arumania.hu)

Az edzés alatt persze inni is fog a „kemény mag” (aki ilyen időben is rászánja magát a vasak emelgetésére, lóbálására), ami természetesen nemcsak sport közben ajánlott! Arról már írtam egyszer, hogy miért fontos a megfelelő folyadék-utánpótlás.

Testünk optimális folyadékszintje függ az életkortól, a nemi hovatartozástól, az edzettségi állapottól is. A csecsemők testének például kb. a 70 százaléka víz. Ez az évek múlásával folyamatosan csökken. Fiatalkorban már csak 60-65 százalék körüli, idős korban pedig 50-55 százalékos. A megfelelő vízmennyiség elengedhetetlenül fontos az anyagcserében és a testhőmérséklet-szabályzásban is. A víz előfordul a vérplazmában (3-3,5 liter), a sejt közötti szövetekben (8 liter) és a sejteken belül (30 liter).

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://www.fmc.hu/2017/08/03/hogyan-veszeljuk-at-a-kanikulat/

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >