Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Múzeumi programkavalkád szombaton
Múzeumi programkavalkád szombaton Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2019. június 21.
A Budenz-ház, a képtárak, a Nemzeti Emlékhely, a Játék- és a Patikamúzeum, az Országzászló téri épület, valamint a Gorsium is bekapcsolódik a Múzeumok Éjszakájába. A színes és izgalmas kínálatban a tárlatvezetések mellett múzeumi koncertek, családi foglalkozások, táncok, improvizatív műsorok, bemutatók, performance-ok és vetítések is szerepelnek.

 

Szombaton éjfélig látogathatóak a múzeumok: a Nemzeti Emlékhely 16, a Gorsium Régészeti Park 16.30 órától, a Szent István Király Múzeum további kiállítóhelyei 17 órától várják a látogatókat.

A Budenz-házban a neves építészcsaládból származó Ybl Ervin képző- és iparművészeti gyűjteményét mutatja be Gärtner Petra művészettörténész, majd az után kezdődik nyomozás, mi köze van egy szürke angóramacskának a kínai porcelánokhoz. Az este a gordonkáé lesz: Hérics Csenge és Mády-Szabó Eszter csellóduója szórakoztatja a közönséget. 

A Csók István Képtár Híresek és képek című tárlatában Izinger Katalin művészettörténész kalauzolja a látogatókat; a Fehér ruhás nő portréja lesz a főszereplője Grecsó Zoltán improvizációs táncszínházi műsorának, amelyben az inspirációt az improvizatív mozgás és a múlt század eleji fotók adják. A programkínálatban később is marad a zene: a Balázs Tamás trió Absztrakciók című összeállításával.

Önfeledt alkotásra, a színek világába tett utazásra hív a Városi Képtár – Deák Gyűjtemény: megismerkedhetünk az olaj- vagy a porpasztellel és a viaszkrétával is. A művészet, a tudomány és a játék határain mozog a Mesterséges érzelmeink című program, Kelle Antal ArtFormer kinetikus szobraival. Gereben Zitával és egy eklektikus műsorral zárul itt az este, a közönség az R'n'B, a blues, a pop és a jazz műfajaiból is hallhat dalokat.

A Fekete Sas Patikamúzeum is tárlatvezetéssel kezdi az estét: Dr. Molnár Zsuzsa a Dédapáink Patikája című megújult állandó kiállítást mutatja be. Gyógyszerek és varázsigék címmel a gyógynövények és az egyiptomi orvoslás lesznek a főszereplői Mayer Andrea interaktív előadásának, majd interaktív fényfestést csodálhatnak meg a Fő utcán sétálók, versekkel és zenével megjelenítve a különféle illatú réges-régi patikai alapanyagokat.

A családokat, a fiatalokat várja foglakozásra a Hetedhét Játékmúzeum, ami a 18-20. századi utazás témájára épít – vajon ki mit pakol majd a bőröndbe? Koronczay Lilla, a Nők Lapja újságírója szubjektív tárlatvezetésre invitál a Moskovszky-gyűjteményben a miniatűrök között, Gärtner Petra a Vonalba zárt történeteket mutatja be, végül a MusiColore Énekegyüttes nyáresti koncertjével zárul az este a múzeum udvarán.

Az Országzászló téri kiállítóhelyen Ikarus buszos programokkal várják az érdeklődőket: Kegye Győző nyugalmazott mérnök a székesfehérvári gyár történetéről beszél, majd kerekasztal-beszélgetés kezdődik egykori munkatársakkal. A kínálatban néprajzi tárlatvezetés és múzeumi játék is szerepel, középpontban a táskákkal, bőröndökkel, a játékvezető Kamarás Emese lesz. Diafestő workshoppal, fényfestéssel zárulnak a tér programjai, a Fényszórók Visual Műhely közreműködésével.

A Nemzeti Emlékhelyen a sötétség leszállta után reflektorok segítségével ismerhetik meg a látogatók a dicső múlttal rendelkező templomot. A hangokkal és a képekkel játszik a Pelikán Galéria: a komponált és improvizált zenéket homlokzatvetítés, video installációk egészítik ki. Az Új Magyar Képtárnak a XX. századi magyar képzőművészetében kalauzol Izinger Katalin, a Fénybütyköldében világító ékszerek készülnek, végül koncertet ad a Hangover Porch Zombies.  A Gorsium Régészeti Park Látogatóépületében Mithras-éjt szerveznek előadással, legionarius bemutatóval, mesékkel, archaikus ihletésű koncerttel és performance-szal. A rendezvény keretein belül – a Tűzzel-vassal Fesztivál alkalmából – a Rác u. 11. számú épületben lévő kiállítás ingyenesen látogatható, 14 órától pedig dr. Varró Ágnes néprajzkutató tart tárlatvezetést.

A részletes programkínálat a
https://szikm.hu/hirlevel/muzeumok_ejszakaja_2019-663
oldalon olvasható.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >