Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Szeptemberben nyitja meg kapuit a „B” épület
Szeptemberben nyitja meg kapuit a „B” épület Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2019. június 19.
Bejárást tartottak a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campus „B” épületében. Az EFOP 4.2.1 projekt keretében megvalósuló mintegy másfél milliárd forintos beruházás során a XXI. század kihívásainak megfelelő, de az egykori huszárlaktanya értékeit őrző épületben előadótermeket, laborokat és könyvtárat alakítottak ki.

 

 

A bejárást követően sajtótájékoztatón dr. Pavlik Lívia kancellár, dr. Lánczi András rektor és dr. Cser-Palkovics András polgármester többek között szólt arról is, hogy a város felsőoktatása történetének eddigi legnagyobb fejlesztése készül. A szeptemberi átadásig még a helyiségek berendezése, a parkosítás és a parkolók kialakítása van hátra.


Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében 1,475 milliárd forint támogatást nyert el a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusának infrastrukturális fejlesztésére és tudásközpontjának kialakítására. Az épület teljes gépészeti és esztétikai rekonstrukción esett át, szem előtt tartva mind a kor, mind a környezetvédelmi és energiatakarékossági elvárásokat. Az általános oktatási célú tantermeken kívül egy 150 fős, két 80 fős előadótermet és konzultációs szobát alakítottak ki. Az EFOP 3.4.3 pályázati forrásból valósult meg a többcélú labor és a konferenciatermek is. A tetőtérben kapott helyet a campus könyvtára. Az épületet kedden nézte meg Hinek Mátyás projektmenedzser vezetésével dr. Pavlik Lívia kancellár, dr. Lánczi András rektor, dr. Cser-Palkovics András polgármester és Mészáros Attila alpolgármester, valamint az egyetem oktatói és hallgatói.

A bejárást követő sajtótájékoztatón dr. Pavlik Lívia kancellár felidézte, hogy 2018 márciusában tették le a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campus „B” épületének alapkövét, majd rövid idő alatt egy gyönyörű épület született. „A szép műemléki épület alapján egy modern, a XXI. század elvárásainak megfelelő oktatási központot sikerült létrehozni. Szeptembertől a kollégáink és leendő diákjaink birtokba is vehetik majd az épületet. Jó az időzítés is, hiszen a másik épületet kinőttük, és egy újabb évfolyam várja már, hogy elkezdhesse a 2019/2020-as tanévet.” Mint mondta, az EFOP-programjaik is beértek abba a stádiumba, amikor a kutatások jutnak főszerephez, amelyekhez a most kialakított laborok nagyon jó hátteret biztosítanak majd. A beruházás a határidő és a költségvetés betartása tekintetében is példaértékű volt. Közel másfél milliárd forint állt rendelkezésre az EFOP 4.2.1 projekt keretében, amelyhez az egyetem is kismértékben hozzájárult saját forrásból, tette hozzá.

„Téglát, cementet, köveket láttunk, az előadótermekben éreztük a fa, a festék friss illatát.  Itt egy új campus épül, ahol a lényeg az a szellem, az a tudás lesz, amellyel megtöltjük az épületet.” - hangsúlyozta a Budapesti Corvinus Egyetem rektora. Dr. Lánczi András hozzátette, az idén megújuló egyetem átalakulása egy nemzeti vállalkozás. Ennek itt, Székesfehérváron ez az új épület egy jelentős eleme, köszönhetően a várossal való jó együttműködésnek, a gazdasági szereplőkkel közösen elindított duális képzéseknek.

„A város felsőoktatási történetét tekintve az egyik - ha nem a legnagyobb - fejlesztés, ami készül, és meghatározza Székesfehérvár következő évtizedeinek fejlődését is.” - emelte ki dr. Cser-Palkovics András. A polgármester elismeréssel szólt a kivitelezők munkájáról, hiszen nehéz feladatot vállaltak. „Egy nagyon szép, patinás, régi, rossz állapotú ingatlanból kellett egy XXI. századi ingatlant varázsolni úgy, hogy közben az értékeit megőrzi. Ez sikerült, gyönyörű lett az épület. A bejárás során láthattuk, hogy milyen jól megfér, milyen jól kiegészíti egymást a régi és az új. A modern eszközökkel felszerelt épületben a hallgatónak, oktatónak, kutatónak egyaránt jó dolga lesz.” Ez a beruházás, a város és ez egyetem közötti együttműködés nagyon szép hitvallás arról, hogy a Corvinusnak itt, Székesfehérváron van jövője, és várjuk a hallgatókat, kutatókat.”

A polgármester hozzátette, az infrastrukturális részt, az épület környezetének parkosítását, a parkolók kiépítését az önkormányzat biztosítja, és elkezdődött a campushoz kapcsolódó sportcsarnok és kollégium építése is.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >