Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!
Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan! Nyomtatás E-mail
Írta: Torma Kinga Regina   
2019. június 26.
Három évvel ezelőtt telepítette be az első, összesen három hektáros erdősávokat Székesfehérvár Városgondnoksága Kft-vel és a Környezetvédelmi Irodával együttműködve a Vadex Zrt.

 

 

A Zöld város – Fehérvár tüdeje program keretében megvalósult, és az ültetés óta már megeredt fiatal, úgymond kisérleti erdő területét az együttműködő szakemberek kalauzolásában járhatta be dr. Cser-Palkovics András polgármester, valamint Viza Attila önkormányzati képviselő. A bejárás alkalmával a polgármester beszélt a város zöldfelületeinek növelésére irányuló távlati tervekről, valamint az erdőtelepítések jelenéről és jövőjéről.

Székesfehérvár Közgyűlése 2015 őszén döntött arról, hogy Székesfehérvár zöldfelületeinek növelése érdekében a Zöld város – Fehérvár tüdeje program keretében, nyolc önkormányzati tulajdonú, használaton kívüli szántóföldön erdőtelepítést végez, együtt működve és együtt gondolkodva a Székesfehérvár Városgondnoksága Kft., a Vadex Zrt. és többek között az „Erdőért” Egyesület szakembereivel. Az erdőtelepítésben érintett területek között található az Auchan áruházat elkerülő út környéke, a Balatoni út és az elkerülő út közötti rész a Maroshegyen, illetve a feketehegy- szárazréti MOL ipari zóna mögötti terület, továbbá a Fehérvár Tüdeje programban kiválasztott, palotavárosi terület is.

A döntés értelmében 2016 tavaszán a Vadex Zrt. a rendelkezésre bocsátott nyolc terület, összesen 3 hektár nagyságú területén, különböző ültetési eljárásokkal, 54. 000 erdészeti csemetét ültetett be, aminek az ápolásáról és fenntartásáról a zrt. évenként 1-2 alkalommal egészen 2028-ig gondoskodik. A területek elhelyezkedése és a talaj minősége alapján különböző fafajok vegyítésével ún. elegyerdő került kialakításra hazai nyár (fekete nyár, szürkenyár), kőris, akác, kocsányos tölgy, turkesztáni szil fajták beültetésével.

Ma a Vadex szakemberei, köztük Balsay Zsolt ágazati igazgató, Tóth Károly termelési igazgató, valamint dr. Cser-Palkovics András polgármester, Viza Attila önkormányzati képviselő, Bozai István városgondnok, valamint Kálmán Lilla, a Környezetvédelmi Iroda vezetője járták be a három éve beültetett területet. A bejárás alkalmával a polgármester a székesfehérvári erdőtelepítési program kapcsán elmondta, a tevékenység sok célt szolgál egyszerre: „Említhetném az életminőség javítását, a klíma- és környezetvédelmet, vagy bármely más olyan célt, amely ezekkel összefüggésben megjelenhet egy lüktető nagyváros mindennapi életében a jövő tervezésének tekintetében. Az itt látott erdősáv a bizonyíték arra, hogy a klímavédelmi vállalásunkkal nem a levegőbe beszéltünk, hiszen jól látható, hogy három év után egybefüggő erdősáv alakult ki. Innen pedig tökéletesen látszanak azok a területek, amelyek ennek a projektnek a következő ütemében lesznek érintettek, amelyek úgymond a városunk “környezeti tüdőkapacitását” fogják biztosítani.” A városvezető hozzátette, céljuk, hogy a program keretében beültetett területek hosszú távon erdő maradjon, ne lehessen kisajátítani és más célra használni a területeket. Így összességében 110 hektáros területtel növekszik Székesfehérvár zöldfelülete, az elkövetkező 10 évben.

Szó esett az Alsóvárosi rét területéről is, amely a 110 hektáros erdősítésen felül, a Modern városok Program keretében kerül rendezésre. Ezt a korábban magán tulajdonban álló, ipari területet egymilliárd forintos állami forrásból vásárolta meg a város, majd a hamarosan lezáruló HÉSZ-módosítás értelmében rövid időn belül teljes egészében zöldterületi besorolása lesz, amikor is elkezdődhetnek az ott tervezett rekreációs és városképet javító munkák.

Mindemellett hamarosan elindul a Palotavárosi tavak fejlesztési projektje is, melynek kapcsán Viza Attila, a körzet önkormányzati képviselője elmondta, hogy a rekreációra lehetőséget adó terület nagy örömére fog szolgálni az egész városnak.

Bár a 3 éve telepített erdők szépen fejlődnek, azonban továbbra is szükség van újabb területek erdősítésére, az erdők és zöldfelületek jótékony hatásait nem lehet eleget hangsúlyozni. „A városi erdők és parkok rekreációs és városképet javító funkciójukon kívül rendkívül nagy szerepet játszanak a lég-, és talajszennyezettség javításában, a por megkötésében, a csapadékvíz elnyelésében és a település sűrűn beépített, burkolt területrészein kialakult hőszigetek kedvezőtlen hatásainak mérséklésében. Ezeket a feladatokat egy erdő vagy park is csak akkor tudja ellátni, ha egybefüggő területe a megfelelő nagyságot eléri. Ilyenkor a zárt lombkorona megakadályozza a talaj felmelegedését, melynek eredményeként olyan belső klíma teremtődik meg az erdőben, mely a benne tartózkodó ember számára igazi felüdülést jelenthet.” – mondta el Tóth Károly, a Vadex Zrt. termelési igazgatója.

Kálmán Lilla, a Környezetvédelmi Iroda munkatársa elmondta a bejárás alkalmával bemutatott területen egy kísérleti erdőt ültettek csak be egy hektáron: „Mivel a Mezőföldön vagyunk, és itt a bükkös, tölgyes erdő kialakítására nem optimális a talaj és az egyéb adottságok, meg kellett találni azokat a fafajtákat, amelyek itt, Székesfehérváron alkalmasak erdőtelepítésre. A területen jól látszik, hogy az ide választott akác, szil, kőris és a hazai nyár fajták remekül megerednek.”

 

Számokban kifejezve, hogy” mit tud” 1 hektár középkorú erdő:

Szállópor megkötése             60-80 tonna/év

Vízfelszívás, párologtatás      800-1000 tonna/év

CO2 megkötése                     10-12 tonna/év

O2 termelése                         7-10 tonna/év

 

1 ember oxigén felhasználása                                                        175 kg/év

1 személygépkocsi oxigén felhasználása (=20 emberével)        3500 kg/év

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >