Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Egészségesen és karcsúbban ribizlivel
Egészségesen és karcsúbban ribizlivel Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2019. július 05.
Vajon igaz a hír, mely szerint a piros ribizli fogyasztásával csökkenthető a hastérfogat? És, hogy e piros gyümölcs daganatmegelőző hatással bír? No, és arról hallottál, hogy lassítja az öregedési folyamatokat?

 

 

A múltkor már bemutattam, hogy milyen egyszerű termeszteni a piros ribizlit – mivel nem igényel túl nagy gondoskodást. És, ha már nevelgetjük a kertünkben, akkor bizony, illő le is szüretelni, azaz – szó szerint – élvezni munkánk gyümölcsét!

A ribizli nemcsak nagyon finom – és tetszetős -, hanem élettani szempontból az egyik legértékesebb bogyós gyümölcsünk. Energia-tartalma alacsony, így a diétába is beilleszthető: 29 kcal/121 kJ. Fehérjetartalma csekély: 1,1 gramm. A benne levő zsír 0,5 gramm körüli.

Szénhidrátból 10-15 grammot tartalmaz, melyből 8 gramm körüli pektinszármazék. A pektin segít kiegyensúlyozottá tenni az emésztési folyamatokat. Ha kellő mennyiségű folyadékot viszünk be a szervezetünkbe, akkor hozzájárul az emésztőrendszerben rekedt salakanyagok kiürítéséhez.

A ribizliről azt mondják, hogy savanykás. Én édesnek érzem, de valószínűleg nem eléggé kifinomultak az ízlelőbimbóim – vagy befolyásolja érzékelésemet, hogy mindig szerettem a savanyú ízeket, és bármikor megeszek önmagában egy egész citromot héjastól, magvasan, s még élvezem is e tevékenységet, nem húzódik össze tőle a szám.

Ebből adódóan én ebben az „Édes? Nem édes?” – felvetésben nem tudok mérvadóan nyilatkozni. Pláne, hogy tudom, milyen sok almasavat, citromsavat, bórkősavat, borostyánkősavat, ecetsavat, oxálsavat – és még számtalan savat találhatunk a ribizliben. Vagyis: racionálisan nézve „savanykás”-ként kell jellemeznem.

A savak mellett persze nagyon sok C-vitamint is tartalmaz: 100 grammban 30-40 mg-ot! (Négyszer többet, mint a narancs!) – Ezért is ették régen skorbut ellen.

Van még benne jó sok B1-vitamin, B2-vitamin, B6-vitamin. A B1-vitamin elengedhetetlen az idegsejtek működésénél, javítja az anyagcsere-folyamatokat, a koncentrálóképességet, növeli az energiaszintet. A B2-vitamin a zsírsavak lebontásánál és a méregtelenítésnél lehet jó társunk. A B6-vitamin álmatlanság, premenstruációs tünetek enyhítésére jó, valamint szív-és érrendszeri betegségek megelőzésére.

Magas az E-vitamin tartalma is. Az E-vitamint az immunrendszer erősítésére és szívbetegségek ellen hívhatjuk segítségül. Lassítja az öregedési folyamatot is, mivel sejtszinten fejti ki hatását.

A ribizli tumorellenes hatását flavonoidjainak és béta-karotinjának köszönheti. A flavonoidok segítenek a szabadgyökök elleni védekezésnél, támogatják a C-vitamin felvételét a májban, mellékvesékben, vesékben, és a béta-karotinnal együtt daganatmegelőző hatásúak.

E gyümölcs bővelkedik kálciumban, nátriumban, foszforban, magnéziumban és vasban is. Segíti a fogak és a csontok felépülését. 100 gramm gyümölcs 210 mg káliumot tartalmaz. A kálium segít a vízháztartás helyreállításában. Mivel a hasunknál előszeretettel halmozódik fel sejt közötti víz, így a piros ribizli fogyasztásával csökkenthető a hastérfogat.

Sokkal jobb vízhajtó, mint a kemikáliák. A leveléből vizelethajtó tea készíthető, amit egyébként magas vérnyomás és a vesebetegségen esetén is ajánlott fogyasztani.

 

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://www.fmc.hu/2019/06/22/egeszsegesen-es-karcsubban-ribizlivel/

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >