Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Sport arrow Hogyan lehet kerek, feszes popsid? – A kitörés
Hogyan lehet kerek, feszes popsid? – A kitörés Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2019. július 02.
A farizmok formálásának egyik kiváló módja a kitörés, amely egyszerűnek tűnik ugyan, ám van néhány fontos szabály, amelyet mindenképpen be kell tartanunk, ha a maximális hatékonyságra és sérülésmentességre törekszünk.

 

 

A múltkor már beszéltünk a „halott farizom szindrómáról” (gluteális amnézia), mely rávilágított arra, hogy az esztétikai megjelenésen túl miért fontos az, hogy foglalkozzunk a popsinkkal.

A gluetális amnézia lényege, hogy ha a farizmaink elgyengülnek, inaktívak lesznek, akkor a csípőhajlító izmunk megfeszül, megrövidül (és merevvé válik, hiszen „stabillá” kell tennie az adott testhelyzetet), meggörbül a gerincünk, a tartásunk borzalmas lesz („meggörnyedünk) és a hátunk is fájni fog.

Mindeközben csökken a farizom érzékenysége és amikor kellene, akkor nem tud bekapcsolódni a mozgásba, mert az ezt szabályozó neutronok meggyengülnek. Ha a farizom nem tudja tartani a súlyt, akkor nyomás helyeződik a gyengébb részekre, például a térdekre és a bokákra. Ilyenkor ugyanis a gerinc és az inak végzik el a farizom munkáját.

Egészségünk és a fizikai fájdalmak elkerülése érdekében fontos hát, hogy ne hagyjuk pihenni ezt a testrészünket, hanem aktívan állítsuk munkába, amikor csak tehetjük. Ahhoz, hogy megértsük a nemsokára felvázolt gyakorlatok lényegét, jöjjön egy kis anatómia:

A farizmot három részre bonthatjuk:

  1. Gluteus Medius
  2. Gluteus Maximus
  3. Gluteus Minimus

Fontos, hogy az edzések során mindhárom izomcsoporttal foglalkozzunk! Sőt, ennél tovább megyek: mindig gondolnunk kell arra, hogy bármilyen izomcsoportról legyen is szó, ha edzés alatt áll, a másod- és harmadlagos izomcsoportok is bekapcsolódnak a munkába!

Vagyis: ha például épp a hasizmunkra dolgozunk, akkor másodlagos izomként az elülső combizmok felső része is aktivizálódik. Ezért van az, hogy nemcsak egy-egy testrészt kell megdolgoztatnunk, hanem az egész testünkre figyelnünk kell, komplex egészként tekintenünk rá. Ha elhanyagolunk egy másodlagos izmot, akkor az hatással lesz az elsődleges izmokra is.

Koncentrálva a popsinkra: minden farizomgyakorlatnál használjuk a lábunk izmait is, és ez visszafelé is igaz. Amikor a combunkra vagy a lábunkra edzünk, akkor a fenék izmai is dolgoznak. Ha ehhez még azt is hozzávesszük, hogy például egy guggolásnál a hátizmokra is szükségünk van - amit egyenesen kell tartanunk, amihez használnunk kell a vállakat és a csuklyát is - akkor talán teljesen érthető, amit az imént fejtegettem.

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://www.fmc.hu/2019/07/02/hogyan-lehet-kerek-feszes-popsid-a-kitores/

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >