Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow A nyugat-magyarországiak kevésbé figyelnek egészségükre
A nyugat-magyarországiak kevésbé figyelnek egészségükre Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2009. február 12.

ImageA keleti országrészben élők több figyelmet szentelnek egészségi állapotuknak, mint az ország nyugati felén élők – derül ki a WEBBeteg.hu egészségportál és a Szinapszis Kft. közös felméréséből. A magyar lakosság egészségtudatosságát vizsgáló kutatás részletesen elemezte a dohányzási szokásokat, a táplálkozásra és a testmozgásra fordított időt, illetve olyan, az egészségmegőrzésben kulcsszerepet játszó tényezőket, mint a szűrővizsgálatokon való részvétel, illetve az egészségügyi kérdésekben való tájékozódás.

Háromszéki Zsolt, a Webbeteg Kft. munkatársa elmondta, hogy a kutatásból jól látszik, hogy az összességében is kedvezőtlen kép az egyes országrészekben és egyes településtípusokon élők körében még sötétebb.

Dohányzás: a fővárosiak és a dunántúliak „vezetnek”

A légzőszervi megbetegedésekből eredő halálozások tekintetében Magyarország vezető helyen áll, amelynek egyik oka, hogy a felnőtt lakosság egyharmada dohányzik. A nemdohányzók aránya a teljes felnőtt népességből Budapesten a legalacsonyabb, az erős dohányosok aránya – a fővárosiakat is megelőzve – ugyanakkor Nyugat-Magyarországon a legmagasabb (16 százalék) a három régió tekintetében. A legtöbben (82 százalék) a megyeszékhelyeken élők közül állították, hogy soha nem gyújtanak rá, de valamivel átlag fölötti arányban nyilatkoztak így a községekben, illetve regionális bontásban vizsgálva a Kelet-Magyarországon élők is.

Egészséges táplálkozás?

A lakosság mintegy kétharmada saját bevallása szerint egészségesen táplálkozik. Ez azért meglepő, mert minden második magyar kisebb-nagyobb mértékben túlsúlyos. Noha a községekben élők átlag fölötti arányban nyilatkoztak úgy, hogy maximális figyelmet fordítanak az egészséges táplálkozásra, a túlsúlyosak aránya közöttük a legmagasabb (több mint 60 százalék), míg a budapestiek a legkevésbé elhízottak. Mindez arra utalhat, hogy az egészséges táplálkozás fogalma nem mindenki számára jelenti ugyanazt.

Megelőzés: nyugaton kevesebben járnak szűrésekre

A betegségek megelőzésének egyik fontos része (lenne) az egészségügyi szűréseken való rendszeres részvétel, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy európai viszonylatban a daganatos eredetű halálozásokban vezető helyen állunk. Megfigyelhető, hogy Nyugat-Magyarországon lényegesen kevesebben járnak a különböző szűrésekre (például tüdőszűrésre, laborvizsgálatra), mint keleten, a fogászati vizsgálatok tekintetében pedig a budapestiek maradnak el a többi régiótól.

A nőgyógyászati szűréseket illetően nem tapasztalható lényeges eltérés. Településtípus szerinti bontásban a fővárosiak a legkevésbé aktívak, míg a városok lakói ellenőriztetik magukat leggyakrabban. A tüdőszűrésre járók aránya a fővárosiak és a községekben élők körében, míg a nőgyógyászati szűrések a megyeszékhelyeken élők esetében kiemelkedő.

Érdekes tény, hogy Kelet-Magyarországon a nyugati országrészben élőkhöz képest lényegesen többen vannak azok, akik saját bevallásuk szerint érdeklődnek az egészségügyi információk, hírek után, és legalább alkalmanként utána is néznek ezeknek.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >