Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Egyetem Tér és Campus ART a Campus Fesztiválon Nyomtatás E-mail
Írta: Bakó Csaba   
2019. július 17.
Különleges műszerekkel és a tudományos felfedezés játékos formáival várja az idei Campus Fesztivál látogatóit a Debreceni Egyetem. Az intézmény 30 standján valamennyi tudományterületből kapnak játékos ízelítőt a fesztiválozók. Az Egyetem Tér elnevezésű „okos” fesztiválhelyszín az előző években a leglátogatottabb nappali rendezvénytér volt a főbejárat mellett. A felsőoktatási intézmény kiállítói idén is izgalmas programokkal készülnek, valamint 40 színpadi programot is kínálnak. Bemutatkozik a 100 éves DEAC egyetemi sportklub is.

 

 

A Debreceni Egyetem évek óta növekvő népszerűségének egyik meghatározó eleme a Campus Fesztivál, amely az intézmény ismertségének egy speciális, de fontos színtere, ahol lehetőség nyílik a kötetlen és közvetlen ismerkedésre. Július 17-től a Nagyerdei Stadionban lévő UniFit előtti területen, mintegy 1200 négyzetméteren mutatkozik be az egyetem szinte valamennyi kara, több tanszék és szervezeti egység.

A pavilonokban speciális eszközöket és kísérleteket próbálhatnak ki a látogatók, lesz 3D nyomtatás, sebészi műszerbemutató, szövettani metszet- és mikrobiológiai vizsgálat, elefántfogkrém és saját fejlesztésű műszaki mérőeszköz is. Újdonság az Egyetem Tér kínálatában a tisztaság mikrobiológiai ellenőrzése, a Sporttudományi Koordinációs Intézet fizikai állapotfelmérése. A Biomechanikai Laboratórium 3D eszközöket és alkalmazási lehetőségeiket vonultatja fel, a Nemzetközi Sarok pedig távoli országokat varázsol a fesztiválhelyszínre.

A továbbtanulóknak és érdeklődőknek kialakított külön pavilonban elsősorban az intézménnyel és felvételivel kapcsolatos kérdésekre kaphatnak választ az érdeklődők. Játékos tesztjeivel és a korábban is sikeres „részeg szemüveggel” ismét kitelepül a Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ, az Egyetemi és Nemzeti Könyvtár speciális memóriajátékkal érkezik, a „Hétpróbás” néprajzosok népi színezővel készülnek. Aki egészségi állapotára kíváncsi, különböző szűréseken, méréseken és vizsgálatokon, vagy akár alkoholteszten is áteshet. Idén sem marad el a „fesztiválfrigy”: az „Egypár” programnak köszönhetően tavaly 150 fesztiválházasság köttetett az Egyetem Téren.

Az egyetemi kiemelt helyszínek egyike az idén 100 éves egyetemi sportklub, a DEAC standja. A sportegyesület napközben játékos versenyekkel, nyereményjátékokkal várja a fesztiválozókat. A klub logójával vagy az egyetemi címerrel díszített pólókhoz is könnyen hozzá lehet majd jutni. Idén első alkalommal a fesztivál területén kívül is megjelenik programjaival az egyetem: a Békás tónál a Campus Art várja a színház és irodalom iránt érdeklődőket, a Nagyerdei Kultúrparkban kialakított Campus Kid-ben pedig a legkisebbeknek készül különleges kínálattal az intézmény Természettudományi és Technológiai Kara és két roma szakkollégiuma.

Az egyetemi standok a fesztivál minden napján 14 órától várják a látogatókat, az Egyetem Tér színpada pedig délután fél 4-től hajnalig kínál folyamatos programot: egymást váltják majd a könnyűzenei koncertek, a beszélgetős és szórakoztató műsorszámok. Fellépnek a Dumaszínház sztárjai, az Android együttes, a Prano Graszt, a Kistehén, az Európa Kiadó és a Mystery Gang, az AudMax sorozat pedig minden nap meglepetésvendégekkel készül: csütörtökön Beck Zolival (30Y) és a Punnany Massif frontembereivel beszélgetünk, pénteken Hajós András látogat el a fesztiválra, szombaton pedig a Miniszterelnöki Hivatal főosztályvezetője, Temesi Dóra árul el részleteket a Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogramról. Hajnali 1 órától pedig mindig karaoke party zárja a programot az Egyetem Tér színpadán.

Az Egyetem Tér programjainak szervezésében és lebonyolításában több mint 200-an vesznek részt, köztük az egyetem hallgatóiból alakult önkéntesek csaknem 100 fős csoportja, akik az intézmény színét idéző sárga és zöld pólókban teljesítenek majd szolgálatot.

 

CAMPUS ART

Új fejezet kezdődik 2019-ben a Campus Fesztivál életében. A Debrecenben egyre népszerűbb Békás-tó területén a Campus Fesztivál kísérő eseményeként július 19-én és 20-án a művészeté lesz a főszerep! Idén mutatkozik be első alkalommal a CAMPUS ART, ahol a látogatók megismerkedhetnek a művészetek színes világával és interaktív módon kipróbálhatják, melyik művészeti terület áll hozzájuk legközelebb.

A két napig tartó művészeti fesztiválon ott lesznek Debrecen művészeti és kulturális intézményei, művészeti tevékenységet folytató szervezetei, öntevékeny csoportjai, alkotói közösségei, akikkel közösen kibontakozhat a bennünk szunnyadó tehetség.

A legkisebbektől a legnagyobbakig mindenki találhat magának megfelelő kikapcsolódást a MODEM sátránál, ahol a felnőtt korúak még egy izgalmas kézműves sör-különlegességet is kipróbálhatnak. A képzőművészeti szekcióban a gyerekeknek is ajánlott programokon nemcsak a kortárs művészettel, hanem az alkotás örömével is megismerkedhetnek, míg a design streeten a CSAK Design tervezői és termékei lesznek jelen. Művészeti területen tanulók az alkotóktól és tervezőktől kérdezhetnek, hogyan válik egy kreatív ipari vállalkozás nyitottá az emberek hangjára, és termékeik fejlesztését hogyan befolyásolja a vásárlók és környezet igénye.

A Csokonai Színház és Apolló Mozi mellett városunk alternatív társulatai, slammerei és filmes közegében mozgó kreatívjai is bemutatkoznak. A mesék, animációs filmek, színházi előadások, gyermekjátékok és közös beszélgetések, workshopok által a programon résztvevők lehetőséget kapnak új műfajok megismerésére, látókörük szélesítésére.

 A Medgyessy Ferenc Gimnázium fiatal művésztanáraitól sajátíthatjuk el a textil és papír stencilezés technikáját. A közös alkotáshoz rengeteg újrahasznosított alapanyagot használunk, amivel a gyerekek megtanulhatják a környezettudatos életmódot, így természetessé válik az életükben a szelektív hulladékgyűjtés, ami a fenntartható élet alappillére a mai világban. A szabad alkotás és kreatív szárnyalás sokkal több gondolatot hoz ki a kicsik fejéből, ami később az élet más területein is hasznos lesz nekik. Problémamegoldó készségük, kreativitásuk fejlődik ez által.

A CAMPUS ART táncházai gyerekek és felnőttek számára egyaránt látogathatóak bármilyen előképzettség nélkül. A klasszikus néptánc lépések mellett, új kultúrák megismerésére is lesz lehetőség, a kapuéra brazil vonalától egészen az Ázsiából érkező K-POP-ig számos izgalmas műfajjal találkozhatunk a Békás-tónál.

Érkezik a Carol Art&Cafe kulturális galéria és kávézó sokoldalú és változatos lakberendezéshez kapcsolódó programmal és a Zádor Kávézóval közösen minden igényt kielégítő kávé- és italválasztékkal, sőt a környezettudatosság jegyében ehető ostya poharakat is kipróbálhatunk.

Képző-, ipar-, zene, szín- vagy táncművészet, netán a média design vagy a fotózás érdekelnek jobban? A CAMPUS ART-on új hobbit, vagy akár életre szóló pályát, hivatást is találhatsz magadnak!

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >