Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Magyar vezetéssel indul a balkáni világzene fellendítése
Magyar vezetéssel indul a balkáni világzene fellendítése Nyomtatás E-mail
Írta: Melocco Anna   
2019. augusztus 01.
MOST néven indul el az a számos országot átfogó konzorcium, amelyet a magyar Hangvető vezet és amely az EU Kreatív Európa programjának egyik idei kiválasztottja lett. Magyar pályázó konzorciumvezetőként korábban sosem nyert az Unió legfontosabb kultúratámogatási programjából, így a MOST nem csak a balkáni országok, hanem a magyar világzenei szcéna számára is fontos lépés.

 

 

A MOST (ami magyar jelentése mellett szláv nyelveken hidat, angolul pedig a fokozás felsőfokát jelöli) négy évre szóló, komplex fejlesztési terv a Balkán világzenei piacának előremozdítására, amelynek az ilyen programok esetében szokásos arány szerint a felét állja a Kreatív Európa program, a másik felét pedig a konzorciumi tagoknak kell előteremteniük.

A program célországai Szerbia, Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Koszovó, Macedónia, Albánia, Románia és Bulgária illetve ezek kapcsolatai Európai többi részével. A program célja, hogy pótolja ezen területek olyan hiányosságait, mint a megfelelő zenei infrastruktúra, támogatási programok, hiányzó kompetenciák a menedzsment, az ügynökség, a koncertszervezés, területén, a megszakadt világpiaci kapcsolatok. A Nyugat-Balkán sok ismert vagy kevésbé ismert, de magas színvonalú világzenei előadóval rendelkezik, akik azonban megfelelő támogató környezet hiányában nem jutnak el a világpiacra, vagy csak nyugati közvetítőkön keresztül képesek erre, így sikerük nem építi az otthoni piacot. A program részeként képzések, csereprogramok, gyakornoki programok, vásárok, showcase-fesztiválok segítik majd a régió zenészeit, amely a tervek szerint négy év alatt megtöbbszörözheti a térség jelenlegi világzenei ex port-potenciálját.

A Hangvető vezette konzorcium tagjai többek között a brüsszeli művészeti központ, a BOZAR, a European Music Council, a Songlines magazin, Piranha Arts, az újvidéki Exit fesztivál és vele Újvidék 2021-es Európai Kulturális projektje, Temesvár szintén ugyanebben az évben esedékes kulturális főváros-rendezésért felelős projektcége, az albán Fustanella fesztivál és világzenei ügynökség és a bolgár Zenith fesztivál és menedzsmentiroda. A MOST programban kiemelt szerepet kapnak az Európai Kulturális Fővárosok hálózata, így természetesen Veszprém (EKF 2023) is.

Mint Weyer Balázs, a program szakmai vezetője elmondta, a Hangvető az elmúlt években sikerrel szervezte meg és építette fel a visegrádi országok világzenei piacát összekapcsoló hálózatot, azzal, hogy – nem kis részben a WOMEX 2015-ös budapesti rendezését kihasználva – helyzetbe hozta a régió legfontosabb szereplőit aminek következtében azóta új világzenei fesztiválok és kezdeményezések indultak Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában is, ami a magyar világzenei előadók egyik legfontosabb terepe lett mára. Ennek a tapasztalatát szeretnék hasznosítani és átültetni ezúttal a Nyugat-Balkáni régióra, immár nagyobb léptékben és ebben az irányban is erősíteni Magyarország közvetítő és központi szerepét a világzene területén.

Mondik Gábor, a Kreatív Európa kultúra alprogram vezetője kiemelte annak jelentőségét, hogy a Hangvető nagyon erős konzorciumot irányít majd; olyan partnereket nyert meg a kezdeményezéseknek, amelyek széles körben elismertek. Hangsúlyozta, hogy MOST-tal kialakuló hálózatban a magyar programvezető tulajdonképpen a híd szerepét vállalja a Kelet és Nyugat között.

A Hangvető 2004 óta szervez koncerteket, fesztiválokat, színpadi bemutatókat, koncertsorozatokat, képzési programokat, elsősorban népzenei-, világzenei- és jazz műfajokban, ezen a területen a közép- és kelet-Európai régió legfontosabb szereplője. Fő rendezvényei a Budapest Ritmo és a PONT Fesztivál. Koprodukciókban számos európai országbeli partnerrel működik együtt.

A 4 millió euró értékű program várhatóan az év utolsó negyedévében indul el és négy évig tart.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >