Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Mit kell tudnunk a nyiroködémáról?
Mit kell tudnunk a nyiroködémáról? Nyomtatás E-mail
Írta: Füredi Rita diplomás gyógytornász / Galenus   
2019. augusztus 05.
A nyiroködéma kortól, nemtől függetlenül közel félmillió ember életét keseríti meg Magyarországon, sok esetben diagnosztizálatlanul, kezeletlenül. Pedig a nyiroködéma elhanyagolása súlyos szövődményekhez vezethet, mindamellett eredményesen kezelhető, ezért fontos a korai felismerés és kezelés.

 

 

 

 

 

Nyáron lépten-nyomon találkozom dagadt bokájú emberekkel, és amikor megszólítom őket, kiderül, hogy már régóta fennáll az ödémás állapot. Sokan nem tudják, hogy erre van megoldás.

 

Mi az a nyiroködéma?

 

A nyirokrendszer nyirokcsomókból és nyirokerekből áll, a nagy vérkeringést egészíti ki, az immunrendszer nélkülözhetetlen része.

 

Feladata a salakanyagok, fehérjék és a felesleges víz eltávolítása a szövetekből. A nyiroködéma a nyirokrendszer működési zavara, amikor elégtelenné válik arra, hogy a szövetekből a fehérjedús folyadékot a vénás keringésbe visszajutassa. Ez a zavar  jellemzően duzzanat kialakulásához vezet.

 

Mitől alakulhat ki?

 

A népesség 3-5%-a szenved öröklött vagy szerzett nyiroködémában. Utóbbi esetben károsodás éri a nyirokrendszert daganatos műtétet követően, amikor a nyirokcsomókat eltávolították vagy besugarazták, súlyos baleset után, visszér és bypass-műtétet követően, súlyos visszeresség és trombózisos állapot után, vagy gyulladásos állapotok pl. többszöri orbáncot követően.

Helytelen életmód miatt is kialakulhat nyirok duzzanat, az elhízás továbbfokozhatja a tüneteket.

 

Milyen tünetei vannak?

 

Jellegzetes tünetei vannak, amelyek könnyen felismerhetők. Az ödéma első jele lehet, hogy a ruha ujja vagy a cipő szűkké válik, ügyetlenebb lesz a kéz illetve nehezedik a járás, és már pihenésre sem szűnik meg a duzzanat. A végtagok fokozatosan vastagabbá válnak, a körfogat különbség már centiméterekben mérhető, a kézfej és a lábfej cipószerűen, az ujjak hurkaszerűen megduzzadnak. A kemény, tömött tapintatú ödéma nehezíti a mozgást, az érintett oldal elnehezül, és feszítő fájdalom is jelentkezhet.

Nyiroködéma nemcsak végtagokon alakulhat ki, hanem arcon, törzsön, külső nemi szerveken is.
Emlőműtét során a nők 30-40 %-ánál keletkezik nyirokelfolyási zavar. Mivel az operáció közben eltávolítják a hónalji nyirokcsomók egy részét vagy akár az összest, ezért különösen nagy a kockázata a nyiroködéma kialakulásának, amit a sugárkezelés és a kemoterápia tovább fokoz. Ezért a műtét előtt és után elengedhetetlen lenne az onkológusnak és a sebésznek a nyiroködémás kockázatra felhívni a betegek figyelmét.

 

Gyógyítható-e a nyiroködéma?

 

A nyiroködémából sajnos nem lehet meggyógyulni, de eredményesen kezelhető, akár tünetmentessé is válhat a páciens. Helyes életmóddal, gondozással és egyénre szabott megfelelően összeállított terápiával fenntartható az ödéma mentes állapot. Az életminőséget nagy mértékben javítja, ha könnyedebb a mozgás, ha csökken vagy megszűnik a feszítő fájdalom, miközben esztétikai okok miatt az önbecsülés és a társas kapcsolatok is javulhatnak.

Gyógyszeres kezelés nem megoldás, a vízhajtó szedése hatástalan, mert nem alkalmas a fehérjedús nyirokfolyadék elvezetésére. Ajánlhatók az ödéma mérséklésére a vegetatív idegrendszer működését szabályozó gyógyszerek, illetve a szövetek ionegyensúlyát helyreállító nyomelemek: kálcium, kálium, magnézium. A komplex kezelés kiegészítőjeként hatásosak lehetnek a keringést javító gyógyszerek, amelyek az erek falának rugalmasságát fokozzák. Adható még homeopátiás készítmény ami serkenti a nyirokrendszer működését, ami a szervezet öngyógyító mechanizmusa által segít.

  • terápiás eljárások

– Az ödéma mentesítő kezelésnek mindig terápiás eljárások kombinációjából kell állnia. Ezek a kézi nyirokdrenázs, a kompressziós fáslizás, a kompressziós gépi kezelés, a mozgásterápia, a bőrgyógyászati kezelés, az életmódbeli tanácsadás, a pszichológusi és diétás tanácsadás.

– A nyiroködéma megfelelő kezeléséhez szükség van a limfológiában jártas bőrgyógyász szakorvos javaslatára és kontrolljára, képzett terápiás szakemberek, azaz a nyiroködéma ellátására specializálódott gyógytornász, gyógymasszőr, valamint ápoló munkájára. Minden esetben meg kell határozni, hogy a kezelésnek van-e ellenjavallata.

– A kézi nyirokdrenázs során a gyógytornász vagy a képzett gyógymasszőr speciális, fogásokat alkalmaz, amivel serkenti a nyirokrendszer működését és segíti a nyirokelvezetést. A több rétegű fáslizás speciális rugalmas pólyákkal történik. Kiegészítő anyagok, gumilapok is szükségesek a teljes fásli felhelyezéséhez, ezzel egyenletesebbé téve az erekre ható nyomást. A speciális torna célja a vénás és nyirok keringés javítása, ami a gerinctorna elemeivel valamint sok légzési gyakorlattal az izompumpa aktív bevonásával érhető el.

– A mechanikus kompresszió alkalmazásakor a gép által előidézett nyomáshullám segíti a nyirokfolyadék kiürülését a szövetekből. A kompressziós gépi kezelés csak akkor alkalmazható, ha a nyirokelfolyásnak nincs akadálya. A kezelés során szükség van a vérnyomás kontrollálására. A piacon bárki által hozzáférhető nyirokmasszázs illetve hullám masszázs gépek többsége nem alkalmas nyiroködémások kezelésére. Szakorvosi javaslat és kontroll nélkül az ilyen „önkezelés” komoly egészségügyi veszélyforrás.

 

Fontos a korai felismerés a jobb kezelési eredmény érdekében

 

A kezeletlen vagy nem megfelelően kezelt betegség mozgás korlátozottsághoz, akár a munkaképesség elvesztéséhez, tartós egészségkárosodáshoz vezethet, súlyos szövődmények, sebek, gombás fertőzések alakulhatnak ki. A kompressziós gép  nem megfelelő alkalmazása következtében életveszélyes állapot is kialakulhat, trombózis és agyembólia. A hiányos szakértelemmel végzett kézi masszázstól a betegnek súlyos gyulladása, akár orbánca is lehet. Rossz a túl szoros vagy az épp túl laza fáslizás.

A tartós eredmény elérése érdekében életmódváltás szükséges. Javasolt az észszerű testsúly csökkentés megfelelő diétával és mozgásterápiával. Kerülni kell a napozást, termálfürdőt, szoláriumot, szaunát, és az érintett végtagokon a sérüléseket, a vérnyomás mérést, a vérvételt, az infúziót, a túlzott terhelést és a cipekedést. Ajánlott az ideális testsúly megőrzése a rendszeres mozgás, úszás, séta, szobabicikli használata és a bőr napi szintű hidratálása.

Ödéma mentesített állapotban, szakorvos javaslatára hordható a kompressziós gyógyharisnya, ami csak a kezeléssel elért ideális állapot fenntartását célozza. A nyiroködémás betegeknek otthon is folytatniuk kell a szakintézetben begyakorolt fáslizást, a tornát és az önkezelő drenázs fogásokat, és jó, ha ehhez a hozzátartozóktól is kapnak megfelelő segítséget. Véleményem szerint szükség lenne nyiroködémás betegklubok létrehozására, ahol a betegek utógondozását lehetne segíteni.

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >