Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Hol lakik a máktokormányos?
Hol lakik a máktokormányos? Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2019. augusztus 05.
Tudtad, hogy egy gramm mákban körülbelül hatezer szem található? No, és máktokormányossal találkoztál-e már?

 

 

 

A szüleim pár nappal ezelőtt takarították be a mákot, mely a sok eső miatt hatalmasra nőtt és igencsak dús termést hozott. A friss élmények miatt mi másról is írhatnék ma, mint erről a csodás növényről, mely családom nagy kedvence. Én főként mákos tészta formájában szoktam fogyasztani, anyukám kalácsot ízesít vele, a lányom a mákos gubának örül a legjobban, apukám pedig a saját készítésű kifli tetején szereti látni a szép, fekete szemeket. Jöjjön tehát a mák!

E növény terméshozama a 2000-es években még az 1 t/ha-t sem érte el Magyarországon, míg jelenleg 1,5-2,5 t/ha tokos mákkal számolhatunk. Ez a technológiaváltásnak, s a jobb fajták megjelenésének köszönhető.

Ha „saját mákot” szeretnénk az asztalunkra tenni, akkor fagymentes időben, akár már februárban elvethetjük a magokat, mely 3-4 fokon csírázik és nem érzékeny az átmeneti fagyokra. Az őszi fajták a -5, -7 fokot is elviselik, hótakaró alatt pedig a -15, -20 fok sem árt nekik.

Egy gramm mákban kb. 6000 szem található, így 10 négyzetméterenként 3 gramm vetőmaggal kell számolnunk. Vethetjük a gyümölcsfák közé vagy a kerítés mellé is. – Nálunk saját kis „birtokot” kapott, nem „mellőzött otthont” biztosítottunk számára, mivel étkezésünkben (mint a bevezetőből sejthető) kiemelt szerepe van.

A kikelt növényt 3-4 leveles korukban kell megritkítani úgy, hogy kb. 10 növény maradjon egy folyóméteren. A mák szereti a bőséges vizet, mely következménye, hogy a gyomok gyorsan fejlődnek a tövek között. Ezért gyakran meg kell kapálni.

A kerti mák tenyészideje 120-140 nap. 10 négyzetméter vetés kb. másfél kg termést hoz. Az őszi fajták tenyészideje 240-260 nap, s a tavaszi fajtákhoz képest másfélszeres termést hoznak. Virágzásuk két héttel korábbi, mint a tavaszi fajtáknál, ezért kevésbé tud kárt tenni benne a máktokbarkó.

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://www.fmc.hu/2019/07/13/hol-lakik-a-maktokormanyos/

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >