Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Licsi: vágykeltő, kedélyjavító és fogyasztó
Licsi: vágykeltő, kedélyjavító és fogyasztó Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2019. augusztus 06.
Zsírtalanabb test, élénkebb szexuális vágy, látványosan javuló kedélyállapot, s mellé jó egészség. – Mindezek elérésében segít a kínaiak egyik kedvenc gyümölcse, a licsi!

 

 

A licsiről már a múltkor írtam, hogy nagyon elterjedt és kedvelt gyümölcs – Kínán kívül - Indiában, Vietnam északi részén, a Fülöp-szigeteken, Latin-Amerikában, Ausztráliában, Új-Zélandon is. A Réunion szigeten 1764-ben kezdték meg a termesztését Joseph-François Charpentier de Cossigny de Palma-nak köszönhetően, majd Madagaszkárra is „átvándorolt”, s ez utóbbi lassan fő termelővé vált.

Kínában a licsifák tavasszal virágoznak és nyáron hoznak termést. Termőterületén szinte minden részét hasznosítják: a termésen kívül a levelét, a kérgét, sőt, még a gyökerét is, melyet a gyógyászat kiemelkedő fontosságúnak tart.

A licsiben nagyon sok vitamin, rost, antioxidáns található, mely egészségügyi szempontból rendkívül előnyös. Több C-vitamin van benne, mint a citromban vagy a narancsban, (100 g-ban 72 mg – 87 %) és ez segíti a sebgyógyulást, a csontok, fogak épségének megőrzését. Napi 4-5 licsi már fedezi a szervezet napi C-vitamin szükségletét.

Jelentős mennyiségű a kálium-tartalma is, és több rostot juttat a szervezetünkbe, mint egy alma (100 g-ban 1,3 g rost). Kalciumban (5 mg – 1%), magnéziumban (10 mg – 3 %), foszforban (31 mg  4 %) is gazdag. A réz, mangán (0,055 mg), folsav és a C-vitamin szabályozza a vérkeringést.

Nagy mennyiségű béta-karotint is tartalmaz: ez erősíti az immunrendszert, javítja a máj és egyéb szervek működését. Csekély mennyiségben B1-vitamint is tartalmaz.

Energiatartalma: 66 kcal, 276 kj/100 gramm! 100 g gyümölcs 16,5 g szénhidrátot, 0,4 g zsírt és 0,8 g fehérjét juttat szervezetünkbe. – Mivel nem tartalmaz telített zsírokat, és rostban gazdag, kiváló étek a fogyni kívánóknak!

A licsiben lévő flavonoid és quercetint antioxidánsok a  szívbetegség és a rák gyógyításában nyújthat segítséget: a sejtek károsodhatnak a szabad gyökök miatt, ám az antioxidánsok védelmet nyújtanak.

Az említett tápanyagok és szerves vegyületek miatt több országban egészségügyi és gyógyászati célokra is használják a licsit. Őshazájában legendák szólnak arról, hogy milyen hatásos kedélyjavító (depresszió esetén gyakran nyúlnak hozzá), egészségmegőrző és vágykeltő!

A francia tudósok pedig kutatásokkal bebizonyították, hogy a licsi minden eddig ismert növénynél többet tartalmaz a növényi polifenolokból, amelyek a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében, a koleszterinszint, valamint a vérnyomás csökkentésében kulcsfontosságú szerepet játszanak.

A licsit fogyaszthatjuk nyersen, befőttként vagy aszalva. Készülhet belőle lekvár, szirup, öntet, zselé, saláta, sütemény, fagylalt, de párolva és teaként is nagyon ízletes. Aszalva főként Kínában és Indiában kínálják – tea mellé. (A napon vagy a kályhákban szárítják ki a gyümölcsöt.) Kelet-Ázsiában jégkrémet és különböző édesipari termékeket állítanak elő belőle, s több helyütt likőr, licsibor lesz a végeredmény.

 

Receptek  az alábbi linkre kattintva olvashatók:

 https://www.fmc.hu/2019/05/25/licsi-vagykelto-kedelyjavito-es-fogyaszto-ezeket-a-recepteket-probald-ki/

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >