Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Bemutatták a Videoton új naperőművét
Bemutatták a Videoton új naperőművét Nyomtatás E-mail
Írta: Videoton Holding Zrt. és Torma Kinga Regina   
2019. augusztus 07.
A Videoton Holding Zrt. naperőműve – sikeres próbatermelést követően - 2019. augusztus elején megkezdte üzemszerű működését, becsatlakozva ezzel a vállalatcsoport hatékony energiafelhasználási, energiahatékonysági és környezettudatos irányítási rendszerébe.

 

A cég részéről pilotprojektnek tekintett 185 millió forintos beruházásról sajtótájékoztató keretében számolt be Sinkó Ottó, a Videoton Holding Zrt. vezérigazgatója, a kezdeményezés Székesfehérvárra tett hatásáról pedig dr. Cser-Palkovics András polgármester beszélt.

A Videoton Holding Zrt. vállalatcsoportja törekszik a környezettudatos működésre, a megújuló energiaforrások helyi alkalmazására. Emellett számottevő tőkével és szabad területtel rendelkezik, amelynek törekszik szinergikus, a cég működésével harmonizáló befektetésére.

Jelentős energia felhasználóként régóta tanulmányozzák a napenergia hasznosítását, hiszen elektronikai cégként technológiailag a legmagasabb kategóriába tartoznak. Üzemeik megkövetelik a klimatizálást, a hőmérséklet és a páratartalom szabályzást.  Éppen ezért a technológiai átállás viszonylag kezdeti időszakában a cégcsoport bátor lépésre szánta el magát és saját erőből, egyéb pályázati források bevonása nélkül megvalósította a város első naperőművét. 

Sinkó Ottó, a Videoton Holding Zrt. vezérigazgatója elmondta, a beruházás megvalósításánál fontos szempont volt, hogy a napenergia termelése akkor van napi csúcsán, amikor az üzemeknek – országos és helyi szinten is – a legnagyobb szükségük van rá, így a napelemparknak a vállalatra nézve önmagában szinergikus hatása van. „A napelemparkok jelentős területet igényelnek. Cégünk eddig, a jövőbeni esetleges bővítések reményében bizonyos szabad területeket tartalékolt. A munkaerőpiac kimerülése ezeket a terület-tartalékolásokat jórészt okafogyottá tette, így összességben kézenfekvő, hogy ezeket napelem park formájában is hasznosítsuk.” – emelte ki a cégvezető, aki hozzátette, a Videoton mindig konzervatív, óvatos módon közelíti meg a számára új működési területeket. Ezért úgy döntöttek, hogy első lépésként egy kisebb pilotprojektet indítanak, ezen keresztül megismerve a napelempark működési környezetét: első lépéseként épült meg a jelenlegi 500 kW-os napelempark, a Videoton Ipari Park egy eddig kihasználatlan, 1,5 hektáros területét igénybe véve.

A vezérigazgató beszélt a kivitelezési és tervezési munkákról is: „A kivitelezést sok hónapos tervezői munka és széleskörű, szigorú hatósági engedélyeztetési eljárások előzték meg. A VT-Naperőmű építése ez év nyarán készült el, a próbaüzem 2019. június 17-én indult, majd ezt követően napjainkban már az üzemszerű termelés folyik. A termelt villamos áramot az E.ON hálózatán keresztül a MAVIR veszi át. Amennyiben a tapasztalatok a várakozásoknak megfelelőek lesznek, a pilot program után további napelem park bővítéseket is tervezünk.”

A Videoton társadalmi felelősségvállalás érdekében tett újabb lépés elindulásánál jelen volt dr. Cser-Palkovics András polgármester is. Amint elmondta, a cég a város életének továbbra is egyik legjelentősebb szereplője, aki felvállalja a technológiai újítások telepítését is: „Egy élő próbahely lesz ez a park a városban, amely azt gondolom, nem csak a Videotonnak szolgál majd tapasztalatokkal.  Sok olyan kérdés érkezik a város felé is, hogy hogyan lehetne hasonló technológiákat alkalmazni közintézményeknél, városüzemeltetés vagy közszolgáltatások vonatkozásában. Nagyon jó, hogy lesz olyan helyi tapasztalat, amelyre alapozhatjuk a későbbiekben akár a döntéseinket is.”

A technológiáról Harcsa-Pintér Sándor, a kivitelező 3 COMM Line Kft. ügyvezetője beszélt. Elmondta, hogy a Székesfehérváron beépített 1986 db SHARP napelem, 546 kWp beépített teljesítménnyel bír. Éves szinten várhatóan 650 – 700 MWh villamosenergiát fog biztosítani, amivel a cég 225-245 tonna/év CO2 kibocsátás megtakarításnak felel meg, amely egyenértékű egy 41 hektáros tölgyerdő CO2 elnyelésével. A VT-Naperőműnél is szempont volt a korszerű technológia, ezért az erőmű SolarEdge teljesítményoptimalizáló rendszerrel készült. Ennek lényege, hogy panel-páronként szabályozza a termelést, ezzel a lehető legmagasabbra állítva be az erőmű hatásfokát, a termelt villamosenergia mennyiségét, az esetleges meghibásodásokról - a meghibásodott eszköz pontos kijelölésével - azonnali információt kapunk, lehetővé téve ezzel a gyors beavatkozást.

A VT-Naperőmű projekt teljes költsége 185 millió forint volt, amelyet a Videoton saját forrásából finanszírozott. A projekt magában foglalja a napelem parkot, annak elektromos és fizikai védelmét, valamint az E.ON-nál szükséges alállomás átalakítások költségét is. Az energetikai beruházás számításaink szerint kb. 11 éven belül térül meg. Ez az ipari befektetések viszonylatában kifejezetten hosszú megtérülésnek számít.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >